Υπόμνημα κατοίκων της Καρδίτσας των οποίων τις ιδιοκτησίες διεκδικεί το Δημόσιο

by admin
11 views

Το Δημόσιο διεκδικεί ιδιοκτησίες 900 Καρδιτσιωτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά προκειμένου αυτές να παραμείνουν στην κατοχή τους. Οι θιγόμενοι κάτοικοι της Καρδίτσας συγκρότησαν επιτροπή, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα, αλλά και με τα όσα ανέφερε στο “Θεσσαλικό Περισκόπιο” της ΕΡΤ, ένας εκ των θιγόμενων κ. Γιώργος Τσιτσιμπής με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1881, υπήρχαν εκτάσεις γης για τον προσωρινό σταυλισμό και την βοσκή των ζώων των κατοίκων της περιοχής, τα οποία ούτε αδέσποτα ήταν, ούτε ανήκαν στο Τουρκικό Δημόσιο, αλλά στην συγκυριότητα και κοινή χρήση των κατοίκων του οικισμού.

Με σημερινούς όρους, ουσιαστικά ήταν κοινόχρηστα δημοτικά ακίνητα, γι’ αυτό και περιήλθαν στην συνέχεια στην ιδιοκτησία των Δήμων και των Κοινοτήτων του Ελληνικού Κράτους. Η σημερινή διεκδικούμενη περιοχή της Καρδίτσας, που εκτείνεται σε 24 οικoδομικά τετράγωνα, είναι μια τέτοια περιοχή.

Ο Δήμος Καρδίτσας, μετά την σύστασή του το 1883, τα κατέγραψε ως δημοτικά ακίνητα, τα περιέλαβε στο σχέδιο πόλεως και άρχισε να ασκεί το δικαίωμα κυριότητας επ’ αυτών. Το 1903, με έγκριση του τότε Νομάρχη, τα εκποίησε με δημόσια δημοπρασία. Έκτοτε, αγοραπωλούνται, κατά πλήρη κυριότητα, έως τους σημερινούς ιδιοκτήτες, καθ’ όλα τακτoποιημένα (ΕΝΦΙΑ, φόροι μισθωμάτων, κλπ.).

Σύμφωνα με τους κατοίκους, όσες φορές προσπάθησε το Ελληνικό Δημόσιο να τα αμφισβητήσει, δεν κατάφερε να αποδείξει ότι του ανήκουν (1914, 1940). Το 2011, όταν δηλώθηκαν τα οικόπεδά μας στο Κτηματολόγιο, το Δημόσιο υπέβαλε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή ενστάσεων.

Επισημαίνουν: “Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνονται με στοιχεία από τους δικηγόρoυς μας, στις αγωγές που άδικα άσκησε το Δημόσιο εις βάρος μας διεκδικώντας τις νόμιμες περιουσίες μας.Οφείλει να γίνει κατανοητό πως δεν πρόκειται για αυθαίρετα που χρήζουν τακτοποίησης, ούτε πολύ περισσότερο για καταπατήσεις. Γι’ αυτό και ο όρος «καταπατητές» είναι προσβλητικός για τα πρόσωπά μας και τις οικογένειές μας. Είναι δυνατόν 115 οικόπεδα, σχεδόν στο κέντρο της Καρδίτσας, και 900 ιδιοκτήτες, που μαζί με τις οικογένειές τους είναι χιλιάδες, να μετατρέπονται σε ομήρους και να πρέπει να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με την σημερινή αντικειμενική αξία τους, όπως προβλέπει ο νόμος 5024/ΦΕΚ Α 41/24-2-23 “.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

Από τα παραπάνω προκύπτει η επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί από την κυβέρνηση η δημιουργηθείσα εκκρεμότητα, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που να προβλέπουν την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, με τον πλέον σύντομο τρόπο, χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Απόσυρση των αγωγών και κατοχύρωση των ιδιοκτησιών μας.

Επιτροπή εκ μέρους των θιγομένων Καρδιτσιωτών

Αμούντζιας Σεραφείμ, Γιολδάση Ξανθή, Ζαχαράκης Στέφανος, Μουσαφίρης Θεόφιλος, Παλάσκας Αναστάσιος, Σίσκος Βασίλης, Τσιανάκα Κων/ντία, Τσιτσιμπής Γιώργος, Ψημένος Κων/νος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ