Το Ιράκ ποινικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου

by admin
0 views

Στο κοινοβούλιο του Ιράκ πέρασε νόμος που ποινικοποιεί τις ομόφυλες σχέσεις με μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών, με σκοπό, όπως αναφέρεται, να υποστηρίξει τις θρησκευτικές αξίες και να «προστατεύσει την ιρακινή κοινωνία από την ηθική εξαθλίωση και τις εκκλήσεις για ομοφυλοφιλία που έχουν κυριεύσει τον κόσμο», σύμφωνα με αντίγραφο του νόμου στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε κυρίως από τα συντηρητικά σιιτικά μουσουλμανικά κόμματα, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο συνασπισμό στο, κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό, κοινοβούλιο του Ιράκ.

Ο νόμος για την καταπολέμηση της πορνείας και της ομοφυλοφιλίας απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου με φυλάκιση τουλάχιστον 10 ετών και κατ’ ανώτατο όριο 15 ετών και επιβάλλει κάθειρξη τουλάχιστον επτά ετών για οποιονδήποτε προωθεί την ομοφυλοφιλία ή την πορνεία.

Επίσης, προβλέπει φυλάκιση μεταξύ ενός και τριών ετών για όποιον αλλάζει βιολογικό φύλο ή ντύνεται εσκεμμένα με θηλυκό τρόπο.

Φώτο Αρχείου (Photo by Philip FONG / AFP)

Αρχικά, το νομοσχέδιο προέβλεπε θανατική ποινή για τις ομόφυλες σχέσεις, όμως τροποποιήθηκε πριν φτάσει στη Βουλή μετά από την έντονη αντίθεση που εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και διάφορα ευρωπαϊκά έθνη.

Μέχρι τώρα, το Ιράκ δεν είχε προχωρήσει σε ρητή ποινικοποίηση των ομόφυλων σχέσεων, αν και χαλαρά διατυπωμένες ηθικές διατάξεις στον ποινικό του κώδικα είχαν χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιηθούν άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τα οποία σε περιπτώσεις κατέληξαν ακόμη και να  δολοφονηθούν από ένοπλες ομάδες ή άτομα.

Τα μεγάλα ιρακινά κόμματα έχουν σκληρύνει το τελευταίο διάστημα τη στάση τους απέναντι στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με τις σημαίες του ουράνιου τόξου να καίγονται συχνά σε δημόσιες συναθροίσεις που οργανώνονται τόσο από κόμματα της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης.

Το Ιράκ ποινικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Karim Kadim)

Υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων καταδίκασαν αυτήν την απροκάλυπτη τελευταία επίθεση κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Ιράκ. «Η ψήφιση αυτού του νόμου από το ιρακινό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει το φρικτό ιστορικό παραβιάσεων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ράσα Γιούνς, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch.

Περισσότερες από 60 χώρες σε όλον τον κόσμο ποινικοποιούν τις ομόφυλες σχέσεις, ενώ από την άλλη πλευρά είναι νόμιμες σε περισσότερες από 130 χώρες.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ