Αυξήσεις στο πασχαλινό τραπέζι – Έκκληση για έξυπνες αγορές από την Ένωση Καταναλωτών Βόλου

by admin
8 views

Παρά τις επιμέρους μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, το φετινό πασχαλινό τραπέζι κοστίζει κατά μέσο όρο 13,43% περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών (ΕΝΚΑ), Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Βόλου. «Ζητούμε από τους καταναλωτές να προχωρούν σε έξυπνες αγορές και να αποφεύγουν την παγίδα της επιδεικτικής κατανάλωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις τιμές ανά κιλό, ειδικά σε προϊόντα με εντυπωσιακές συσκευασίες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν τεράστιες αυξήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι σοκολάτες, των οποίων ο μέσος όρος τιμής αυξήθηκε 590% σε σχέση με πέρυσι, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει ακόμα και τα 47 ευρώ το κιλό. Η συνολική αύξηση στην κατηγορία γλυκισμάτων και επιδορπίων αγγίζει το 72,78%, όπως εξήγησε ο κ. Λυχναρόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία από την Ένωση Ζαχαροπλαστών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στα ποτά – με μέσο όρο 66,7%. Η μπύρα σημείωσε αύξηση 328%, ενώ ο χυμός πορτοκάλι αυξήθηκε κατά 111%. Το ούζο κατέγραψε άνοδο 54%, ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε τσίπουρο και κρασί.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα αρτοσκευάσματα και τα αυγά, με αύξηση 30%. Ιδιαίτερα, το τσουρέκι καταγράφει αύξηση 81,82%, ενώ μικρή μείωση 3,75% εμφανίζουν τα έτοιμα βαμμένα αυγά.

Αντίθετα, σημαντικές μειώσεις παρατηρούνται στα:

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (-27,47%)

Γαλακτοκομικά και τυριά (-8,93%)

Ορεκτικά και μεζέδες (-8,68%), με τα ντολμαδάκια στο -22% και το μανούρι στο -23,67%

Πατάτες (-31%)

Σταθερές τιμές παρατηρήθηκαν στη μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά, ενώ στα κρέατα, το αρνί είχε αύξηση 63%, σε αντίθεση με το κατσίκι που παρουσίασε μείωση -17,8%. Το κοτόπουλο και το χοιρινό αυξήθηκαν 70% και 38% αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της ΕΝΚΑ επισήμανε την ανάγκη να ελέγχεται η σφραγίδα προέλευσης του κρέατος και η ποιότητά του, δίνοντας συμβουλές για την αναγνώριση φρέσκου κρέατος, όπως το γυαλιστερό βλέμμα στα κεφάλια και το ανοιχτόχρωμο χρώμα του κρέατος.

Τέλος, ο κ. Λυχναρόπουλος κάλεσε τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά, επισημαίνοντας ότι η εμπιστοσύνη σε τοπικούς παραγωγούς και εμπόρους, όπως ζαχαροπλάστες και κρεοπώλες, είναι το «κλειδί» για ασφαλείς και ποιοτικές αγορές.

«Το φετινό τραπέζι μπορεί να είναι πιο λιτό, αλλά εξίσου γιορτινό», κατέληξε, καλώντας τους πολίτες να επιλέγουν με σύνεση και να εκπαιδευτούν ως καταναλωτές, προκειμένου να προστατεύσουν την τσέπη τους και την τοπική οικονομία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ