Ισπανία: Σε νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις Ευρωεκλογές συγκλίνει ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων

by admin
0 views

Οι δημοσκοπήσεις για τις επόμενες ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου στην Ισπανία δείχνουν νίκη του PP (Λαικό Κόμμα), το οποίο θα συγκέντρωνε το 35,7% των συνολικών ψήφων και 24 έδρες, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της DataRTVE, πολύ πάνω από το αποτέλεσμα που είχε στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019. Το PSOE (Σοσιαλιστικό Κόμμα) με επτά μονάδες και πέντε έδρες, θα είχε 19 ευρωβουλευτές από τους 61 που αντιστοιχούν στην Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και 28,2% των ψήφων.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Δηλαδή, αν πραγματοποιηθεί αυτή η πρόβλεψη, το PP, με την υποψηφιότητα της Dolors Montserrat, θα διπλασίαζε σχεδόν την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι των 13 εδρών που κατέχει σήμερα και του 20,2% των ψήφων. Από την πλευρά τους, οι σοσιαλιστές, με επικεφαλής την υπουργό Teresa Ribera, θα κατέληγαν με δύο βουλευτές και περίπου πέντε μονάδες λιγότερες από το 32,9% πριν από πέντε χρόνια.

Το τρίτο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους θα ήταν το ακροδεξιό Vox. Η λίστα του Jorge Buxadé, με 9,4% των ψήφων, θα έστελνε έξι ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες (δύο περισσότερους από τους σημερινούς), τοποθετώντας το ως την τρίτη ισπανική δύναμη στη θέση που κατείχε μέχρι τώρα οι φιλελεύθεροι Ciudadanos οι οποίοι θα εξαφανιστούν και από την ευρωπαική πολιτική σκηνή (χάνει τις οκτώ έδρες του) όπως έγινε και στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Στη μονομαχία μεταξύ Sumar και Podemos, ο συνασπισμός της Yolanda Díaz, με υποψήφια την Estrella Galán, θα επικρατούσε με τέσσερις εκπροσώπους στην πρώτη της συμμετοχή στις ευρωεκλογές -θα ήταν η τέταρτη δύναμη, με 6,9% των ψήφων-, ενώ οι Podemos θα καταφέρουν δύο έδρες, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Ισότητας Irene Montero, με 3% των ψήφων, σύμφωνα με τον μέσο όρο της DataRTVE από έρευνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης. Στις τελευταίες ευρωεκλογές, οι Unidas Podemos κέρδισαν έξι έδρες και το 10,1% των ψήφων.

Τα εθνικιστικά και αυτονομιστικά κόμματα θα δουν την εκπροσώπησή τους να μειώνεται συνολικά, από επτά σε πέντε έδρες. Τώρα οι αριστεροί εθνικιστές (ERC, EH Bildu, BNG και το κόμμα των Βαλεαρίδων Ara Mes), θα έχουν τρεις ευρωβουλευτές (όπως και το 2019), μπροστά από τους δεξιούς εθνικιστές Junts UE, οι οποίοι θα πέσουν από τρεις σε έναν. Σε ποσοστό των ψήφων, και οι δύο θα υποχωρούσαν, αλλά η πτώση του κόμματος του Carles Puigdemont (εξελέγη ευρωβουλευτής το 2019) θα ήταν μεγαλύτερη από αυτή του συνασπισμού στον οποίο είναι μέλος το ERC. Από την πλευρά του, ο συνασπισμός CEUS (PNV, Coalición Canaria και άλλοι) θα εξασφάλιζε έναν ευρωβουλευτή, όπως και τώρα.

Σε αντίθεση με αυτό που συνέβη το 2019, όταν οι ευρωεκλογές συνέπεσαν με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και διεξήχθησαν ένα μήνα μετά τις γενικές εκλογές, εφέτος το 2024 κλείνουν τον ανοιχτό κύκλο μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλικία, τη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία. Από την αρχή, οι δημοσκοπήσεις έθεσαν το PP μπροστά από το PSOE και τα δύο κόμματα πολύ μπροστά από τα υπόλοιπα.

Τα στοιχεία αποτελούν τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων των : 40dB, Cluster17, ElectoPanel, GAD3, Ipsos, NC Report, Sigma Dos, Simple Lógica y SocioMétrica

Το CIS επιμένει σε νίκη των Σοσιαλιστών

Το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) δημοσίευσε μια εκτίμηση ψήφου που αντιτίθεται σε όλες τις υπόλοιπες και τοποθετεί το PSOE ως την πρώτη δύναμη με πέντε μονάδες πάνω από το PP. Οι σοσιαλιστές θα αποκτούσαν μεταξύ 21 και 24 έδρες (ήταν 21 το 2019). Το PP θα βελτίωνε τα αποτελέσματά του από 13 σε 18 και 20. Το Vox θα είχε μεταξύ 5 και 6 (τώρα έχει 4)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ