Γλυκό ή αλμυρό πρωινό; Η επιστήμη έχει την απάντηση

by admin
1 views

Αυγά ή μαρμελάδα; Ψωμί με τυρί ή σοκολατένια μπάρα;Το τι επιλέγετε να βάλετε στο πρωινό σας έχει αντίκτυπο στη συνέχεια της ημέρας σας, αλλά και συνολικά στην υγεία σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το πρώτο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε ξεκινώντας την ημέρα μας είναι να φάμε πρωινό -κι όχι δεν εννοούμε μια γουλιά καφέ καθώς κλείνουμε την πόρτα. Το δεύτερο ακόμη πιο σημαντικό, είναι να προσέξουμε τις επιλογές που θα βάλουμε στο πρωινό μας. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το πρωινό μας «ξυπνά» μεταβολικά, επηρεάζει τη διάθεσή μας, τις γνωστικές λειτουργίες και το πώς θα φάμε τις υπόλοιπες ώρες, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ πιο σημαντικό από μια πασαλειμμένη φέτα με μαρμελάδα. Τι είδους πρωινό, όμως, είναι πιο ωφέλιμο: ένα γλυκό, πλούσιο σε υδατάνθρακες και ζάχαρη ή ένα αλμυρό, που βασίζεται σε πρωτεΐνες και λιπαρά; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη.
Τι είναι το «γλυκό» και τι το «αλμυρό» πρωινό;
Το γλυκό πρωινό περιλαμβάνει συνήθως τρόφιμα όπως δημητριακά με ζάχαρη, κρουασάν, μαρμελάδες, μέλι, pancakes, μπισκότα ή γάλα με κακάο. Συχνά προσφέρει γρήγορη ενέργεια -και είναι απολαυστικό, δεν αντιλέγουμε- αλλά είναι φτωχό σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Αντίθετα, το αλμυρό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει αυγά, ψωμί ολικής άλεσης, αβοκάντο, τυρί, ελιές, ξηρούς καρπούς, λαχανικά ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης (π.χ. τόφου, ρεβυθοσαλάτα).

Η σημασία της σύνθεσης του πρωινού
Ο τρόπος που συνδυάζουμε τα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά) επηρεάζει το πώς θα νιώθουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα πρωινό πλούσιο μόνο σε απλούς υδατάνθρακες, χαρακτηριστικό των γλυκών επιλογών, προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και, στη συνέχεια, απότομη πτώση. Αυτό συχνά οδηγεί σε πείνα, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και αυξημένη ανάγκη για σνακ. Αντίθετα, ένα πρωινό που περιέχει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και καλά λιπαρά παρέχει πιο σταθερή ενεργειακή απόδοση, καλύτερο κορεσμό και μειώνει την επιθυμία για γλυκά ή υπερφαγία μέσα στην ημέρα.

Τι δείχνουν οι μελέτες;
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρωινά πλούσια σε πρωτεΐνη μειώνουν την ορμόνη της πείνας (γκρελίνη), αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη του σώματος και ταυτόχρονα ενισχύουν τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα. Παράλληλα, μελέτες σε άτομα που καταναλώνουν γλυκά πρωινά (π.χ. ντόνατς ή επεξεργασμένα δημητριακά) δείχνουν συσχέτιση με αυξημένο βάρος, μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης και συχνότερες αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το γλυκό πρωινό είναι «κακό». Αν βασίζεται σε φυσικά σάκχαρα (π.χ. φρούτα), περιέχει φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και κάποια μορφή πρωτεΐνης (π.χ. φυτικό γιαούρτι με βρόμη, ταχίνι και φρούτα), τότε μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικό.
Ποιο είναι τελικά καλύτερο;
Από διατροφική άποψη, το αλμυρό πρωινό έχει ένα σαφές πλεονέκτημα: προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στην ενέργεια, καλύτερο έλεγχο της όρεξης και περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν σχεδιαστεί σωστά. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για όσους θέλουν να ρυθμίσουν το βάρος τους, να ενισχύσουν τη συγκέντρωσή τους ή να μειώσουν τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης. Ωστόσο, ένα καλά δομημένο γλυκό πρωινό μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική επιλογή, αρκεί να αποφεύγεται η υπερβολική ζάχαρη και να συνδυάζεται με φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά -όπως αντίστοιχα ένα αλμυρό πρωινό με τηγανητά αυγά και μπέικον, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει κακή επιλογή, καθώς είναι πολύ επιβαρυντικό για το καρδιαγγειακό και το έντερο.

Η καλύτερη επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές ανάγκες, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές προτιμήσεις του καθενός, αλλά και από τον σωστό σχεδιασμό. Το ζητούμενο δεν είναι να διαλέξετε στρατόπεδο ανάμεσα στο «αλμυρό» και το «γλυκό», αλλά να επιλέξετε πρωινά που θρέφουν το σώμα και το μυαλό σας, με ποικιλία, ισορροπία και γεύση.
www.clickatlife.gr

 

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ