Ανάλυση: Η επόμενη μέρα από το debate Δένδια – Τσαβούσογλου (audio)

Με ψυχραιμία και χρονική απόσταση ασφαλείας συζητούμε με τον κ. Δημήτρη Τριανταφύλλου, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χαας της Κωνσταντινούπολης, για όσα συνέβησαν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τριανταφύλλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή,  τονίζει ότι οι αποδέκτες  των δηλώσεων Δένδια είναι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ξεκάθαρος αποδέκτης είναι η Τουρκία,  στην οποία στέλνει το μήνυμα ότι αισθανόμαστε «ισχυροί» διπλωματικά, με τις πρωτοβουλίες με χώρες της Αν. Μεσογείου  και παράλληλα εξισορρόπηση του αμυντικού τομέα.

«Δεν θα καθόμαστε σιωπηλά θα θέτουμε τα ζητήματα, επειδή ακριβώς έχουμε καταφέρει –είναι ο άλλος αποδέκτης αυτός-  τα ελληνοτουρκικά να τα βάλουμε στην ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι όμως και μήνυμα στους ευρωπαίους , ότι εμείς θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Τρίτος αποδέκτης χώρες της Αν. Μεσογείου, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, πολύ περισσότερο που η Τουρκία κάνει κινήσεις αναθέρμανσης των σχέσεων και στις δύο χώρες. Τέταρτος αποδέκτης στο εσωτερικό της Ελλάδας λόγω των δημοσίων αντιπαραθέσεων Καραμανλή- Σημίτη για το Ελσίνκι.

Επίσης, μετά το δημόσιο πινγκ πονγκ, εξετάζει τι μέλλει γενέσθαι με το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, με τις διερευνητικές και βέβαια, θα είναι το επόμενο crash test η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στη Γενεύη κατά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό.

 

Περισσότερα Εδω

Related posts

Φ. Γεννηματά: Με το εργασιακό νομοσχέδιο εκθεμελιώνεται το εργατικό δίκαιο

e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ: Ποιοι πληρώνονται μεταξύ 14 -18 Ιουνίου

Την Καστοριά επισκέφτηκε ο Βασ. Κοντοζαμάνης