Ζερεφός : Τα δύσκολα με την κλιματική αλλαγή είναι μπροστά

Η σχέση του μεγα-καύσωνα που περνάμε, όπως και μιας σειράς ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων που υπήρξαν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και διεθνώς, με την κλιματική αλλαγή αναλύθηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», με καλεσμένο τον ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστο Ζερεφό.

Ο κ. Ζερεφός, εκτός από ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών, είναι Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας του εν λόγω ιδρύματος και Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Action for Climate Empowerment της UNFCCC.

Στη συζήτηση μαζί του εξετάστηκαν, επίσης, τα ιδιαίτερα προβλήματα που παρουσιάζονται ήδη στην Ελλάδα ή που θα αντιμετωπίσει σύντομα η χώρα μας λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η ερημοποίηση μέρους της, η σημαντική υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα σε πολλές περιοχές, η αύξηση των ημερών καύσωνα, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές και η αναμενόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε πολλές παράκτιες περιοχές.

Να υπογραμμιστεί πως έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, την οποία συντόνισε ο κ. Ζερεφός, αποτιμά μόνον το οικονομικό κόστος αυτών των αρνητικών μεταβολών σε 700 δισ. ευρώ έως τα τέλη του αιώνα, εφόσον δεν αναληφθούν σημαντικές δράσεις σε εθνικό επίπεδο, πέραν των διεθνών πρωτοβουλιών. Και όπως λέει ο ίδιος «τα δύσκολα με την κλιματική αλλαγή είναι μπροστά μας.

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω

Related posts

Έκθεση φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας» στο Γενί Τζαμί

Στη Νάξο η 32η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου

Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Χρυσός Λέοντας στη γαλλική ταινία L’evenement