Τον ένα χρόνο λειτουργίας του, γιορτάζει σήμερα Τρίτη 18/3 στις 8μμ στον χώρο του, Γκλαβάνη και 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφ. Βόλος, το ΜΠΕΛ, δηλαδή το Μουσείο Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας.
Πρόκειται για ένα Μουσείο που ιδρύθηκε από τη Σύγκλητο του ΠΘ. ομόφωνα, μετά από πρόταση της Καθηγήτριας και τότε Προέδρου του Π.Τ.Π.Ε., Τασούλας Τσιλιμένη που σήμερα είναι διευθύντρια του και λειτουργεί στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου και τη σημερινή εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Μουσείου και του Συλλόγου “Οι φίλοι του ΜΠΕΛ”, η κα Τσιλιμένη ήταν καλεσμένη στην εκπομπή “Ennitime is a good time” και μίλησε με την δημοσιογράφο Έννη Λεβέντη.
Ακούστε την συνέντευξη
Η ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΣΙΛΙΜΕΝΗ
Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι Καθηγήτρια στο Π.Τ.Π.Ε του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο οποίο διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση/Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην θεωρία και κριτική της παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας, καθώς επίσης και στη διδακτική της. Ως καλεσμένη καθηγήτρια έχει προσφέρει μαθήματα και διαλέξεις σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της ημεδαπής και αλλοδαπής (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Λευκωσίας, ΕΑΠ, κ.α.).
Έχει δημοσιευμένο ερευνητικό έργο σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων, καθώς και σε αυτόνομα ατομικά βιβλία. Έχει ιδρύσει και είναι Διευθύντρια του διαπανεπιστημιακού ηλεκτρονικού περιοδικού για θέματα παιδικής λογοτεχνίας “ΚΕΙΜΕΝΑ” (www.keimena.ece.uth.gr).
Είναι κριτής σε επιστημονικά περιοδικά και σε επιστημονικές επιτροπές διεθνών και ελληνικών συνεδρίων. Ήταν συντονίστρια και μέλος της συγγραφικής ομάδας του «Ανθολογίου Α’ και Β΄ Δημοτικού, το «ΔΕΛΦΙΝΙ» του ΥΠΕΠΘ.
Από το 2003 καθιέρωσε το «Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου», το οποίο περιλαμβάνει επιστημονικές ανακοινώσεις, εργαστήρια και ζωντανές αφηγήσεις λαϊκών και έντεχνων Ελλήνων και ξένων αφηγητών. Εκτός από τα επιστημονικά βιβλία, γράφει επίσης λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και ενήλικες.
Τίτλοι βιβλίων της ήταν στις βραχείες λίστες βραβείων, ενώ το βιβλίο της «Ο κύριος Μπου» απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «εικονογραφημένο βιβλίο», της IBBY(ΚΕΠΒ).
Από το 2001 υπήρξε βασικό μέλος του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το 2019 είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Μουσείο Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας έχει ως αποστολή τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του έργου και του αρχειακού υλικού συγγραφέων και εικονογράφων της Ελληνικής παιδικής & εφηβικής λογοτεχνίας. Μέσα από την αποστολή του αυτή πιστοποιείται η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, πραγματοποιείται η γνωριμία με τους δημιουργούς και το έργο τους, ενώ ενισχύεται η έρευνα και η δράση για το λογοτεχνικό βιβλίο και τη λογοτεχνία. Το Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας φιλοξενεί δωρεές λογοτεχνικών έργων και αρχειακού υλικού ενός σημαντικού αριθμού συγγραφέων και εικονογράφων
Οι στόχοι λειτουργίας του Μουσείου Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας είναι οι ακόλουθοι:
Συγκέντρωση και καταγραφή αρχειακού υλικού (περιοδικά, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, προσωπικά αρχεία δημιουργών, αλληλογραφία δημιουργών, αφισών, πρώτες εκδόσεις βιβλίων, CD, video κ.ά.)
Ταξινόμηση και καταλογογράφηση του αρχειακού υλικού δημιουργών (συγγραφέων, εικονογράφων, εκδοτών κ.ά.)
Προβολή και έκθεση προσωπικών αντικειμένων των δημιουργών
Παραγωγή οπτικοακουστικών έργων για την προβολή του υλικού
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το παιδικό βιβλίο, τη σημασία του, διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων, ανάπτυξη εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Αρωγή της επιστημονικής έρευνας για την παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Περισσότερα
Διεύθυνση: Γκλαβάνη 37, Βόλος 382 21
Τηλέφωνο: 2421 074761