«100 χρόνια ελληνική δισκογραφία»: Απόψε στις 21:00 η «χρυσή δεκαετία του ’60» 

by admin
2 views

«100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία»: Απόψε, στις 21:00 κάνει πρεμιέρα η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, με τη Χαρούλα Αλεξίου

by admin
5 views

Το ταξίδι στην πολυκύμαντη ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, με ξεναγό τη Χαρούλα Αλεξίου, συνεχίζεται την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025, στις 21:00, στην ΕΡΤ1, με τη μετάδοση του τρίτου επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία», που αναφέρεται στην ελληνική δισκογραφία κατά τη διάρκεια της χρυσής δεκαετίας του ’60.

Μία νέα δεκαετία ανατέλλει για την ελληνική δισκογραφία. Η δεκαετία του ’60 έρχεται με φόρα για να τα αλλάξει όλα. Η εποχή του γραμμοφώνου μάς αποχαιρετά οριστικά και τα πρώτα πικ απ κάνουν την εμφάνισή τους στα εύπορα αθηναϊκά σπίτια.

Στις εγκαταστάσεις της Columbia δημιουργούνται δύο νέα στούντιο, εφάμιλλα των καλύτερων της Ευρώπης, και πραγματοποιείται η πρώτη στερεοφωνική ηχογράφηση. Παράλληλα, κυκλοφορούν οι πρώτοι LP δίσκοι 33 στροφών, που μαζί με τα θρυλικά 45άρια πλημμυρίζουν σιγά σιγά την αγορά.

Ο άνθρωπος, που θα συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τη νέα αυτή χρυσή μουσική δεκαετία και την άνθηση της ελληνικής δισκογραφίας, είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Στις πλάτες του θα ακουμπήσει μια ολόκληρη γενιά που θέλησε ν’ αλλάξει τον κόσμο.

Ο Θεοδωράκης και ο Χατζιδάκις σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την ελληνική μουσική. Το έντεχνο τραγούδι στη δισκογραφία είναι γεγονός μέσα από μία σειρά εμβληματικών κύκλων τραγουδιών και αντίστοιχων δίσκων. «Επιτάφιος». «Μυθολογία». «Άξιον εστί».

Η δισκογραφία ανοίγει για πρώτη φορά την πόρτα της στους ποιητές, αλλά και σε μία νέα γενιά ταλαντούχων συνθετών και στιχουργών. Ο Σταύρος Ξαρχάκος ξεχωρίζει και γίνεται σύντομα ο τρίτος πόλος για το έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Στην κορυφή της δισκογραφικής πυραμίδας δεσπόζει η κραταιά Columbia, τα ηνία της οποίας κρατάει ο νεαρός Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, ο άνθρωπος που θα ταυτίσει το όνομα του με τη χρυσή εποχή της δισκογραφίας.

Στις αρχές της δεκαετίας τα πρώτα του βήματα κάνει στη δισκογραφία και ο νεαρός Μάκης Μάτσας, που καταφέρνει να γλιτώσει από τη χρεοκοπία την, άλλοτε, ανταγωνίστρια εταιρεία Odeon Parlophone. Παράλληλα, κι όσο προχωράει η δεκαετία, νέες μικρότερες εταιρείες κάνουν την εμφάνισή τους.

Στο λαϊκό τραγούδι ο Καζαντζίδης συνεχίζει να είναι το απόλυτο λαϊκό ίνδαλμα, αλλά και η φωνή των ξενιτεμένων Ελλήνων. Την ίδια στιγμή η ελληνική δισκογραφία επηρεάζεται από την επέλαση των ινδικών ταινιών, που σπάνε ταμεία και οι δίσκοι με τα λεγόμενα «ινδοπρεπή» τραγούδια κάνουν χρυσές πωλήσεις.

Στο επεισόδιο μιλούν αλφαβητικά: Φώτης Απέργης (δημοσιογράφος), Γρηγόρης Βασίλας (μουσικός), Δήμητρα Γαλάνη  (τραγουδίστρια), Σπύρος Δερβενιώτης (γελοιογράφος, δημιουργός κόμικς), Αγαθή Δημητρούκα  (στιχουργός, μεταφράστρια), Γιάννης Ζουγανέλης (τραγουδιστής), Οδυσσέας Ιωάννου  (στιχουργός, ραδιοφωνικός παραγωγός), Θέμης Καραμουρατίδης  (συνθέτης), Γιώργος Κοντογιάννης (δημοσιογράφος), Δημήτρης Μανιάτης (δημοσιογράφος), Μάκης Μάτσας (πρόεδρος Δ.Σ. MΙΝΟS – EMI), Μανώλης Μητσιάς  (τραγουδιστής), Γιώργος Μονεμβασίτης  (δημοσιογράφος),
Παντελής Μπουκάλας  (συγγραφέας, δημοσιογράφος), Νατάσσα Μποφίλιου  (τραγουδίστρια), Λίνα Νικολακοπούλου (στιχουργός), Χρήστος Νικολόπουλος  (συνθέτης), Γιώργος Νταλάρας  (τραγουδιστής), Θανάσης Παπαγεωργίου  (ηθοποιός, σκηνοθέτης), Κώστας Παπαδόπουλος  (μουσικός), Ελένη Τσαλιγοπούλου  (τραγουδίστρια), Γιώργος Τσάμπρας (δημοσιογράφος), Μαρία Φαραντούρη  (τραγουδίστρια).

Η ΕΡΤ και η Χάρις Αλεξίου μάς καλούν να ανακαλύψουμε τη συναρπαστική ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 21:00.

Μία ιστορία 100 και πλέον χρόνων. Από τη γέννηση της ελληνικής δισκογραφίας μέχρι τις μέρες μας.

Από τα χρόνια του φωνόγραφου και των περιπλανώμενων «γραμμοφωνατζήδων» των αρχών του 20ού αιώνα, στα χρόνια του ’60, των «μικρών δίσκων» και των «τζουκ μποξ»… Κι από εκεί, στους μεγάλους δίσκους βινυλίου, στους ψηφιακούς δίσκους και στο διαδίκτυο.

Με σύμμαχο το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα χρυσά χρόνια της ελληνικής δισκογραφίας, σκιαγραφείται ολόκληρη η πορεία του ελληνικού τραγουδιού, όπως αυτή χαράχτηκε στα αυλάκια των δίσκων.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία» είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, με πρωταγωνιστές όλους εκείνους που συνέδεσαν τη ζωή τους με την ελληνική δισκογραφία και δημιούργησαν, με έμπνευση και πάθος, το θαύμα της ελληνικής μουσικής.

Σ’ αυτό το ταξίδι, σας θέλουμε συνταξιδιώτες.

Αφήγηση: Χάρις Αλεξίου
Σκηνοθεσία: Μαρία Σκόκα
Σενάριο: Δημήτρης Χαλιώτης, Νίκος Ακτύπης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης, Στέλιος Ορφανίδης
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Μουσική τίτλων: Γιώργος Μπουσούνης
Σκηνογραφία: Rosa Karac
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Γενική επιμέλεια περιεχομένου: Γιώργος Τσάμπρας
Σύμβουλοι περιεχομένου: Σιδερής Πρίντεζης, Αλέξανδρος Καραμαλίκης
Αρχισυνταξία: Τασούλα Επτακοίλη
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κυριακή Μπεϊόγλου
Σύμβουλος παραγωγής: Πασχάλης Μουχταρίδης
Μίξη ήχου: Γιώργος Μπουσούνης, Γιώργος Γκίνης
Έρευνα αρχείου: Θάνος Κουτσανδρέας, Κωνσταντίνα Ζύκα, Αλέξης Μωυσίδης
Οργάνωση Παραγωγής: Βασιλική Πατρούμπα
Εκτέλεση Παραγωγής: Ελένη Χ. Αφεντάκη, By The Sea Productions
Παραγωγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρεμιέρα κάνει σήμερα, Κυριακή, στις 21:00 η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία», την οποία παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες και πιο εμβληματικές παρουσίες της Μουσικής στην Ελλάδα, η Χαρούλα Αλεξίου και θα σκιαγραφεί την πορεία του ελληνικού τραγουδιού.

Θα παρακολουθήσουμε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία» με πρωταγωνιστές όλους εκείνους που δημιούργησαν με έμπνευση και πάθος το θαύμα της ελληνικής μουσικής.

Σημειώνεται ότι η σειρά ντοκιμαντέρ θα «ανεβαίνει» μετά τη μετάδοσή της από την ΕΡΤ1 και στο ERTFLIX.

«100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία»: Απόψε, στις 21:00 κάνει πρεμιέρα η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, με τη Χαρούλα Αλεξίου

Πόσες ζωές κρύβει ένας δίσκος; Πόσες ιστορίες; Ιστορίες άλλων, ιστορίες δικές μας. Ιστορίες άλλων που έγιναν δικές μας.

Η ΕΡΤ και η Χάρις Αλεξίου μάς καλούν να ανακαλύψουμε τη συναρπαστική ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων «100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία», που έρχεται στη δημόσια τηλεόραση τη νέα τηλεοπτική σεζόν.

Μία ιστορία 100 και πλέον χρόνων. Από τη γέννηση της ελληνικής δισκογραφίας μέχρι τις μέρες μας.

Από τα χρόνια του φωνόγραφου και των περιπλανώμενων «γραμμοφωνατζήδων» των αρχών του 20ού αιώνα, στα χρόνια του ’60, των «μικρών δίσκων» και των «τζουκ μποξ»… Κι από εκεί, στους μεγάλους δίσκους βινυλίου, στους ψηφιακούς δίσκους και στο διαδίκτυο.

Ξεναγός μας σε αυτό το ταξίδι, είναι η Χάρις Αλεξίου, η κορυφαία τραγουδίστρια της γενιάς της και μία από τις πιο αγαπημένες προσωπικότητες στον χώρο του πολιτισμού, που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ελληνική μουσική και στη δισκογραφία.

Με σύμμαχο το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα χρυσά χρόνια της ελληνικής δισκογραφίας, σκιαγραφείται ολόκληρη η πορεία του ελληνικού τραγουδιού, όπως αυτή χαράχτηκε στα αυλάκια των δίσκων.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία» είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, με πρωταγωνιστές όλους εκείνους που συνέδεσαν τη ζωή τους με την ελληνική δισκογραφία και δημιούργησαν, με έμπνευση και πάθος, το θαύμα της ελληνικής μουσικής.

Επεισόδιο 1ο

Η αγαπημένη Χάρις Αλεξίου, με σύμμαχο το πολύτιμο αρχείο της ΕΡΤ, μας ταξιδεύει στα πρώτα 40 χρόνια της ελληνικής δισκογραφίας. Από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι την Κατοχή.

Στην αυγή του 20ού αιώνα η εποχή του φωνόγραφου ανατέλλει. Τα πρώτα κινητά συνεργεία ηχοληψίας των μεγάλων ξένων δισκογραφικών εταιρειών ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα άλλα μεγάλα λιμάνια της Ανατολής καταγράφοντας κυρίως ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και μουσικές.

Την ίδια περίοδο στην Αμερική η κορύφωση του μεταναστευτικού κύματος οδηγεί σε άνθηση της ελληνόφωνης δισκογραφίας.

Στον ελλαδικό χώρο η δεκαετία του ’20 σημαδεύεται ανεξίτηλα από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σπουδαίοι μαέστροι, οργανοπαίχτες και τραγουδιστές από τη Μικρά Ασία φτάνουν ξεριζωμένοι στην Ελλάδα συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του μουσικού και δισκογραφικού τοπίου.

Δίπλα στο ελαφρό τραγούδι με τα βαλς, τα τανγκό και τις καντάδες έρχεται τώρα το σμυρνέικο τραγούδι να μπολιάσει με τους σκοπούς του την εγχώρια δισκογραφία, που κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα με την ίδρυση των πρώτων παραρτημάτων των ξένων δισκογραφικών εταιρειών στην Ελλάδα. Η Odeon–Parlophone και η Columbia–His Master’s Voice είναι οι δύο μεγάλες ανταγωνίστριες εταιρείες.

Η δεκαετία του ’30 φέρνει μαζί της την ανέγερση του εργοστασίου της Columbia, του πρώτου εργοστασίου παραγωγής δίσκων στην Ελλάδα, αλλά και το πειραιώτικο ρεμπέτικο, τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά με την αυστηρή λογοκρισία και φυσικά το ραδιόφωνο, έναν ανέλπιστο σύμμαχο για τη νεαρή ακόμα ελληνική δισκογραφία.

Η δισκογραφία πρωταγωνιστεί και στο ηρωικό έπος του ’40, με πλήθος δίσκων με πατριωτικά και σατιρικά τραγούδια. Όλα αυτά όμως μέχρι την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, οπότε και το εργοστάσιο της Columbia κλείνει για να γίνει βάση τεχνικής υποστήριξης κινητήρων αεροσκαφών και αρμάτων μάχης. Η δισκογραφία σιγεί…

Στο επεισόδιο μιλούν αλφαβητικά: Στέλιος Γιαννακόπουλος (ηχολήπτης Studio Columbia), Άκης Γκολφίδης (ηχολήπτης), Γλυκερία (τραγουδίστρια), Φοίβος Δεληβοριάς (τραγουδοποιός), Αριστομένης Καλυβιώτης (πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, συλλέκτης, ερευνητής), Γιώργος Κοντογιάννης (δημοσιογράφος), Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος (συλλέκτης, ερευνητής, μουσικός), Μαριώ (τραγουδίστρια), Μάκης Μάτσας (πρόεδρος Δ.Σ. MINOS – EMI), Θανάσης Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης, ηθοποιός), Σιδερής Πρίντεζης (ραδιοφωνικός παραγωγός), Μιράντα Τερζοπούλου (εθνολόγος, συγγραφέας), Ελένη Τσαλιγοπούλου (τραγουδίστρια), Γιώργος Τσάμπρας (δημοσιογράφος), Μανώλης Φάμελλος (τραγουδοποιός), Δημήτρης Χαλιώτης (δημοσιογράφος, σεναριογράφος), Γιώργης Χριστοδούλου (τραγουδοποιός)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ