Κ. Μητσοτάκης: Το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας

by admin
4 views

Σε κοινές δηλώσεις με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη:

“Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, καθώς η συνεργασία μας είναι πάντα στενή. Απέχουμε άλλωστε λιγότερο από τέσσερις μήνες από τις ευρωεκλογές που θα λάβουνε χώρα την 9η Ιουνίου. Πρόκειται για μία κομβική στιγμή, καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τα στοιχήματα της Ευρώπης στην επόμενη πενταετία. Στοιχήματα γεωπολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά στα οποία η Ευρώπη πρέπει να έχει τις δικές της απαντήσεις. Για αυτό και αποκτά μεγάλη σημασία η οικοδόμηση της στρατηγικής της αυτονομίας όσο και η σφυρηλάτιση της κοινής πορείας των κρατών – μελών της.

Κλειδί αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κα πρόεδρο, είναι προφανώς η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή και χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτήν την κατεύθυνση που με τον πρώτο νόμο της δεύτερης κυβερνητικής μας μαθητείας καθιερώθηκε στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος. Έτσι όλοι οι πολίτες, όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των συνόρων, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες και είναι εύκολη. Η επιλογή ευθύνης είναι μία επιλογή που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση ενισχύοντας παράλληλα τους αντιπροσωπευτικούς θεσμού στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μαζί βέβαια και με το διάλογο για τα κοινά μας προβλήματα ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να διεξάγεται πάντα με ευθύνη και σίγουρα πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες που συχνά μπορούν να δημιουργούν και ψευδής εντυπώσεις και πέρα από μύθους που οδηγούν σε ανυπόστατα συμπεράγματα. Επιμένω σε αυτό καθώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντίων. Πότε με ανύπαρκτες υποθέσεις, όπως αυτή της μικρής Μαρίας, που αποδείχτηκε ότι ήτανε μία σκηνοθεσία αδίστακτων διακινητών μεταναστών και πότε μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το κράτους δικαίου, το οποίο είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας και είναι και ενέργειες οι οποίες ενόχλησαν τόσο και στην πατρίδα μας ώστε να πάρουνε σκληρή απάντηση και από την ίδια τη δικαιοσύνη, από τον ίδιο τον Άρειο Πάγο.

Και την άλλη πλευρά μοιάζει τουλάχιστον παράδοξο κάποιες δυνάμεις στην χώρα μας οι οποίες άλλοτε συντάθηκαν με τα πιο αντί-ευρωπαϊκά, τα πιο αντιλαϊκιστικά συνθήματα να εμφανίζονται εφνείς ως υπερασπιστές των δημοκρατικών αξιών και της δικαιοσύνης. Θα το ξαναπώ για ακόμα μία φορά και είχαμε και την ευκαιρία να το συζητήσουμε με την Πρόεδρο: Τελικός κριτής της ποιότητας του Κράτους Δικαίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία διαθέτει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα για να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο κάθε κράτους μέλους στα κρίσιμα ζητήματα.

Και κακά τα ψέματα, αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και αυτοί πρέπει να καταδικαστούν με την ψήφο των Ευρωπαίων στις επικείμενες εκλογές. Και σε αυτές τις φωνές εμείς αντιτάσσουμε την επέκταση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού, με τελευταίο δείγμα την θεσμοθέτηση προ ημερών της ισότητας στον πολιτικό γάμο με μία σημαντική διακομματική συναίνεση. Την σχετική πρωτοβουλία στήριξαν πέντε κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Είναι μια μεταρρύθμιση ελευθερίας, μια μεταρρύθμιση ισονομίας, μια μεταρρύθμιση δικαιοσύνης που επιβεβαιώνει την θέση της πατρίδας μας στην καρδιά της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την προσήλωσή μας στις αρχές της ανοιχτής δημοκρατίας. Και μάλιστα είναι πολιτικές που αναγνωρίζονται και από τους εταίρους μας, αλλά και από έγκριτα μέσα ενημέρωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι και μετά την θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, ο Εκόνομιστ κατέταξε πρόσφατα την πατρίδα μας στα 20 κορυφαία κράτη στον κόσμο ως προς την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Συνεπώς, ας μην ανησυχούν ορισμένοι. Η δημοκρατία πάντα ζει και προοδεύει στον τόπο που γεννήθηκε.

Με την κυρία Πρόεδρο ήταν φυσικό να συζητήσουμε και το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού. Την ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην παράνομη διακίνηση των ανθρώπων. Είναι μια στάση αλληλεγγύης μεταξύ των μελών με την ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Και είναι μια κατεύθυνση την οποία ήδη ευνοεί η πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Κάτι για το οποίο και η κυρία Πρόεδρος προσωπικά αγωνίστηκε πολύ. Ένα θέμα κρίσιμο για την πατρίδα μας, που παραμένει σε μια περιοχή πολλαπλών κρίσεων, οι οποίες προφανώς ούτε αυτές λείπουν και έλειψαν από τη σημερινή ατζέντα της συζήτησης. Εξάλλου, σε λίγο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή.

Περισσότερα σε λίγο…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ