Ιταλός ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι στην ΕΡΤ: Είμαστε υπέρ ενός επαγγελματικού στρατού – Οι στρατιωτικές αποστολές να θεωρηθούν μέρος του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες

by admin
1 views

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τη Δευτέρα 6/05 ο Ιταλός ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι παρέδωσε συνέντευξη τύπου στην έδρα της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ιταλίας, στο Παλάτσο Γκρατσιόλι, πρώην ρωμαϊκή κατοικία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι αλλά και Γραμματέας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε κομματικό επίπεδο, δεδομένου του πολιτικού κλίματος ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, αλλά και ως υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.

Με γνώμονα το παγκόσμιο γεωπολιτικό κλίμα, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, ρώτησε τον Ιταλό ΥπΕξ Ταγιάνι για το ενδεχόμενο επιστροφής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Ιταλία (η οποία καταργήθηκε το 2005 επί Σίλβιο Μπερλουσκόνι) αλλά και για το στόχο οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας να φτάσουν το 2% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού συστήματος, υπάρχουν οκτώ χώρες στην Ευρώπη με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Η Ιταλία δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Ως κόμμα και ως κυβέρνηση, υπάρχει ενδιαφέρον και πρόθεση για την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης, έστω και υπό ορισμένες προϋποθέσεις;

Όχι, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την υποχρεωτική στράτευση. Μπορεί να υπάρχει η ιδέα για έφεδρους οι οποίοι θα μπορούν να κληθούν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Αυτό, όχι μόνο επειδή η στράτευση είναι πολύ δαπανηρή, καθώς χρειάζονται στρατώνες, οργάνωση και πλαίσιο. Σήμερα είμαστε υπέρ ενός επαγγελματικού στρατού, οπότε χρειάζονται κατάρτηση και όλη η στρατιωτική εκπαίδευση είναι εντελώς διαφορετική: χρειάζεται υψηλή εξειδίκευση.

Μου φαίνεται δύσκολο να επαναφέρουμε την στράτευση. Κάποιοι λένε «την επαναφέρουμε για να εκπαιδεύσουμε τους νέους». Είμαι κάποιος που έκανε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και δεν το μετάνιωσα ποτέ, το ευχαριστήθηκα μάλιστα, αλλά το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Από την άλλη πλευρά, η ιδέα της εφεδρείας βρίσκεται στην ατζέντα, διότι ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας έχουν μιλήσει γι’ αυτό. Αυτό μπορεί να συζητηθεί, και μάλιστα μπορεί να αποτελέσει και μια καλή ιδέα.

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται στα ελληνικά ύδατα η κοινή άσκηση του ΝΑΤΟ «Neptune Strike». Επίσης, στις 8/05 ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, θα μεταβεί στη Ρώμη. Στο πλαίσιο του 2% των εξοπλιστικών δαπανών, η Ιταλία βρίσκεται προφανώς ‘λίγο πίσω’. Υπάρχει ένας οδικός χάρτης για την επίτευξη των απαραίτητων κονδυλίων και κυρίως, υπάρχει ανησυχία για το χρονοδιάγραμμα των όποιων παραγγελιών θα πρέπει να γίνουν; 

Είμαι υπέρ της επίτευξης του στόχου του 2%, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δέσμευση που έχει το κάθε κράτος ξεχωριστά. Η Ιταλία, μετά τις ΗΠΑ, είναι ίσως μία από τις χώρες που έχει τις περισσότερες στρατιωτικές αποστολές. Δεν μπορείς λοιπόν να πεις «στέλνεις στρατιωτικές αποστολές για να εγγυηθείς την ασφάλεια, και πληρώνεις 2%», «δεν στέλνεις στρατιωτικές αποστολές, και πληρώνεις 2%». Πιστεύουμε ότι οι στρατιωτικές αποστολές θα πρέπει να συμπεριληφθούν ως μέρος του 2%.

Λάβετε υπόψη ότι έχουμε στρατιωτικές αποστολές στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην Αλβανία, μια πολύ μικρή στο Μαυροβούνιο, στο Ιράκ, στο Κουβέιτ, δύο στο Λίβανο, στο Κέρας της Αφρικής, στο Νίγηρα, στη Σομαλία… είναι πάρα πολλές, συν την Aspides, συν ότι σχετίζεται με τον έλεγχο της Μεσογείου.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτή η συνεισφορά θα πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος του 2%. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να γίνει αυτό. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα ιταλικά στρατεύματα και η Ιταλική Αεροπορία που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης. Υπάρχουν ιταλικά στρατεύματα σε μισό κόσμο, οπότε νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος των δαπανών για την άμυνα της Δύσης – και επομένως, της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ