Δυο μεγάλα προβλήματα της εποχής μας που δεν γνωρίζουν σύνορα, τάξεις και ηλικίες είναι τα θέματα της πολύ σημαντικής εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν σήμερα, Δευτέρα 10 Μαρτίου και ώρα 7μμ στο FORUM Δεληγιώργη 9 η Ομάδα της ΧΕΝ Βόλου και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών ΙΩΝΕΣ,με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας : Η ενδοικογενειακή βία και η γυναικοκτονία.
Από τη πλευρά της, η ΧΕΝ Ελλάδος πραγματοποιεί την πανελλήνια εκστρατεία της κατά των γυναικοκτονιών, με τίτλο «Γυναικοκτονία Είναι» που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποιήση του κοινού για τη συλλογή υπογραφών ώστε να αναγνωριστεί η γυναικοκτονία ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα.
Οι “ΙΩΝΕΣ” απο τη πλευρά τους, είναι γνωστό από προηγούμενες παρεμβάσεις τους, πως δεν περιορίζονται στο μεγάλο πολιτιστικό και ιστορικό τους έργο, αλλά και σε δράσεις για τα τωρινά κοινωνικά ζητήματα.
Στην εκπομπή Ennitime is a good time του Sport fm 89,5, φιλοξενήθηκε και μίλησε σχετικά με τη σημερινή εκδήλωση, με την Έννη Λεβέντη και τον Κώστα Ανέστη, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών ΙΩΝΕΣ, Αργυρώ Μάμαλη Κοπάνου
Ακούστε την συνέντευξη
Η Ομάδα της ΧΕΝ Βόλου και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών ΙΩΝΕΣ,με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας σας προσκαλούν σε κοινή εκδήλωση,με θέμα: “ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉ ΒΙΑ & ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ”
Ομιλήτριες:
▪︎Δήμητρα Δημοπούλου,Υπαστυνόμος Β’Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας , Δ/νσης Αστυνομίας Μαγνησίας.
▪︎Ερασμία Καλαφάτη,Δικηγόρος,μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
▪︎Χρύσα Ξηραδάκη ,Ψυχολόγος Κέντρου Ψυχικής Υγείας Νοσοκομείου Βόλου.
Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά, οι μαθήτριες του Μουσικού σχολείου Βόλου:
Ευθυμία Αντωνιάδη (Φλάουτο) Ιφιγένεια Γκαραβέλα,(τραγούδι -βιολί ),Αργυρώ Κοπάνου,(τραγούδι-σαντούρι) με τα τραγούδια :
1.Ομπρέλα του Βοσπόρου
2.Από ξένο τόπο
3.Δε σε θέλω πια
4.Μενεξέδες και ζουμπούλια.
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025 ώρα 7μμ στο FORUM Δεληγιώργη 9
Ενδοικογενειακή βία- έμφυλη βία και γυναικοκτονία
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα θύματα είναι γυναίκες. Στην Ελλάδα καταγράφονται πάνω από 200 καταγγελίες τον μήνα, περισσότερες από 2.000 τον χρόνο, ενώ το 2023 έκλεισε με 3.100 καταγεγραμμένα περιστατικά.
Ενδεικτικό το πού βρισκόμαστε είναι ότι μία στις τέσσερις γυναίκες θα πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας κάποια στιγμή στη ζωή της
Οι μορφές βίας και η αίσθηση υπεροχής
Επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν την έκταση του φαινομένου και δη μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον από πρόσωπο «εμπιστοσύνης» και «ασφάλειας» όπως ο σύντροφος/σύζυγος. Οι μορφές βίας αφορούν σε σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική κακοποίηση, οικονομική βία και εκμετάλλευση και στην πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, τη γυναικοκτονία.
Ο όρος γυναικοκτονία (femicide) έρχεται από παλιά, όταν το 1976 τον κατέγραψε η κοινωνιολόγος Νταϊάνα Ράσελ (Diana E. H. Russel), ορίζοντας έτσι το εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό αυτό φαινόμενο.
Ο όρος «γυναικοκτονία» έγινε ευρέως γνωστός και υιοθετήθηκε από την εγκληματολογία μετά το 1992, χάρη στο βιβλίο με τίτλο «Femicide: the politics of woman killing», μια συλλογή δοκιμίων που επιμελήθηκαν από κοινού η εγκληματολόγος Τζιλ Ράντφορντ (Jill Radford) και η κοινωνιολόγος Νταϊάνα Ράσελ (DianaE. H. Russell).
«Η γυναικοκτονία συνιστά διακριτό αδίκημα που παλιότερα και επί πολλά χρόνια συγκαλύπτονταν πίσω από τα εγκλήματα ‘’τιμής’’, και στην πρόσφατη ιστορία πίσω από τον όρο ‘’εγκλήματα πάθους’’
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες. Η γυναικοκτονία συνήθως διαπράττεται από άντρες αλλά κάποιες φορές συνεργούν και γυναίκες, συνήθως μέλη της ίδιας οικογένειας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις γυναικοκτονία διαπράττει σύντροφος ή πρώην σύντροφος που συνήθως είχε και μακρόχρονη κακοποιητική συμπεριφορά, απειλούσε, κακοποιούσε ή/και εκφόβιζε τη γυναίκα, η οποία πολύ συχνά βρίσκεται σε θέση φυσικής ή/και οικονομικής αδυναμίας σε σχέση με αυτόν»