Πρώτο ντιμπέιτ των υποψήφιων για την Προεδρία της Κομισιόν

by admin
0 views

Η πρώτη τηλεμαχία για την προεδρία της Κομισιόν πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα (29/4) στο Μάαστριχτ, στην Ολλανδία με τους οκτώ υποψήφιους να καλούνται να πείσουν για την καταλληλότητά τους. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της πενταετίας που φεύγει, ενώ η νεότερη υποψήφια που έχει συμμετάσχει ποτέ είναι μόλις 24 ετών. Ουκρανία, Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των υποψηφίων.

Ο Βάλτε Μπάιερ, υποψήφιος Ευρωπαϊκής Αριστεράς σημείωσε «Πολιτική λύση σημαίνει ότι εκείνοι που εμπλέκονται, η ουκρανική κυβέρνηση, η ρωσική κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ πρέπει να συζητήσουν για το πώς θα υπάρξει εκεχειρία και θα σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί κάποιος να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ιδέα ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχίζεται μέχρι να πεθάνει ο τελευταίος Ουκρανός στρατιώτης».

«Κουράστηκα να το ακούω αυτό. Με συγχωρείτε έχω πάει επτά φορές στην Ουκρανία, έχω πάει στην Μπούτσα , έχω δει τους σάκους με τις σορούς. Εάν θέλετε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει να πολεμάει και ο πόλεμος θα τελειώσει» αντέτεινε η νυν Πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πρώτο ντιμπέιτ των υποψήφιων για την Προεδρία της Κομισιόν

Οκτώ υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν εν μέσω μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που φλέγεται προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν λύσεις και απαντήσεις για την επόμενη μέρα. Από την 24χρονη Μέιλις Ρόσμπεργκ, την νεότερη υποψήφια που έχει υπάρξει ποτέ για την θέση, μέχρι την νυν πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιν που κλήθηκε να υπερασπιστεί τις πολιτικές και τις επιλογές της θητείας της που φεύγει και δέχτηκε τα πυρά του υποψήφιου τού ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν.

«Η προεδρία σας στην Κομισιόν ήταν καταστροφή. Εάν εναπόκειτο σε εμάς να αποφασίσουμε στο κόμμα ID θα ήσασταν η πρώτη που θα απολυόσασταν μετά τις εκλογές» της καταλόγισε.

Ο πιο δραστήριος της βραδιάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο υποψήφιος των Πρασίνων Μπας Έικχατ, ο οποίος προσπάθησε ουκ ολίγες φορές να στριμώξει την Πρόεδρο της Επιτροπής.

«Τραβάω μια κόκκινη γραμμή μέχρι ο Νετανιάχου να εισβάλει στη Ράφα και μετά να επιβάλετε κυρώσεις στο Ισραήλ. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή που βάζετε;» την επέκρινε.

«Ποτέ δεν βάζω κόκκινες γραμμές, αλλά θα ήταν εντελώς απαράδεκτο εάν ο Νετανιάχου εισέβαλε στη Ράφα» του απάντησε η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο υποψήφιος των Πρασίνων επανήλθε ρωτώντας την πρόεδρο της Κομισιόν: Ποια είναι η θέση σας σε σχέση με το (ευρωσκεπτικιστικό) ECR;

«Εξαρτάται πολύ από την σύνθεση του κοινοβουλίου και ποιος είναι σε αυτή την ομάδα;» του απάντησε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Σε σχέση με το μεταναστευτικό αντιπαράθεση υπήρξε για τις συμφωνίες με τις τρίτες χώρες αλλά και το Σύμφωνο που εγκρίθηκε πρόσφατα.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι αποφασίζουμε ποιος έρχεται στην ΕΕ και κάτω από ποιες συνθήκες, όχι οι διακινητές» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Το μεταναστευτικό έχει γίνει τοξικό θέμα από την ακροδεξιά» σημείωσε ο Νίκολας Σμιτ επίτροπος απασχόλησης και υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

Άτονη εκτιμήθηκε πως ήταν η παρουσία του σοσιαλιστή Νίκολας Σμιτ, ενώ ήταν εμφανής η αμηχανία των υποψηφίων στην πρώτη τους αναμέτρηση. Ωστόσο, μέχρι τον Ιούνιο ο πολιτικός χρόνος είναι μακρύς.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ