Με μια ταινία που «μιλάει» στην καρδιά, συνεχίζονται οι προβολές του “Μικρού Σινεμά” στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς. Αυτό το Σάββατο έχει σειρά η ξεχωριστή animation ταινία «Απαγορεύονται τα σκυλιά και οι Ιταλοί» που υπόσχεται να προσφέρει όχι μόνο ψυχαγωγία, αλλά και τροφή για σκέψη σε όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο.
Η Σταυρούλα Μαστρογιάννη -ψυχή των προβολών- τονίζει ότι: «Η ταινία αυτή θα δώσει αυτή τη δυνατότητα σε όλους μας», υπονοώντας τη δύναμη της τέχνης να ανοίγει διαλόγους μεταξύ γονιών και παιδιών. Πρόκειται για μια τρυφερή και καλοδουλεμένη παραγωγή stop motion που πραγματεύεται το διαχρονικό ζήτημα της μετανάστευσης, μέσα από μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά βιώματα.
«Ξέρετε, τα απλά πράγματα που κάνουμε εμείς οι γονείς με τα παιδιά μας… μπορούν να γίνουν αφορμή για να ξεδιπλωθούν πολύ σημαντικές συζητήσεις», συμπληρώνει με νόημα η κ. Μαστρογιάννη.
Για τη ταινία, το θέμα της και την τεχνική της (κούκλες από πλαστελίνη) αλλά και τις δράσεις του Πορφυρογένειου, μίλησε στην εκπομπή “Ennitime is a good time” του Sport fm και στην Έννη Λεβέντη και τον Κώστα Ανέστη, η η παιδαγωγός και υπεύθυνη των Δημιουργικών Εργαστηρίων για Παιδιά του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, Σταυρούλα Μαστρογιάννη.
Ακούστε την συνέντευξη
Περισσότερα για την προβολή
Με την πολυβραβευμένη ταινία «Απαγορεύονται τα Σκυλιά και οι Ιταλοί» του Alain Ughetto από την ψηφιακή ταινιοθήκη IFcinéma του Γαλλικού Ινστιτούτου, συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές του Μικρού Σινεμά το Σάββατο 24 Μαΐου, στις 19.30, στο Πορφυρογένειο Πολιτιστικό Κέντρο Αγριάς.
Συνδυάζοντας ποίηση και ρεαλισμό σε ένα πρωτότυπο και προσωπικό στυλ κινουμένων σχεδίων, ο γάλλος σκηνοθέτης υπογράφει μια συγκινητική ιστορία μετανάστευσης και ταυτόχρονα ένα εικαστικό έργο σπάνιας ομορφιάς που μαγεύει μικρούς και μεγάλους.
Μέσα από τις προσωπικές περιπέτειες των ιταλών παππούδων του, που ψάχνοντας για ένα καλύτερο αύριο άφησαν την Ουγκετέρα και μετανάστευσαν στην Γαλλία για να βρουν δουλειά και την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική ιστορία της Ευρώπης του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, ο σκηνοθέτης παρουσιάζει ένα πρωτότυπο έργο βασισμένο στην τεχνική stop motion, όπου το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται θαυμάσια. Ο χαρακτηριστικός και δυστυχώς τόσο αληθινός τίτλος της ταινίας, περιγράφει τη ζωή των μεταναστών και την πάλη τους για ένταξη στον καινούριο τόπο, τη συνέχεια της οικογένειας που κατάφερε να επιβιώσει στην ακραία φτώχεια, στον εκτοπισμό, στις αρρώστιες και τον πόλεμο.
Ο Ughetto αφηγείται την ιστορία του παππού του Luigi συνομιλώντας με τη γιαγιά του Cesira, μια μικρή κούκλα φτιαγμένη από πηλό, μόλις 22 εκατοστών! Όλα τα καθημερινά αντικείμενα μεταμορφώνονται! Οι τοίχοι των σπιτιών γίνονται από χαρτόνι, το φράγμα χτίζεται από κύβους ζάχαρης, μπρόκολα σχηματίζουν ένα δάσος, ένας κόσμος παραμυθιακός και ταυτόχρονα απόλυτα αληθινός. Πολλές φορές τα χέρια του σκηνοθέτη – εγγονού που ακούει την ιστορία, μπαίνουν στο κάδρο, αλληλεπιδρούν με τους ήρωες και δημιουργούν το σκηνικό χώρο σε πραγματικό χρόνο! Το αποτέλεσμα είναι βαθιά προσωπικό και πολύ συγκινητικό.
Η μουσική του Nicola Piovani και τα ηχητικά εφέ της ταινίας βοηθούν το θεατή να αποστασιοποιηθεί από γεγονότα που θα μπορούσαν να γίνουν τραγικά και θυμίζει τις ιταλικές κωμωδίες που συνόδευαν την παιδική ηλικία του σκηνοθέτη. «Παράδεισο ονόμασαν το σπίτι και τη γη στη Γαλλία, όχι γιατί ήταν, αλλά γιατί έπρεπε».
Πάνω απ’όλα η ταινία είναι μια ιστορία αγάπης, ένα ιστορικό ταξίδι και ένα έργο τέχνης που μας θυμίζει ότι κάθε άνθρωπος και κάθε οικογένεια έχει μια ιστορία που αξίζει να ακουστεί και με θετική και ελπιδοφόρα ματιά μας δείχνει πώς μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
ΒΡΑΒΕΙΑ
Festival Annecy, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Βραβείο Fondation Gan à la Diffusion 2022
Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2022: Βραβείο καλύτερης Eυρωπαϊκής ταινίας κινουμένων σχεδίων
The Brussels Animation Film Festival, Prix du Public du meilleur long métrage
Tokyo Anime Award Festival (TAAF), Grand Prize 2023
Bucheon International Animation Festival, BIAF Grand Prize 2022
Espinho, CINANIMA International Animated Film Festival, Special Mention Feature Film 2022
Η ταινία έχει υπότιτλους και απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, εφήβους κι ενήλικο κοινό. Την επιμέλεια του προγράμματος και την επιλογή των ταινιών έχει κάνει η παιδαγωγός και υπεύθυνη των Δημιουργικών Εργαστηρίων για Παιδιά του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, Σταυρούλα Μαστρογιάννη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.