Guardian: Η Ε.Ε. ενδίδει στις πιέσεις της βιομηχανίας

by admin
0 views

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα απαγορεύσει όλες τις τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα, όπως προκύπτει από έγγραφα που διέρρευσαν και αποκαλύπτει ο Guardian.

Άλλες νομοθετικές πράξεις που δεν θα συμπεριληφθούν είναι η απαγόρευση της εξαγωγής παράνομων χημικών ουσιών από την Ευρώπη στον υπόλοιπο κόσμο, η απαγόρευση της εκτροφής σε κλουβιά, καθώς και ένα πλαίσιο βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάποτε χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» της στρατηγικής της «από τη φάρμα στο τραπέζι».

Όλες αυτές οι προτάσεις απουσιάζουν από ένα αντίγραφο του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής για το 2024 που είδε ο Guardian και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα (17/10). Το σχέδιο καταγράφει ποιες προτάσεις θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, τις οποίες θα ακολουθήσει ο σχηματισμός της νέας ομάδας της Επιτροπής.

Μια σειρά μέτρων για την αιολική ενέργεια θα δρομολογηθεί το επόμενο έτος, όπως και μια διαδικασία για τον καθορισμό ενός κλιματικού στόχου για το 2040, καθώς και μια δέσμη μέτρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι περιβαλλοντολόγοι δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους.

Η Τατιάνα Σάντος, επικεφαλής της πολιτικής για τα χημικά προϊόντα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), ένα δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων πολιτών, δήλωσε ότι, αναβάλλοντας την υποσχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού Reach της Ε.Ε. που διέπει τα χημικά προϊόντα, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόδωσε τους Ευρωπαίους πολίτες, κλείνοντας τα μάτια στη ρύπανση από τα χημικά προϊόντα και ευνοώντας τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της τοξικής βιομηχανίας έναντι των πολιτών. Είναι πλέον σαφές ότι τα κέρδη της χημικής βιομηχανίας είναι πιο σημαντικά για την Επιτροπή αυτή από την υγεία των Ευρωπαίων. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα μείνει στην ιστορία ως η Ευρωπαϊκή Τοξική Συμφωνία».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, στην Ευρώπη εντοπίζεται σχεδόν το 23% των νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως, παρόλο που αποτελεί μόνο το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, εν μέρει λόγω της «χρόνιας έκθεσης σε ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα, ρύπους και άλλες επαγγελματικές και περιβαλλοντικές καρκινογόνες ουσίες».

Το 2020, η Ε.Ε. δημοσίευσε μια στρατηγική για τα χημικά προϊόντα, η οποία ζητούσε «την απαγόρευση των πιο επιβλαβών χημικών ουσιών σε καταναλωτικά προϊόντα – επιτρέποντας τη χρήση τους μόνο όπου είναι απαραίτητο». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε επίσης να καταργήσει σταδιακά τη χρήση των «παντοτινών χημικών» (PFAS) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν η χρήση τους είναι απαραίτητη».

Τα «παντοτινά χημικά» συσσωρεύονται στη φύση και στο ανθρώπινο σώμα, όπου μπορούν να βλάψουν το ενδοκρινικό, το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Οι ουσίες αυτές μπορεί να χρειαστούν χιλιάδες χρόνια ή και περισσότερο για να αποδομηθούν και το κόστος τους για την υγεία εκτιμάται σε 52 με 84 δισ. ευρώ ετησίως. Η σχεδιαζόμενη απαγόρευση θα έβγαζε από την αγορά χιλιάδες από τα πιο επικίνδυνα προϊόντα, αλλά τώρα δεν είναι σαφές αν οι προτάσεις θα ναυαγήσουν ή θα «θαφτούν», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αναθεώρηση της Reach δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εργασίας. Αυτό δεν εμποδίζει το σώμα [των επιτρόπων της ΕΕ] να την προσθέσει στην ημερήσια διάταξη σε μεταγενέστερο στάδιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε.

Μια προηγούμενη διαρροή των σχεδίων της Ε.Ε. για τα χημικά προϊόντα, την οποία ανέφερε ο Guardian τον Ιούλιο, έδειξε ότι το εύρος των φιλοδοξιών της Ε.Ε. είχε αποδυναμωθεί λόγω των έντονων πιέσεων της βιομηχανίας, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από πολιτικούς ηγέτες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει αρκετή όρεξη σε αυτή την Επιτροπή για μια σωστή αναθεώρηση του κανονισμού Reach, οπότε ας το κάνουμε θέμα προεκλογικής εκστρατείας στις εκλογές του Ιουνίου 2024. Νομίζω ότι πολλοί πολίτες επιθυμούν μια νομοθεσία για τα χημικά και θα αποτελέσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής συζήτησης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μπας Έικουτ.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ