Ισπανία: 4 χρόνια γονιδιακή, αναγεννητική ή κυτταρική θεραπεία CAR-T έναντι καρκίνου και άλλων ασθενειών

by admin
0 views

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για να επιτεθούν ασθένειες όπως ο καρκίνος, να κερδίσουν την επιβίωση και να βελτιώσουν τη ζωή του ασθενούς, σε ένα πεδίο που είναι ακόμη αρχικό, πολλά υποσχόμενο και στο οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται μια «καμπύλη μάθησης».

Οι προηγμένες θεραπείες αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο βήμα στο σύστημα υγείας και ένα «παράθυρο ευκαιρίας» σε παθολογίες και καταστάσεις όπου άλλες θεραπείες δεν φτάνουν.

Αυτό το νέο μονοπάτι είναι στη γονιδιακή, αναγεννητική ή κυτταρική θεραπεία, όπως το CAR-T, εξηγεί στο EFE η αιματολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Marqués de Valdecilla, Lucrecia Yáñez.

Αυτές οι θεραπείες έχουν μεγάλες δυνατότητες να αναπτύξουν εξατομικευμένες θεραπείες και αντιπροσωπεύουν μια προοπτική επανάστασης στην ιατρική.

Στην άλλη πλευρά της κλίμακας είναι το υψηλό κόστος του: η θεραπεία κάθε ασθενή με CAR-T μπορεί να ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ.

Μία από τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων. Αλλά αυτή η λειτουργία μπορεί να χαθεί και ο μη φυσιολογικός σχηματισμός ιστού κάπου στο σώμα μπορεί να αναπτυχθεί με τη μορφή όγκου.

Εκεί θα έπαιζε το CAR-T, «ένα γενετικά τροποποιημένο λεμφοκύτταρο που αναγνωρίζει συγκεκριμένα τα κύτταρα που πρέπει να σκοτώσει», εξηγεί ο Δρ. Yáñez.

Αυτή η θεραπεία βασικά συνίσταται στην εξαγωγή Τ λεμφοκυττάρων από το ίδιο το άτομο, στη γενετική τροποποίηση και στη συνέχεια στην εισαγωγή τους ως φάρμακο. «Αλλά πρώτα πρέπει να αξιολογήσετε τον ασθενή, γιατί δεν θα μπορούν όλοι οι ασθενείς να λάβουν αυτή τη θεραπεία», προειδοποιεί ο αιματολόγος από τη Valdecilla.

Το πρώτο βήμα είναι η εξαγωγή λεμφοκυττάρων από αυτό το άτομο, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται στο Άμστερνταμ, όπου πραγματοποιείται η γενετική τροποποίηση. Αυτά τα λεμφοκύτταρα είναι «η πρώτη ύλη» με την οποία θα αναπτυχθούν τα κύτταρα CAR-T ώστε στη συνέχεια να εγχυθούν ξανά σε αυτόν τον ασθενή.

Η διαδικασία δημιουργίας αυτών των κυττάρων διαρκεί δύο ή τρεις εβδομάδες και, μόλις ολοκληρωθεί, απαιτούνται έλεγχοι.

Όταν υπάρχει επικύρωση, τα κρυοσυντηρημένα κύτταρα επιστρέφονται και όταν επιστρέψουν στον τόπο προέλευσης, όπου βρίσκεται ο ασθενής, εισάγονται και τους χορηγείται λεμφοεξέλιξη, που είναι ένα είδος χημειοθεραπείας που εφαρμόζεται για την προετοιμασία του σώματος.

Τέλος, το CAR-T αποψύχεται και εγχύεται. «Τις πρώτες ημέρες, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα εν μέρει με τον ασθενή και τον τρόπο ελέγχου της νόσου», λέει ο Δρ Yáñez.

Μετά τις πρώτες μέρες, και εάν δεν εμφανιστούν άλλες επιπλοκές, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο και παρακολουθείται από εξωτερικούς ασθενείς για την παρακολούθηση της νόσου.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία και δικαιολογεί ότι το Υπουργείο Υγείας έχει επιλέξει κέντρα με μεγάλη εμπειρία στη χρήση σύνθετων αντικαρκινικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Marqués για τη χορήγηση θεραπείας CAR-T από τη Valdecilla de Santander.

Η Valdecilla ορίστηκε κέντρο έγχυσης CAR-T τον Ιούνιο του 2022, μαζί με άλλα δεκατρία κέντρα εντός της εθνικής γεωγραφίας, σε μια κίνηση του Υπουργείου που σήμαινε διπλασιασμό του δικτύου προηγμένων θεραπειών στην Ισπανία.

Ο Yáñez εξηγεί ότι «υπήρχε πραγματικά» ανάγκη να επεκταθεί αυτό το δίκτυο, καθώς όταν αποφασίστηκαν τα πρώτα κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, κανένα δεν ορίστηκε στο βορρά, «από τη Γαλικία στη Χώρα των Βάσκων», οπότε οι ασθενείς έπρεπε να μετακομίσουν στη Μαδρίτη ή Βαρκελώνη.

Ο πρώτος ασθενής στον οποίο έγινε έγχυση θεραπείας CAR-T στη Valdecilla ήταν τον Αύγουστο του 2022. Μέχρι σήμερα, υπήρξαν 20 δικαιούχοι αυτής της θεραπείας και υπάρχουν δύο που περιμένουν να χορηγηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Από τις είκοσι, οι τρεις έχουν φτάσει επίσης από άλλες αυτόνομες κοινότητες, τη Χώρα των Βάσκων και τη Λα Ριόχα.

Η εφαρμογή και η χορήγηση αυτής της θεραπείας απαίτησε το έργο μιας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών και περιλαμβάνει το Νοσοκομείο Marqués de Valdecilla και την Τράπεζα Αίματος και Ιστού της Κανταβρίας. «Η διαδικασία είναι πολύ περίπλοκη και χρειάζονται πολλοί άνθρωποι για να την πραγματοποιήσουν», υπογραμμίζει ο Δρ. Yáñez.

(EFE)

Μετάφραση – ΕΡΤNews: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ