Σύνοδος κορυφής Ε.Ε: Στις 24 Ιουνίου οι “εξετάσεις” της Τουρκίας (video)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Ιουνίου, που θεωρείται βαρύνουσας σημασίας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Αθήνα πάντως καλεί την Άγκυρα να επιλέξει τον δρόμο της διεθνούς έννομης τάξης και της συνεργασίας.

Αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για τις ευρωπαϊκές εξετάσεις της 24ης Ιουνίου, από τις οποίες θα περάσει η Τουρκία με την ελληνική διπλωματία να υπενθυμίζει στην Άγκυρα ότι το θετικό βήμα που έγινε με το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν απενεργοποιεί την επιτήρηση της συμπεριφοράς της από τις Βρυξέλλες.

“Και στο Κυπριακό και στα ανοιχτά θέματα ελπίζουμε ότι θα επιλέξει το δρόμο της διεθνούς έννομης τάξης και της συνεργασίας”επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Βελγικό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε η υπουργός Εξωτερικών Σόφι Βίλμες “Υπάρχουν προϋποθέσεις. Η ουσιαστική πρόοδος εξαρτάται από την τουρκική συμπεριφορά επισήμανε.

Στις απευθείας επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιμένει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “Συμφωνήσαμε τα προβλήματα να τα αναθέσουμε στους αντιπροσώπους μας, τον κ. Ιμπραήμ (σ.σ.Καλίν) και στην κα Ελένη(σ.σ. Σουρανή). Η συνάντησή μας για τους άλλους ήταν σαν ζαχαρωτό μπαϊραμιού.”

“Για να γίνει μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να υπάρχει και αντικείμενο συζήτησης…Είναι πολύ θετική η ενεργοποίηση όλων των διμερών διαύλων επικοινωνίας.” επισήμανε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Προειδοποιήσεις προς την Τουρκία ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής απηύθυνε ο Νίκος Αναστασιάδης. Στην τηλεδιάσκεψη με τον Σάρλ Μισέλ και ακόμη τρεις ευρωπαίους ηγέτες ξεκαθάρισε ότι η συνέχιση των τετελεσμένων στα Βαρώσια θα πλήξει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ζήτησε ευρωπαϊκή αντίδραση σε τουρκική πρόκληση επί της θαλάσσης ή επί του εδάφους.

“Η Τουρκία θέλει δύο κράτη – ευτυχώς διαφωνούν όλοι” τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Εν τω μεταξύ στη διεξαγωγή ακόμη ενός γύρου συζητήσεων για τη θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τα ραντεβού της Άγκυρας και της Καβάλας, συμφώνησαν Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στη συνάντηση τους στην Αττάλεια την Τετάρτη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω

Related posts

Συνάντηση Ν. Δένδια – Α. Λοβέρδου για τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα

Κ. Σκρέκας: Ευχαριστίες στα στελέχη της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών για τις κρίσιμες μάχες που δίνουν

Π. Τσακλόγου στο Πρώτο: Διπλές εγγυήσεις για τις επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα – Πώς θα επενδύονται τα αποθεματικά (audio)