Π. Κόκκαλης: Τσιμεντοποίηση στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας – Kαμία αντιπλημμυρική προστασία

by admin
1 views

«Για τσιμεντοποίηση στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής της Αττικής, χωρίς καμία αντιπλημμυρική προστασία», μίλησε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, στην εκδήλωση “Ποτάμια Οικοσυστήματα σε περίοδο Κλιματικής Αλλαγής”, που διοργάνωσε χτες βράδυ η «Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας».

Το έργο, προϋπολογισμού 101 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει τη διευθέτηση 17 χλμ. της φυσικής κοίτης του ποταμού με τσιμέντο και λιθοδέματα και όπως είπε ο κ. Κόκκαλης «δεν προσφέρει την αντιπλημμυρική προστασία που επαγγέλλεται», ενώ εναντιώνεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην επιστημονική κοινότητα.

Επικαλούμενος την νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στον απόηχο των πλημμυρών στη Θεσσαλία, είπε ότι για τη χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων στην Ελλάδα, η ΕΤΕπ απαιτεί πλέον λύσεις βασισμένες στη φύση, αντί των γκρίζων υποδομών από σκυρόδεμα και σαραζανέτια(λιθοδέματα), αναγνωρίζοντας ότι αυτές οι υποδομές απέτυχαν κραυγαλέα στη Θεσσαλία».

Το έργο ήδη, κατόπιν καταγγελιών πολιτών και φορέων, ελέγχεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και των δύο χρηματοδοτριών τραπεζών και τα πορίσματά τους αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Αρνητική ήταν και απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση που κατέθεσε ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ, σύμφωνα με την οποία η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα είπε ότι το έργο δεν πληροί τα κριτήρια χρηματοδότησης του επόμενου ΕΣΠΑ.

Στο ίδιο σκεπτικό στηρίζονται και τα συμπεράσματα των Ολλανδών στα οποία τονίζεται η ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας με λύσεις βασισμένες στη φύση. «Παρ’ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί το πόρισμα που η ίδια παρήγγειλε και επιμένει, σε έργα όπως αυτό της διευθέτησης με τσιμέντο του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του τελευταίου ποταμού ελεύθερης ροής της Αττικής».

Ο κ. Κόκαλης επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, ως παράγοντα αποτελεσματικότητας.«Δεν υπάρχει διαβούλευση ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ούτε στον χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, ούτε στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ούτε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ, ούτε στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ούτε στη Θεσσαλία.», είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Παναγιώτης Δημόπουλος, καθηγητής Οικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ο Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου και ο Νίκος Χρυσόγελος, αντιδήμαρχος δήμου Αθηναίων για την Κλιματική Διακυβέρνηση και την Κοινωνική Οικονομία. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοτική σύμβουλος δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, Εμανουέλα Τερζοπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ