Ιταλός ΥπΕς Πιαντεντόζι: Μηδενικός ο κίνδυνος συγκρούσεων με την Αστυνομία εάν οι διαδηλωτές δεν επιδεικνύουν βίαιη συμπεριφορά

by admin
6 views

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το πρωί της Πέμπτης 29/02 ο ΥπΕσ Ματέο Πιαντεντόζι απηύθυνε ομιλία στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, ενημερώνοντας τους παρόντες για την Αστυνομική βία εις βάρος φοιτητών στην Τοσκάνη.

Μια ομιλία η οποία δεν αναφέρθηκε στην μετάθεση της επικεφαλής του τμήματος κινητής μονάδας της Φλωρεντίας, αλλά έδειξε την πρόθεση να δείξει την υποστήριξη στις Αστυνομικές δυνάμεις και την παράκληση να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

“Η εικόνα των εικόνων από τις συγκρούσεις στην Πίζα, που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης, ενόχλησε και εμένα” είπε ο Πιαντεντόζι. “Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ανάλυση και αυτοκριτική” και “όταν γίνεται σωματική επαφή με ανήλικα παιδιά, είναι σε κάθε περίπτωση μια ήττα, και είναι ακόμη πιο αναγκαίο να διεξάγεται κάθε έλεγχος με ακρίβεια, αντικειμενικότητα και διαφάνεια” υπογράμμισε ο Ιταλός ΥπΕσ, σε παρόμοιο μοτίβο με την πρόσφατη παρατήρηση του Ιταλού ΠτΔ, Σέρτζιο Ματαρέλα.

“Ο κίνδυνος επεισοδίων και συγκρούσεων είναι μηδενικός εάν οι διαδηλωτές δεν επιδεικνύουν επικίνδυνη ή βίαιη συμπεριφορά, ενώ σέβονται τους κανόνες” είπε ο Πιαντεντόζι. Οι Αστυνομικοί “είναι εργαζόμενοι που αξίζουν τον απόλυτο σεβασμό! Η διαχείριση της δημόσιας τάξης είναι μια καθημερινή δέσμευση, λεπτή και όχι χωρίς κινδύνους, η οποία εκτελείται με τη μεγαλύτερη δυνατή αφοσίωση από τις γυναίκες και τους άνδρες ένστολους”. Μάλιστα ο υπουργός απέρριψε σθεναρά “κάθε προσπάθεια να εμπλακεί, σε πολιτική διαμάχη, το έργο της Αστυνομίας”.

Μιλώντας για τα επεισόδια της Πίζας τόνισε πως η διαδήλωση αποτελούσε “πλήρη παραβίαση του νόμου, δεν είχε προηγηθεί καμία ειδοποίηση στο αρχηγείο της Αστυνομίας” και πως “προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αστυνομικών, οι οποίοι πιέστηκαν πάνω στο όχημα που βρισκόταν πίσω τους, πραγματοποιήθηκε ένας ελαφρύς πυροβολισμός, ο οποίος επέτρεψε στο προσωπικό να προχωρήσει μερικά μέτρα και έτσι να ανακουφιστεί από την πίεση των διαδηλωτών”.

Σημειωτέον, ο ΥπΕσ Πιαντεντόζι σημειώσε πως τα στοιχεία “διαψεύδουν απερίφραστα μια υποτιθέμενη στρατηγική συρρίκνωσης της ελευθερίας της έκφρασης στην Ιταλία” και “ως εκ τούτου, κάθε υπόνοια ότι υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την καταστολή της πολιτικής διαφωνίας και ότι ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών δημόσιας τάξης πρέπει να απορριφθεί σθεναρά”.

Παράλληλα όμως, όπως σημειώνει η Ιταλική Corriere della Sera, ο υπουργός τονίζει πως μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου “αναπτύχθηκε (στην Ιταλία) μια ευρεία και πολύμορφη φιλοπαλαιστινιακή κινητοποίηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις προωθήθηκε από ενώσεις που ανάγονται στην ανταγωνιστική περιοχή ή στις οποίες σημειώθηκε συνεχής συμμετοχή ακτιβιστών αυτής της καταγωγής”.

Σε αυτό το πεδίο “παρατηρήθηκε επίσης μια αυξανόμενη ζύμωση μεταξύ των φοιτητικών συνιστωσών της ανταγωνιστικής περιοχής” με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί “ένα κλίμα αυξανόμενης επιθετικότητας απέναντι στις Δυνάμεις του Νόμου και της Τάξης, τόσο για να είναι ελκυστικές όσο και για να προκαλούν αντιδράσεις από εκείνους που διαχειρίζονται τη δημόσια τάξη, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο αντιπαράθεσης μεταξύ της “πλατείας” και των Θεσμών”.

Σε άλλη διάσκεψη, ο Ιταλός ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο έργο των Αστυνομικών, όπως μεταδίδει η La Repubblica. “Πρέπει να θυμόμαστε τι διακινδυνεύουν καθημερινά οι Αστυνομικοί, οι καραμπινιέροι, οι άνδρες του Οικονομικού Εγκλήματος, οι σωφρονιστικοί αστυνομικοί, αλλά και η Τοπική Αστυνομία” τόνισε ο Ταγιάνι, ο οποίος επιβεβαίωσε πως το κόμμα του, Φόρτσα Ιτάλια “είναι και παραμένει σθεναρά υπέρ των δυνάμεων του νόμου και της τάξης, αν κάποιος έχει κάνει λάθος πρέπει να τιμωρηθεί δικαίως, αλλά δεν γίνεται να κάνουμε δέσμη από τους λίγους που έχουν κάνει λάθος”.
Τέλος, ο Ταγιάνι μίλησε για “πλούσιοι radical chic, βίαιοι με κανένα σεβασμό για το νόμο, την εξουσία του Κράτους” σχετικά με όσους ευθύνονται για τα επεισόδια δημόσιας τάξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ