DBRS: Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα – Χατζηδάκης: Σημαντική εξέλιξη σε δύσκολη συγκυρία

by admin
0 views

Αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS – Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα. Στο ΒΒΒ- η βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων.

Πρόκειται για έναν από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και δίνει μία βαθμίδα επιπλέον στην αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων. Ο τεχνικός όρος είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα βαθμολογούνται πλέον με το BBΒ-.

Πρόκειται μεν για την κατώτερη, ωστόσο από τις επενδυτικές βαθμίδες εισερχόμαστε και πάλι ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα των χωρών, τα ομόλογα των οποίων χαρακτηρίζονται ότι ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται σταθερές. Τον ίδιο χαρακτηρισμό είχε κάνει η DBRS και στην προηγούμενη αξιολόγησή της που έγινε τον Μάρτιο.

Στους λόγους που επικαλείται ο οίκος αξιολόγησης προκειμένου να δικαιολογήσει αυτήν του την απόφαση, μεταξύ των οποίων ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα -άρα επικαλείται τον παράγοντα της δημοσιονομικής σταθερότητας- βλέπει και φέτος ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,1%, αλλά και βελτίωση αυτής της δημοσιονομικής απόδοσης στο 2,1%.

Επικαλείται την κυβερνητική επιλογή να συνεχιστεί ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει εκτενής αναφορά και στον πολιτικό παράγοντα, δηλαδή στο γεγονός ότι μετά τις διπλές βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα την εκλογή της κυβέρνησης τον Ιούνιο, ότι εξασφαλίζει η χώρα μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται και στις επόμενες αξιολογήσεις που ακολουθούν έως το τέλος του έτους. Η πρώτη είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Είναι από τον οίκο Moody’s. Ο οίκος αυτός είναι ο πιο αυστηρός κριτής μέχρι τώρα της ελληνικής οικονομίας, καθώς μέχρι τώρα μας κατατάσσει τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.

Απομένει να φανεί αν θα μειωθεί αυτό το κενό που χωρίζει το συγκεκριμένο οίκο με τους υπόλοιπους. Από εκεί και πέρα, ακολουθεί τον Οκτώβριο η αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s. Ο αμερικανικός οίκος είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, έχει χαρακτηρίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ως θετικές και αυτός είναι μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Επομένως θα φανεί αν θα υπάρξει και αναβάθμιση από δεύτερο οίκο, ο οποίος αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η χρονιά «κλείνει» με τον οίκο Fitch στον Δεκέμβριο.

Αρκεί η σημερινή αναβάθμιση για να χαρακτηρίζονται τα ελληνικά ομόλογα ότι ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα.

Αυτό όμως που καθίσταται σαφές από τους αναλυτές, είναι ότι όσο περισσότερο αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Ελλάδας και όσο περισσότερος και όσο μεγαλύτερο είναι ο αριθμός των οίκων που δίνουν την επενδυτική βαθμίδα, τόσο διευρύνεται και ο κατάλογος των επενδυτών, οι οποίοι θα μπορούν να τοποθετούν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, είτε αγοράζοντας ελληνικούς τίτλους, δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα, είτε προχωρώντας σε άμεσες επενδύσεις.

Αυτός είναι και ο αντίκτυπος που περιμένουμε ότι θα υπάρξει μετά την αναβάθμιση. Να τονωθεί, δηλαδή, ακόμη περισσότερο το αίσθημα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, ώστε και να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων, αλλά και να συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού, τόσο για το κράτος, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου DBRS Morningstar για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, ένας από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνει στην Ελλάδα τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα και με αυτόν τον τρόπο την κατατάσσει σε μια διαφορετική πλέον κατηγορία από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης. Το άλμα αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και τεχνικού χαρακτήρα. Προϋπέθετε αφενός τη συστηματική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο και η οποία είχε επιβραβευτεί μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις. Σημαίνει επίσης περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση του οίκου DBRS είναι αρκετά εύγλωττη για να γίνουν πολλά περαιτέρω σχόλια. Μιλάει τόσο για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε διαφορετικά επίπεδα (αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ), όσο και για τον συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας με την υπεύθυνη οικονομική πολιτική που δημιουργεί ένα κατάλληλο κλίμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα τις προσπάθειές μας στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών, για να πείσουμε τόσο τους οίκους αξιολόγησης, όσο και τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να επενδύει και να ανοίγει καινούργιες δουλειές. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην πατρίδα μας».

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ