Το τραπέζι της Σαρακοστής ετοιμάζεται η λαγάνα δε γίνεται να λείπει

by admin
4 views

Λαγάνα Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον», μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλαδή ψωμί που έχει παρασκευαστεί χωρίς προζύμι. Δε μοιάζει με το ψωμί που τρώμε κάθε μέρα. Είναι επίπεδη, με χοντρή τραγανή κόρα και λίγη ψίχα. Το χαρακτηριστικό της άρωμα κατά βάση προέρχεται από το σουσάμι.
Η ιστορία της λαγάνας ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους και φτάνει μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” αναφέρει ότι “Λαγάνα πέττεται” δηλαδή “Λαγάνες γίνονται”. Ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει ότι η λαγάνα είναι “Το γλύκισμα των φτωχών”. Ο άζυμος άρτος, σύμφωνα με την παράδοση, χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την καθοδήγηση του Μωυσή. Από τότε ο Μωσαϊκός Νόμος επέβαλε στους Ισραηλίτες την κατανάλωση άζυμου άρτου όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα. Το έθιμο διατηρήθηκε μέχρι σήμερα και έτσι με τη λαγάνα υποδεχόμαστε την Σαρακοστή, τις σαράντα μέρες νηστείας μέχρι το Πάσχα.

Ποσό θα αγοράσουμε φέτος τη λαγάνα;

Απλή

Παραδοσιακή  με σουσάμι: 3 – 3,50€ 3,15 – 3,70€

Η όποια αύξηση επιβληθεί δεν θα ξεπεράσει το 5%.λ

*Μόνο η τιμή στο σουσάμι έχει «τσιμπήσει»

Σε συζήτηση με τον πρόεδρο Αρτοποιών Μαγνησίας, κ. Κωνσταντίνο Τσουράπα κατά τη διάρκεια της πρωινής ζώνης στον Sport fm 89,5 και στην εκπομπή Ennitime is a good time ο κ. Τσουράπας μας είπε πως η τιμή είναι ίδια με πέρυσι για την Λαγάνα και πως όλα τα είδη ακολουθούν την αυξημένη ταχύτητα που έχουν πάρει οι τιμές σε όλα τα είδη. Ωστώσο τόνισε πως η Λαγάνα παραμένει ίσως το πιο χαμηλό σε κόστος είδος από τα σαρακοστιανά που θα βρεθούν στο τραπέζι μας την Καθαρά Δευτέρα και πως θέλει μεράκι και κόπο η παρασκευή της και γι αυτό είναι σημαντικό οι καταναλωτές να στηρίξουν το φούρνο της γειτονιάς.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Από τις 13 Μαρτίου είναι σε ισχύ το «καλάθι της Σαρακοστής» για την καταπολέμηση της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

-Χαλβάς

-Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)

-Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη)

Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, περί μέτρων, συγκράτησης της ακρίβειας και προστασίας των εισοδημάτων των καταναλωτών, οι τιμές στα ράφια είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ακρίβειας που ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει τη μάχη με την ακρίβεια.

Το οικογενειακό τραπέζι της νηστείας, τείνει να γίνει πιο ακριβό και από πολυτελή γεύματα σε ακριβά εστιατόρια.

Αν προτιμήσετε πιο gourmet επιλογές στη λαγάνα, να είστε προετοιμασμένοι να δώστε Πάνω από 4€ για

έξτρα υλικά (ελιά, λιαστή τομάτα, μανιτάρια κ.ά.)

Κουλουμα χωρίς Λαγάνα όμως δεν γίνονται!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τί σημαίνει η λεξη Κούλουμα;

Μια εκδοχή λέει οτι τα Κουλουμα είναι αναγραμματισμός του λατινικού «CUMULUS» που σημαίνει «σωρός, αφθονία», αλλά και «τελείωμα».

Έτσι, λοιπόν το cumulus έγινε «κούμουλα» και στη συνέχεια «κούλουμα», με την έννοια ότι την ημέρα αυτή καταναλώνουμε αφθονία νηστίσιμων τροφών, ενώ παράλληλα σηματοδοτείται το τελείωμα της Αποκριάς.

Σε κάθε περίπτωση σημασία έχει να βρεθούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, ν αναβιώσουμε τα έθιμα και να κλείσει η Καθαρά Δευτέρα με τους χαρταετούς στον αέρα.

syn adv group

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ