Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστρώσει σχέδια για το ενδεχόμενο Brexit σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Βασικός οδηγός είναι η συντεταγμένη έξοδος μιας χώρας από την ΕΕ που προβλέπει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό. Θεωρητικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να το αγνοήσει, αλλά είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.
Το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων από τη στιγμή που μια χώρα ανακοινώσει επισήμως την επιθυμία εξόδου. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διαρκέσουν έως δυο χρόνια και αφορούν τον τρόπο αποχώρησης και όχι τη σχέση της χώρας με την ΕΕ στο μέλλον.
Ομως, η χώρα μπορεί να καθυστερήσει την επίσημη ανακοίνωση της επιθυμίας εξόδου για να κερδίσει χρόνο ή να βάλει σε εφαρμογή άλλα σχέδια. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση της Κομισιόν, ισχυρίζονται ξένοι αναλυτές. Η αναστολή συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ θα μπορούσε να είναι μια από αυτές.
Στη προκειμένη περίπτωση, η Βρετανία αναμένεται ότι θα ανακοινώσει επισήμως τη θέση της έως τις 28 Ιουνίου.
Αν επικρατήσει το Brexit, αναλυτές, όπως του αμερικανικού think tank Stratfor, θεωρούν ότι η Βρετανία θα είχε να επιλέξει μεταξύ 3 μοντέλων όσον αφορά στις μελλοντικές σχέσεις της με την ΕΕ.
1. ΤΟ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ: Η Βρετανία θα μπορούσε να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη, αποκτώντας πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων. Ομως, η χώρα θα πρέπει να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής τα ίδια ποσά με τις χώρες-μέλη και επιπλέον να υιοθετεί σημαντικό μέρος των νόμων της ΕΕ.
2. ΤΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ: Η Βρετανία θα μπορούσε να διαπραγματευθεί σειρά διμερών συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα όριζαν την πρόσβασή της στην κοινή αγορά σε ορισμένους τομείς. Η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τους κανονισμούς της ΕΕ στους τομείς που καλύπτουν οι συμφωνίες. Όμως, η Ελβετία χρειάσθηκε πολλά χρόνια για να καταλήξει σε πάνω από 100 συμφωνίες με την ΕΕ παρατηρεί το Stratfor.
3. ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ: Η Βρετανία θα μπορούσε να υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τα πρότυπα της Νοτίου Κορέας, το 2009. Σημειώνεται, ότι χρειάσθηκαν κάπου 10 χρόνια για να καταλήξουν σε συμφωνία Σεούλ και Βρυξέλλες. Το συγκεκριμένο μοντέλο σχέση φαίνεται να προτιμάται από αρκετούς οπαδούς του Brexit.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος