Ισπανία: Η Καταλονία θα ψηφίσει για την αμνηστία στις 12 Μαΐου-Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του Κάρλες Πουτζντεμόν 

by admin
1 views

Η Καταλονία πηγαίνει στις κάλπες στις 12 Μαΐου στα πρόθυρα αμνηστίας, βάση  νόμου που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ σε εβδομάδες, με τις διαπραγματεύσεις για την καταλανική αυτονομία σε εξέλιξη και εν μέσω της ευρωπαϊκής εκστρατείας, για να ανοίξει η πόρτα για την επιστροφή, μεταξύ άλλων, του υποψηφίου των Junts, πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν .

Η αμνηστία, η οποία σύμφωνα με το προγραμματισμένο ημερολόγιο θα δει το φως της δημοσιότητας στο τέλος αυτού του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, ανοίγει έναν νέο κύκλο στην Καταλονία επτά χρόνια μετά τη φυγή του Puigdemont, διαγράφοντας τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ του 2011 και το 2023 σε εκατοντάδες διωκόμενους και ηγέτες της ανεξαρτησίας που προκάλεσαν το δημοψήφισμα. Διώξεις ασκήθηκαν μέχρι και σε τεχνικούς που το οργάνωσαν ή τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στις ταραχές.

Τα υπέρ της ανεξαρτησίας κόμματα στην Καταλονία ελπίζουν ότι πριν από το καλοκαίρι τα δικαστήρια θα αρχίσουν να κλείνουν τις πρώτες υποθέσεις που συνδέονται με την διαδικασία.

Μόλις ο νόμος δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους (BOE), οι δικαστές πρέπει να τον εφαρμόσουν «επειγόντως» εντός μέγιστης περιόδου δύο μηνών.

Εκτιμάται ωστόσο  ότι είναι περισσότερο πιθανό  το Ανώτατο Δικαστήριο, το Εθνικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας (TSJC),  να υποβάλλουν  προκαταρκτικές ερωτήσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Με αυτόν τον τρόπο, η αμνηστία θα ανασταλεί στη συγκεκριμένη υπόθεση που έχει εγείρει αμφιβολίες στο δικαστήριο, κάτι που δεν εμποδίζει άλλους δικαστές που χειρίζονται μικρότερες υποθέσεις να την εφαρμόσουν αμέσως, όχι απαραίτητα προς όφελος του κινήματος ανεξαρτησίας.

Εκτός από τον Carles Puigdemont, ο νόμος περί αμνηστίας θα ανοίξει τον δρόμο όταν τεθεί σε ισχύ και για άλλους ηγέτες της διαδικασίας να είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πηγή: EFE 

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ