ΠΟΥ: Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα στη Λωρίδα της Γάζας

by admin
0 views

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισκέφτηκε το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κάνοντας λόγο για «ζοφερά ευρήματα».

Ο επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού Τέντρος Γκεμπρεγέσους κατήγγειλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κατά τις επισκέψεις της αντιπροσωπείας διαπιστώθηκαν θάνατοι παιδιών και σοβαρά επίπεδα υποσιτισμού λόγω έλλειψης τροφής, ενώ κτίρια νοσοκομείων έχουν καταστραφεί.  

«Οι επισκέψεις ήταν οι πρώτες του ΠΟΥ εδώ και μήνες παρά τις προσπάθειές μας να αποκτήσουμε πιο τακτική πρόσβαση στο βόρειο τμήμα της Γάζας», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Ο ΟΗΕ ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχε προειδοποιήσει ότι ο λιμός στη Γάζα ήταν «σχεδόν αναπόφευκτος».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε την Κυριακή ότι τουλάχιστον 15 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, ενώ το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε πληροφορίες για νεκρά παιδιά και σε άλλες περιοχές λόγω ασιτίας.

Στελέχη του ΟΗΕ στην περιοχή προειδοποιούν ότι τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας – το ένα τέταρτο του πληθυσμού – αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στο βορρά υπέφερε από οξύ υποσιτισμό.

Ανεπαρκείς οι ρίψεις βοήθειας από αέρος

Το περασμένο Σάββατο, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη αεροπορική ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που περιλάμβανε και περισσότερα από 38.000 γεύματα.

Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι ρίψεις αυτού του είδους, που είχαν πραγματοποιηθεί και παλαιότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος για την παροχή προμηθειών στους ανθρώπους, ενώ ορισμένες φορές αποδείχθηκαν και θανατηφόρες, αφού πολλοί Παλαιστίνιοι φέρεται να σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά πυρά χτύπησαν μεγάλα πλήθη αμάχων που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από την ανθρωπιστική βοήθεια. Η Χαμάς αναφέρει ότι υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για απευθείας βολές εναντίον πολιτών.

Από την πλευρά του το Ισραήλ απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, ισχυριζόμενο ότι οι δυνάμεις του δεν χτύπησαν τα φορτηγά, και ότι πολλοί από τους νεκρούς ποδοπατήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ επανειλημμένα έχει κατηγορήσει διάφορες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για μεροληψία, ακόμη και για αντισημιτισμό. Επιπλέον, ανέφερε ότι στελέχη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA είχαν ενεργό ρόλο στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα αρκετές δυτικές χώρες να διακόψουν άμεσα τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Εντούτοις, ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι υπογράμμισε ότι το Ισραήλ ποτέ δεν παρουσίασε αποδείξεις για αυτούς τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι επιδιώκει να εξαλείψει την παρουσία της υπηρεσίας στη Γάζα.

ΠΟΥ: Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα στη Λωρίδα της Γάζας
Ελάχιστες οι προμήθειες τροφίμων που εισέρχονται στον παλαιστινιακό θύλακα (AP Photo/Hatem Ali)

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η αποδυνάμωση της UNRWA  θα οδηγούσε σε κατάρρευση ολόκληρη την ανθρωπιστική υποστήριξη στη Γάζα.

Πηγές: BBC, Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ