Μακρόν: Τα πυρηνικά της Γαλλίας να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για την ευρωπαϊκή άμυνα – Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

by admin
0 views

Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χθες Κυριακή ενόψει των ευρωεκλογών σε περιφερειακές εφημερίδες των ανατολικών περιοχών της χώρας ανέφερε ότι τα γαλλικά πυρηνικά όπλα πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης στην Ευρώπη για την άμυνα, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και συγκεντρώνοντας τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος Μακρόν εστιάζει επανειλημμένα πρόσφατα στα αμυντικά ζητήματα, αφού την περασμένη Πέμπτη σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ισχυρότερες, πιο ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές άμυνες και περιέγραψε το όραμά του για μια πιο δυναμική Ευρωπαϊκή Ένωση στην παγκόσμια σκηνή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε ότι μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να υπερβαίνει την προστασία που έχει προσφέρει αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ανάπτυξη αντιπυραυλικών ασπίδων, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αποτρέπουν όλους τους πυραύλους, καθώς και τη χρήση πυρηνικών όπλων», διευκρίνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι ενώ το δόγμα της Γαλλίας ήταν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιεί τα πυρηνικά όπλα όταν απειλούνται ζωτικά συμφέροντα της χώρας, είναι πλέον ανοιχτός να δώσει μία πιο «ευρωπαϊκή διάσταση» σε αυτά τα συμφέροντα.

Μακρόν: Τα πυρηνικά της Γαλλίας να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για την ευρωπαϊκή άμυνα – Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση
Φώτο Αρχείου (Iranian Revolutionary Guard/Sepahnews via AP)

«Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει την πυραυλική άμυνα, τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και τα πυρηνικά όπλα για όσους κατέχουν ή έχουν αμερικανικά πυρηνικά στο έδαφός τους», κατέληξε.

Τα σχόλιά του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσαν αντιδράσεις και έντονη κριτική από τους πολιτικούς αντιπάλους του στα δεξιά και αριστερά του πολιτικού φάσματος.

«Ο Μακρόν γίνεται εθνικός κίνδυνος» σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ακροδεξιός βουλευτής του Ευρωκοινοβουλίου Τιερί Μαριάνι, μέλος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί τόνισε ότι «αγγίζουμε το νεύρο της γαλλικής κυριαρχίας» σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Από την άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος τα σχόλια για την τοποθέτηση Μακρόν ήταν εξίσου επικριτικά, με τον βουλευτή του κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας Μπαστιέν Λασώ να επισημαίνει ότι το πυρηνικό αποτρεπτικό της χώρας δεν μπορεί να μοιράζεται και προειδοποίησε μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ότι «υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης του ευρωπαϊκού εδάφους, ο Μακρόν θέλει να ισοπεδώσει τη στρατηγική αυτονομία της Γαλλίας».

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ