Covid-19: Μείωση 3% στον αριθμό θανάτων παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα

by admin
5 views

Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα παγκοσμίως έφτασε το 1,8 εκατομμύριο, ενώ ο αριθμός των νέων θανάτων μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συνολικά μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 25,44 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό παγκοσμίως και 847.965 έχουν πεθάνει.

Ινδία: παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ

Στην Ινδία καταγράφηκαν τα περισσότερα νέα κρούσματα, με αύξηση 9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι σχεδόν μισό εκατομμύριο νέες μολύνσεις στη χώρα αυξάνουν τον παγκόσμιο απολογισμό των κρουσμάτων κατά 1%.

AP Photo/Mahesh Kumar A.

«Η νοτιοανατολική Ασία κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο κρουσμάτων, κυρίως λόγω της αύξησης των μολύνσεων στην Ινδία», εξήγησε ο ΠΟΥ.

Ευρώπη: Ανησυχητική η έξαρση στην Ισπανία  

Στην Ευρώπη τα περισσότερα κρούσματα την εβδομάδα ως τις 30 Αυγούστου καταγράφηκαν στην Ισπανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ουκρανία.

AP Photo/Emilio Morenatti

Συγκεκριμένα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ισπανία είναι αντίστοιχος με αυτόν που είχε καταγραφεί στην κορύφωση της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. 23.000 νέα κρούσματα covid-19 έχουν καταγραφεί από την Παρασκευή, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 462.858.

Από τις 1.656 νοσηλείες που καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες, το 25% είναι στην Μαδρίτη, όπως και οι μισοί από τους 141 θανάτους της τελευταίας εβδομάδας. Συνολικά περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ισπανία από covid-19.

Ιταλία: Αύξηση κρουσμάτων – Μπορεί να αποφευχθεί η χρήση μάσκας στα σχολεία υπό προϋποθέσεις

Στην Ιταλία ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 85%. Τα κρούσματα μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 996, ενώ έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ την προηγούμενη μέρα, τα κρούσματα ήταν 1365, με τέσσερις νεκρούς. Ενενήντα τέσσερις άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας και σε σύνολο είκοσι ενός περιφερειών, μόνον σε δυο δεν καταγράφονται νέα κρούσματα.

AP Photo/Karl Ritter

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων μολύνσεων σημειώθηκαν στην περιοχή της Νάπολης, με εκατόν ογδόντα τέσσερα κρούσματα. Στην Λομβαρδία είναι εκατόν τριάντα πέντε και στην περιφέρεια της Ρώμης εκατόν σαράντα οκτώ.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας ετοιμάζουν ειδικές οδηγίες και τεστ, για να μπορεί να εξακριβώνεται άμεσα αν ασθενείς με παρόμοια συμπτώματα έχουν μολυνθεί από εποχική γρίπη, ή από κορονοϊό.

Dominic Lipinski/PA via AP

Ειδική αναφορά στη χρήση μάσκας στις τάξεις ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, στις 14 Σεπτεμβρίου έκανε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, δηλώνοντας ότι εφόσον τηρείται η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου στα σχολεία η χρήση μάσκας μπορεί να αποφευχθεί, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή. Η προστατευτική μάσκα όμως παραμένει υποχρεωτική για δραστηριότητες κατά τις οποίες αυξάνεται η ένταση της φωνής, όπως το τραγούδι.

Πολωνία: Απαγορεύει απευθείας πτήσεις από 44 χώρες

Η Πολωνία, με συνολικά 67.922 καταγεγραμμένα κρούσματα και πάνω από 2.000 θανάτους από κορονοϊό, απαγορεύει από αύριο Τετάρτη τις απευθείας πτήσεις από 44 χώρες, προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι Πολωνοί επιτρέπεται, ωστόσο, να ταξιδεύουν αεροπορικώς προς και από οποιαδήποτε χώρα επιθυμούν, αν επιλέξουν πτήσεις που δεν θα είναι απευθείας αλλά μέσω χωρών που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο, όπως η Γερμανία.

Αφρική: Σε νέα ύψη ο αριθμός κρουσμάτων στην Αιθιοπία – Μείωση σε άλλες χώρες

Στην Αφρική, οι μολύνσεις στην Αιθιοπία έφτασαν «σε νέα ύψη», ενώ στη Νότια Αφρική –στην οποία έχει καταγραφεί ο πέμπτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος στην ήπειρο—συνεχίζεται η καθοδική τάση.

AP Photo/Denis Farrell

Αρκετές χώρες που μέχρι πρότινος ήταν σημαντικές εστίες της covid-19, όπως η Γκάνα, η Κένυα, η Γκαμπόν και η Μαδαγασκάρη, κατέγραψαν λιγότερα κρούσματα, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας πως «οι αριθμοί θα πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά καθώς ενδέχεται να επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένης της τρέχουσας ικανότητας διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και της στρατηγικής, αλλά και καθυστερήσεων στην αναφορά κρουσμάτων».

Ανατολική Μεσόγειος: διακυμάνσεις στον αριθμό των κρουσμάτων

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζει διακυμάνσεις, με τις περισσότερες μολύνσεις να αναφέρονται στο Ιράκ, το Ιράν, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

Αμερική: Αυξητικές τάσεις σε αρκετές περιοχές, μειώσεις κρουσμάτων σε άλλες

Η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και στην αμερικανική ήπειρο, στην οποία καταγράφηκαν περισσότερα από τα μισά κρούσματα και θάνατοι παγκοσμίως, αν και σε κάποιες περιοχές παρατηρούνται μειώσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στο Περού, το Μεξικό, την Κολομβία και την Αργεντινή παρατηρούνται «αυξητικές τάσεις».

ΠΟΥ: Συνταγή για καταστροφή το άνοιγμα της κοινωνίας σε χώρες με έξαρση του ιού

«Συνταγή για καταστροφή» χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το άνοιγμα της κοινωνίας χωρίς να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός, καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις να ανοίξουν διάλογο με όσους διαδηλώνουν κατά της χρήσης μάσκας, υπενθυμίζοντας ότι ο ιός είναι «πραγματικός» και «σκοτώνει».

AP Photo/Achmad Ibrahim

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους αναγνώρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα οκτώ μηνών έχουν κουράσει τον κόσμο και όλοι θα επιθυμούσαν επιστροφή στην κανονικότητα, προσθέτοντας: «Θέλουμε να δούμε τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο και τους ανθρώπους να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας, αλλά θέλουμε αυτό να γίνεται με ασφάλεια. Καμία χώρα δεν μπορεί να προσποιείται ότι η πανδημία τελείωσε».

Οι «εκρηκτικές εξάρσεις» έχουν συνδεθεί με συναθροίσεις ανθρώπων σε στάδια, νυχτερινά κέντρα, χώρους λατρείας και άλλα μέρη, όπου ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα σε ομάδες ανθρώπων, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

ΗΠΑ: Στην τελευταία φάση των δοκιμών υποψήφιο εμβόλιο

Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου ενός υποψήφιου εμβολίου κατά της COVID-19, στο οποίο θα συμμετάσχουν 30.000 εθελοντές.

Όσοι συμμετέχουν στις δοκιμές θα λάβουν είτε δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου με την κωδική ονομασία AZD1222 σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, είτε ένα εικονικό φάρμακο.

AP Photo/Andrew Harnik

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολύ συντομότερα από την περίοδο που το αναμένουν οι ειδικοί.

Διευθυντής ΠΟΥ για την Ευρώπη: «Θα νικήσουμε τον κορονοϊό όταν μάθουμε να ζούμε μαζί του»

Χωρίς εμβόλιο μπορεί να ζήσει η Ευρώπη με την πανδημία covid-19, διαχειριζόμενη τις εξάρσεις με τοπικά lockdown, εκτιμά ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την περιοχή Χανς Κλούγκε. Προσθέτι πάντως ότι δεν αναμένει να επιστρέψουν οι περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο.

«Η ημέρα που θα νικήσουμε την πανδημία δεν είναι απαραιτήτως (η ημέρα που θα βρεθεί) το εμβόλιο. Θα είναι όταν μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, και αυτό μπορεί να είναι αύριο«, εξήγησε ο Κλούγκε μιλώντας στο Sky News.

Μπολσονάρου: κανείς στη Βραζιλία δεν θα υποχρεωθεί να εμβολιαστεί

O πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος συστηματικά υποτιμά τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ότι κανείς στη χώρα δεν θα υποχρεωθεί να εμβολιαστεί κατά της covid-19.

AP Photo/Eraldo Peres

Παρά ταύτα, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι προορίζει περίπου 290 εκ. ευρώ για την αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων από το εμβόλιο που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρείας AstraZeneca και προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή του και στη Βραζιλία, που είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από την πανδημία μετά τις ΗΠΑ.

Στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί συνολικά 3.908.272 κρούσματα covid-19 και 121.381 θάνατοι. Σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 45.961 νέα κρούσματα και 553 θανάτους από κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας της Βραζιλίας Εντουάρντο Παζουέλο, εν ενεργεία στρατηγός, διόρισε την Παρασκευή έναν κτηνίατρο επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Λαουρίσιο Μοντέιρο Κρους ειδικεύεται στην πρόληψη ασθενειών στα ζώα.

Η Σουηδία συνεχίζει να αποφεύγει τις μάσκες

Η Σουηδία εξακολουθεί να επιλέγει τον δικό της μοναχικό δρόμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη Στοκχόλμη λίγοι φορούν μάσκα στο σούπερ μάρκετ, τα γραφεία ή τα μέσα μεταφοράς. Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας εκτιμούν ότι η μάσκα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματική και επιμένουν στον σεβασμό της τήρησης των αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Την ώρα που όλες οι χώρες της Ευρώπης επέβαλαν lockdown στους κατοίκους τους, οι αρχές της Σουηδίας διατήρησαν ανοικτά καφέ, μπαρ, εστιατόρια και επιχειρήσεις, ζητώντας από τον καθένα «να αναλάβει τις ευθύνες του».

AP Photo/Andres Kudacki, File

Ο απολογισμός της στρατηγικής είναι αμφισβητήσιμος: με 84.000 κρούσματα και 5.800 νεκρούς η Σουηδία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία του κορονοϊού ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Όμως σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου παρατηρείται άνοδος των νέων κρουσμάτων, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο, τα στοιχεία για τη Σουηδία δείχνουν μείωση των κρουσμάτων από τον Ιούνιο.

Ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, βασικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Σουηδίας για τη διαχείριση της πανδημίας, εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του μένει να αποδειχθεί. Ο ίδιος τονίζει εξάλλου ότι όποιος φορά μάσκα ενδέχεται να μολυνθεί εφόσον δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, AP, Twitter, CNN

Μοιράσου το άρθρο:

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο