Περού: Επεκτείνεται η έρευνα για το «Rolex-gate»- Ο πρωθυπουργός Αδριανσέν ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης στο Κογκρέσο

by admin
2 views

Ο νέος πρωθυπουργός του Περού, Γουστάβο Αδριανσέν, θα ζητήσει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της χώρας , εν μέσω σκανδάλου συνδεόμενου με τα ακριβά ρολόγια της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε που προκάλεσε ηλεκτροσόκ στην εύθραυστη κυβέρνησή της.

Στο μεταξύ η εισαγγελία του Περού ανακοίνωσε χτες Τρίτη  πως στην έρευνα θα συμπεριληφθούν επίσης κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένου μπρασελέ αξίας 56.000 δολαρίων, και τραπεζικές καταθέσεις περίπου 270.000 δολαρίων μεταξύ του 2021 και του 2022.

Σύμφωνα  με την γενικό εισαγγελέα, Χουάν Κάρλος Βιλένα, έχουν συμπεριληφθεί στην έρευνα  ορισμένες ένορκες δηλώσεις στις οποίες εμφανίζεται αύξηση περιουσιακών στοιχείων κατά 119.400 δολάρια ή 111.000 ευρώ, «μέσα σε διάστημα δύο ετών».

Προστέθηκε επίσης η κατοχή ενός πολυτελούς βραχιολιού αξίας 56.000 δολαρίων και άλλα κοσμήματα αξίας που θα ξεπερνούσαν τα 500.000 δολάρια.

Επιπλέον, ο Villena διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν “καταθέσεις άγνωστης προέλευσης” για περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια σόλες στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μπολουάρτε, η οποία έχει δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά της, αλλά ανήκουν στην τμηματική Λέσχη Apurímac ( ένωση μεταναστών από αυτήν την περιοχή στη Λίμα), της οποίας προήδρευσε μέχρι πριν ενταχθεί, το 2021, στην κυβέρνηση του Pedro Castillo (2021-2022).

Ενώπιον της νομοθετικής επιτροπής, ο Villena υποστήριξε ότι το Σύνταγμα  και ο περουβιανός νόμος επιτρέπουν στο Δημόσιο Υπουργείο να διενεργεί αυτεπάγγελτες έρευνες και υπενθύμισε ότι, για τον λόγο αυτό, στις 18 Μαρτίου, διατάχθηκε η κίνηση προκαταρκτικής διαδικασίας για φερόμενο παράνομο πλουτισμό.

Αποφασίζοντας να επεκταθεί «το πραγματικό πλαίσιο της κατηγορίας», απορρίφθηκε αίτημα της Μπολουάρτε «να ληφθεί άμεσα η κατάθεσή της» και αυτό θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Βιλένα είπε ότι αυτή “είναι μια αρκετά περίπλοκη έρευνα “, η οποία περιλαμβάνει πολυάριθμους αξιωματούχους, καθώς και εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη, γι’ αυτό και διατηρεί τον εμπιστευτικό της χαρακτήρα.

Το σκάνδαλο κλυδωνίζει την πολιτική σκηνή του Περού

Ο κ. Αδριανσέν, νέος πρωθυπουργός της χώρας , ονομάστηκε στις αρχές Μαρτίου διάδοχος του Αλβέρτο Οτάρολα, μετά την παραίτηση αυτού του τελευταίου εξαιτίας έρευνας σε βάρος του για άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος.

Το περουβιανό Σύνταγμα προβλέπει ότι εντός τριάντα ημερών αφότου ονομαστεί, πρωθυπουργός οφείλει να προσέλθει ενώπιον του Κογκρέσου για να παρουσιάσει εφ’ όλης της ύλης την πολιτική που θα ασκήσει και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Γενικά θεωρείται πως η περουβιανή δεξιά θα του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ώρα που η πρόεδρος Μπολουάρτε έχει εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις, με την πιο πρόσφατη να αφορά την έρευνα σε βάρος της για παράνομο πλουτισμό, με αφορμή ρολόγια Rolex που φέρεται να μη συμπεριέλαβε στις δηλώσεις περιουσίας της.

Το σπίτι της σε προάστιο της πρωτεύουσας και το προεδρικό γραφείο ερευνήθηκαν το Σάββατο από αστυνομικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς στο πλαίσιο της έρευνας. Τα Ρόλεξ δεν βρέθηκαν και η εισαγγελία απαίτησε η αρχηγός του κράτους να τα παρουσιάσει όταν θα προσέλθει να καταθέσει μεθαύριο Παρασκευή.

Πηγές: RTVE.es ,Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ