Υπαίθρια έκθεση στον Εθνικό Κήπο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (video)

Μια ξεχωριστή υπαίθρια έκθεση για τους ήρωες του ’21 μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Κατερίνα Μπατζάκη, βρέθηκε στον Εθνικό Κήπο και μας παρουσίασε μέσω της εκπομπής «Από τις Έξι» της ΕΡΤ τα ιστορικά εκθέματα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 πίνακες με ορισμένα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα, Benjamin Mary (1792-1846). Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν κυρίως στην Αθήνα μεταξύ 1839 και 1844 και είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται.

Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι.

Περισσότερα ιστορικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary.

Περισσότερα Εδω

Related posts

Έφυγε η λογοτέχνιδα Φαίδρα Ζαμπαθά – Παγουλάτου

Μουσείο Εμμανουήλ Ξάνθου θα δημιουργήσει ο Δήμος Πάτμου

«Να μάθω να μιλώ με τα φυτά» της Μάρτα Οριόλς: γράφει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος