Eυρωεκλογές 2024: Στις 9 το βράδυ η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

by admin
0 views

Στις 21.00 περίπου ώρα Ελλάδος αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις και τα μεσάνυχτα τα πρώτα αποτελέσματα, μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews Ειρήνη Ζαρκαδούλα, που βρίσκεται μεταξύ 1000 δημοσιογράφων στο Κέντρο Τύπου στις Βρυξέλλες από όπου θα γίνουν μάλιστα γνωστά και τα αποτελέσματα για τη Γαλλία η οποία θα βρίσκεται εκείνη την ώρα σε εμπάργκο exit poll. Στο Βέλγιο πάντως, τα μέσα ενημέρωσης υενθυμίζουν στους ψηφοφόρους ότι οι πολίτες που ανεβάζουν φωτογραφίες μέσα από το παραβάν και να δείχνουν τι έχουν ψηφίσει μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμο από 50 μέχρι και 500 ευρώ. Περισσότεροι από 500 εκλογικοί συνδυασμοί και 15.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στη διαδικασία που θα αναδείξει τους 720 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την επόμενη πενταετία 450 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι μετά τις προηγούμενες εκλογές το 2019, λαϊκιστικά ή ακροδεξιά κόμματα ηγούνται πλέον κυβερνήσεων σε τρία έθνη:

 • την Ουγγαρία,
 • τη Σλοβακία
 • και την Ιταλία
 • Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πλεονέκτημα στους λαϊκιστές στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ιταλία

Με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για κάθε χώρα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εφιστούν την προσοχή στα εξής:

 • Γερμανία: Μάχη για τη δεύτερη θέση οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς

Με 96 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γερμανία προσελκύει τα βλέμματα των εκλογολόγων. Το συντηρητικό CDU/CSU της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται ευρέως να κερδίσει και η μεγαλύτερη μάχη είναι για τη δεύτερη θέση, με τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς. Η κυβέρνησή Σολτς είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στην Ευρώπη, αλλά έχει θέσει επανειλημμένα κόκκινες γραμμές σε ορισμένα όπλα, αξιοποιώντας την αντιπολεμική κληρονομιά του κεντροαριστερού κόμματος SPD.

Η αμφιλεγόμενη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα δει επίσης να αυξάνεται η υποστήριξη, αν και πολύ λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί νωρίτερα φέτος. Ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος Μαξιμίλιαν Κραχ έχει εμπλακεί σε έρευνα για κινεζική και ρωσική ανάμειξη, ενώ πρόσφατα του απαγορεύτηκε η προεκλογική εκστρατεία μετά από ναζιστικά σχόλια στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό προκάλεσε την αποπομπή του AfD από την οικογένειά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αντιμεταναστευτικό ακροαριστερό κόμμα Bündnis Sahra Wagenknecht πρόκειται επίσης να εισέλθει για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με έως και επτά έδρες, καθώς οι αντιμεταναστευτικοί ψηφοφόροι του AfD βρίσκουν νέα πολιτική στέγη στην άκρα αριστερά.

 • Γαλλία:  Ο προστατευόμενος της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά έτοιμος να συντρίψει τους Φιλελεύθερους

Το ερώτημα για τον πρόεδρο Μακρόν είναι εάν το κόμμα του θα μπορέσει να περιορίσει τη ζημιά διατηρώντας τουλάχιστον τη δεύτερη θέση. Ο Μπαρντελά προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την εκστρατεία του για να προετοιμάσει το έδαφος για την πιθανώς τελευταία προσπάθεια της Λεπέν να γίνει πρόεδρος στην επερχόμενη ψηφοφορία του 2027.

Πονοκέφαλο για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το φιλελεύθερο κόμμα του Αναγέννηση, θα σημάνει μια ξαφνική άνοδος για τον σοσιαλιστή Ραφαέλ Γκλουκσμάν.

 • Iταλία: Η μεγάλη ευκαιρία της Τζόρτζια Μελόνι

Η Ιταλία, η οποία θα κατέχει 76 από τις 720 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ισορροπίας δυνάμεων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Μελόνι, η οποία ηγείται την ευρωπαϊκή ομάδα των συντηρητικών, παρουσιάζεται ως καθαρό φαβορί στις δημοσκοπήσεις, ενώ η Λέγκα και το Φόρτσα Ιτάλια στοχεύουν να φτάσουν το 9% έκαστος, δηλαδή παραπάνω από τα ποσοστά του 2022.
Όμως, και στην Ιταλία μεγάλο ερωτηματικό αποτελείται από την αποχή, η οποία αναμένεται πολύ υψηλή και που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της εκλογικής αναμέτρησης. Τα χθεσινά στοιχεία ανέδειξαν προσέλευση στις κάλπες κατώτερη του 15%, ενώ σήμερα το μεσημέρι αυξήθηκε στο 25%.

Με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να κερδίσει το 27% των ψήφων – από μόλις 6,4% στις εκλογές της ΕΕ του 2019– η πρωθυπουργός της Ιταλίας θα μπορούσε να αποφασίσει για την πολιτική μοίρα της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επιθυμεί την υποστήριξη της Μελόνι για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Την ίδια ώρα, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν από την ακροδεξιά, ζητά την υποστήριξή της για τη συγχώνευση των ακροδεξιών δυνάμεων ώστε να δημιουργηθεί μια υπερ-ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κυβερνητικός εταίρος της Μελόνι, το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος της βραδιάς.

 • Βέλγιο: Υπαρξιακό ζήτημα

Στις 9 Ιουνίου, δεν εκλέγουν μόνο 21 βουλευτές για την Ευρωβουλή αλλά και βουλευτές για επτά διαφορετικά κοινοβούλια. Στις ομοσπονδιακές εκλογές το μέλλον του Βελγίου «διακυβεύεται στη Φλάνδρα, στον Φλαμανδικό Βορρά» καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang θα έρθει πρώτο και το αίτημά του είναι η ανεξαρτησία της Φλάνδρας και άρα το τέλος του Βελγίου.
Για να μπορέσουν να κυβερνήσουν και να επιλέξουν πρωθυπουργό, τα φλαμανδικά και γαλλόφωνα κόμματα θα πρέπει να σχηματίσουν συνασπισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

 • Αυστρία: Καλπάζει το ακροδεξιό FPÖ

«Σταματήστε το χάος της ΕΕ, την κρίση ασύλου, τον κλιματικό τρόμο, την υποκίνηση πολέμου, το χάος του κορονοϊού», προτρέπει το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της αντιπολίτευσης (FPÖ), που ηγείται των δημοσκοπήσεων.

Η αφίσα του κόμματος με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αγκαλιάζει τον Ουκρανό πρόεδρο, καταδικάστηκε ως ρωσική προπαγάνδα από το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP).

Eυρωεκλογές 2024: Στις 9 το βράδυ η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Ο πολιτικός αναλυτής Thomas Hofer λέει ότι στο παρελθόν το ευρωσκεπτικιστικό FPÖ δεν είχε καταφέρει να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του για τις εκλογές της ΕΕ. Όμως τώρα το 27% των Αυστριακών δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ του κόμματος.

 • Ουγγαρία: Φλερτάρει τη Μελόνι ο Όρμπαν

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της ΕΕ, το Fidesz θέλει μια νέα ομάδα με την Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι και τη Γαλλίδα Marine Le Pen που θα είναι «μια δύναμη για την Ευρώπη». Τα σχέδια του πρωθυπουργού Όρμπαν καταστράφηκαν, ωστόσο από την εμφάνιση του δεξιότερου Peter Magyar και του νέου του κόμματος TISZA, που καταδίκασε τη διαφθορά του Fidesz, και την εξαθλίωση στα σχολεία, στα νοσοκομεία και τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών.

 • Ισπανία: Πιέσεις Συντηρητικών στον Σάντσεθ

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) φαίνεται πιθανό να έχει τα περισσότερα κέρδη για τις 54 έδρες που αναλογούν στη χώρα στην Ευρωβουλή, καθώς παίρνει ψήφους από το Ciudadanos, το οποίο θα μπορούσε να χάσει και τις οκτώ έδρες του.
Για τον ηγέτη του PP Alberto Núñez Feijóo, αυτή είναι μια ευκαιρία πίεσης στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Pedro Sánchez, την κυβέρνηση του οποίου επιδιώκει να παρουσιάσει ως διεφθαρμένη. Το ακροδεξιό Vox αναμένεται να επωφεληθεί της αναταραχής.

 • Ολλανδία: Rεκόρ 20 κομμάτων με τον Βίλντερς πρωταγωνιστή

Στην Ολλανδία συμμετέχουν 20 κόμματα ωστόσο η αποχή αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ.
Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Geert Wilders προηγείται ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του και τα άλλα τρία που πρόκειται να σχηματίσουν την επόμενη ολλανδική κυβέρνηση –το φιλελεύθερο συντηρητικό VVD, το κεντρώο New Social Contact και το Farmer Citizen Movement (BBB)) – θα έχουν σχεδόν τις μισές από τις 31 ολλανδικές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 • Δανία: Θέμα επιβίωσης για την πρωθυπουργό

Σχεδόν 170 υποψήφιοι από 11 διαφορετικά κόμματα διαγωνίζονται για 15 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτές οι εκλογές μπορεί κάλλιστα να καταλήξουν ως λυδία λίθος για την πρωθυπουργό Mette Frederiksen και τον κεντρώο κυβερνητικό συνασπισμό της.

 • Πορτογαλία: Δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση μειοψηφίας

Μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας, οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν μια πρώιμη δοκιμασία για το κατά πόσον η κυβερνώσα Δημοκρατική Συμμαχία (AD) της Πορτογαλίας διατηρεί την υποστήριξή της.

Το κόμμα έχει παραδώσει αυτό το καθήκον στον επικεφαλής υποψήφιο Σεμπαστιάο Μπουγκάλιο, έναν 28χρονο πρώην πολιτικό σχολιαστή που περιγράφεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας ως “λίγο αμφιλεγόμενος” για τις σκληρές δεξιές απόψεις του.

 • Ιρλανδία: Πτώση του Sinn Fein

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της τελευταίας στιγμής στην υποστήριξη του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του αριστερού Sinn Fein, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα Fine Gael έχει καλύψει τη διαφορά, ενισχυμένο από την αλλαγή του αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις.

Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες), Κρίστιαν Μαυρής (Ρώμη), Θωμαϊς Παπαϊωάννου,(Παρίσι) Γιώργος Παππάς (Βερολίνο)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ