Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Αντόνιο Ταγιάνι

by admin
5 views

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Αντόνιο Ταγιάνι, θα μεταβεί αύριο, 19 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Η συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, θα ανοίξει με συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την οποία θα ακολουθήσει άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τη Συντονίστρια του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανασυγκρότηση στη Γάζα, Σίγκριντ Κάαγκ.

Κεντρικό θέμα είναι επίσης η προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, στην οποία η ΕΕ θα συμβάλει με τη ναυτική επιχείρηση “Ασπίδες“: αύριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα εγκρίνουν επίσημα την έναρξή της. Η Aspides, της οποίας η Ιταλία -που πρότεινε την πρωτοβουλία, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία- θα έχει την επιχειρησιακή διοίκηση, αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας. 

Η κατάσταση στο Σαχέλ βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη. Πρόκειται για την τρίτη αντιπαράθεση μέσα σε μόλις τρεις μήνες και θα επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες της μελλοντικής ευρωπαϊκής δέσμευσης στην περιοχή. Ειδικότερα, οι υπουργοί θα συζητήσουν πώς θα διασφαλιστεί η συνέχεια του ρόλου της ΕΕ ενόψει της αυξανόμενης τοπικής αστάθειας.

Η Ιταλία, μαζί με άλλα κράτη μέλη, θα ξεκινήσει συζήτηση των 27 για τον θάνατο στη φυλακή του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι. Ένα θέμα που έχει ήδη θέσει ο Tajani στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 για το έτος της ιταλικής προεδρίας, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια στις 17 Φεβρουαρίου. 

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα έχουν μια συνεδρίαση εργασίας αφιερωμένη στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba. Κατόπιν αιτήματος των χωρών της Βαλτικής, θα γίνει επίσης συζήτηση για την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ