Eat4Change: Το WWF μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

by admin
4 views

Μια ολοήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στα «μυστικά» της βιώσιμης διατροφής, ανοιχτή στο κοινό, διοργανώνει το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Eat4Change, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Είναι η πιο κατάλληλη αφορμή για να θυμηθούμε πως η τροφή μας έχει άμεση σύνδεση όχι μόνο με την υγεία μας, αλλά και με την υγεία του περιβάλλοντος.

Οι διατροφικές μας επιλογές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το παρόν, αλλά και το μέλλον του πλανήτη μας. Αρκεί να σκεφτούμε πως ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε το φαγητό μας σήμερα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, αφού αποτελεί τη βασική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας και ευθύνεται περίπου για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Πώς όμως, μπορούμε εμείς, ως καταναλωτές, να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από το πιάτο μας; Αυτό ακριβώς θα εξερευνήσουμε στην εκδήλωση της 16ης Οκτωβρίου 2023.

Συγκεκριμένα, από τις 10.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν το διατροφικό τους αποτύπωμα, αλλά και να μάθουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να υιοθετήσουν μια βιώσιμη διατροφή στην καθημερινότητά τους, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, παιχνίδια, quiz γνώσεων και πολλές ακόμα εκπλήξεις. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν ένα εβδομαδιαίο μενού με βιώσιμες επιλογές με την υπογραφή του επίσημου πρεσβευτή του Eat4Change, σεφ Γιώργου Τσούλη, ο οποίος το ίδιο απόγευμα θα ετοιμάσει μια πρωτότυπη δράση για το κοινό! Συγκεκριμένα, από τις 18.00 έως τις 19.00, ο σεφ θα βρίσκεται στο Μετρό Συντάγματος, για να συζητήσει με το κοινό, αλλά και να μαγειρέψει live πεντανόστιμα, εύκολα και κυρίως, βιώσιμα energyballs που χαρίζουν δύναμη σε εμάς, αλλά και το περιβάλλον.

Eat4Change: Το WWF μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Η τροφή μας είναι η υπερδύναμή μας, αφού ακολουθώντας μια πιο φυτική διατροφή δεν προστατεύουμε μόνο την υγεία μας, αλλά μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική κρίση.

Πόσο καλά όμως, γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές ότι η παραγωγή και η κατανάλωση της τροφής μας έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον;

Το WWF, στο πλαίσιο του Eat4Change που έχει ως στόχο να προωθήσει τη βιώσιμη στους καταναλωτές, διεξήγαγε έρευνα γνώμης για τρίτη χρονιά σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου συμμετείχαν συνολικά 17.931 ενήλικες, εκ των οποίων 1.113 Έλληνες. Η έρευνα είχε ως κεντρικό στόχο να καταγράψει τόσο την άποψη, όσο και τη γνώση που έχουν οι Eυρωπαίοι καταναλωτές αναφορικά με τη σύνδεση της διατροφής μας με την κατάσταση υγείας του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 50% των ερωτηθέντων κατανοούν τον αρνητικό αντίκτυπο της τροφής μας, ενώ όταν ερευνούμε το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης μόνο το 31% των συμμετεχόντων θεωρεί πως οι διατροφικές τους επιλογές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Όσον αφορά στην προέλευση των τροφίμων, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24%) πιστεύει ότι τα τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, ενώ διπλάσιο ποσοστό (50%) θεωρεί ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες λοιπόν, αντιλαμβάνονται τη σημασία της εντοπιότητας στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διατροφής μας.

Σταθερό πρόβλημα παραμένει, επίσης για τους Έλληνες, το κόστος για την αγορά των βιώσιμων τροφίμων, των τροφίμων δηλαδή που έχουν παραχθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον. Στην έρευνα του 2021 το 47% των ερωτηθέντων, επισήμαναν το κόστος ως ανασταλτικό παράγοντα, το 2022 το ζήτημα του κόστους φαίνεται πως απασχολούσε το 52% των ερωτηθέντων, ενώ φέτος το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν πως η τιμή των βιώσιμων τροφίμων είναι πια εμπόδιο για να τα αγοράσουν και να μπορέσουν να ακολουθήσουν μια πιο βιώσιμη διατροφή. Τέλος, ένα ζητούμενο που εξέφρασε το 89% των Ελλήνων συμμετεχόντων, μέσω της έρευνας, είναι η επιθυμία να συμπεριληφθεί τουλάχιστον μια χορτοφαγική επιλογή σε κυλικεία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 78%.

Eat4Change: Το WWF μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως παρά το ότι ήδη έχουμε γίνει μάρτυρες των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στην καθημερινότητάς μας, ακόμα υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό κενό στη γνώση των πολιτών σχετικά με το πόσο άμεσα συνδέεται η δική μας διατροφή με το περιβάλλον.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το WWF Ελλάς μας περιμένει όλους τη Δευτέρα 16/10 (10.00- 21.00) στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, για να συζητήσουμε για το περιβάλλον, να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά και για να μάθουμε πως το μυστικό για ένα υγιές περιβάλλον κρύβεται και μέσα στις διατροφικές μας επιλογές.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ