Ισπανία: Εξαλείφονται τα μεγάλα εμπορικά σήματα στα πακέτα τσιγάρων και μεγεθύνονται οι προειδοποιήσεις υγείας

by admin
3 views

Η Ισπανία ακολουθεί το παράδειγμα της Αυστραλίας εξαλείφοντας τα εμπορικά λογότυπα από τα πακέτα τσιγάρων. Η πρόταση προβλέπεται στο εγκεκριμένο βασιλικό διάταγμα (Συνολικό Σχέδιο Πρόληψης και Ελέγχου του Καπνίσματος 2024-2027) και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Τα εμπορικά λογότυπα θα είναι παντού ίδια και πολύ μικρά σε όλες τις μάρκες τσιγάρων και θα δίνεται έμφαση στις προειδοποιήσεις σχετικά με κινδύνους για την υγεία στη συσκευασία τους. Η πρώτη χώρα που το εφάρμοσε ήταν η Αυστραλία, το 2012, και έκτοτε έχουν ενταχθεί περισσότερες από είκοσι. Αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου και έχουν δείξει ότι αυτή η συσκευασία μειώνει την κατανάλωση και μειώνει τον αριθμό των νέων καπνιστών. Το κάπνισμα συμφωνούν οι ειδικοί, “είναι εθιστικό, καρκινογόνο και τοξικό” και αυτό θα πρέπει να εκφράζεται στη συσκευασία. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου και στη συνέχεια το βασιλικό διάταγμα θα πρέπει να εγκριθεί και από την Βουλή.

Σύμφωνα με το έγγραφο δημόσιας διαβούλευσης, ο νέος νόμος θα επηρεάσει επίσης νέες μορφές καπνίσματος, όπως το άτμισμα ή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία μέχρι τώρα υπόκεινται σε πολύ πιο χαλαρές απαιτήσεις από τον συμβατικό καπνό. Άλλοι στόχοι που προβλέπονταν στη νέα στρατηγική για τον καπνό ήταν ακριβώς η εξίσωση αυτών των κανονισμών, έτσι ώστε αυτά τα προϊόντα να μην μπορούν να προωθηθούν σε φεστιβάλ ή στα κοινωνικά δίκτυα και να πωλούνται σε οποιοδήποτε κατάστημα.

Για την Εθνική Επιτροπή για την Πρόληψη του Καπνίσματος (CNPT) και την Ισπανική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας και Διοίκησης Υγείας (Sespas), τα νέα είναι “εξαιρετικά” καθώς τα πακέτα τσιγάρου εξακολουθούν να είναι «ένα διαφημιστικό μέσο για τα εμπορικά σήματα» και ο σχεδιασμός του συμβάλλει στην «προειδοποίηση του μηνύματος και της εικόνας σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία του καπνού που περνούν κάπως απαρατήρητες».

«Με αυτές τις στρατηγικές, οι καταναλωτές, ειδικά οι νεότεροι, αντιλαμβάνονται καλύτερα τον κίνδυνο. Στις χώρες όπου εφαρμόστηκε την τελευταία δεκαετία, έχει αποδειχθεί ότι λιγότεροι έφηβοι αρχίζουν να καπνίζουν και υπάρχουν περισσότεροι ενήλικες που κόβουν το κάπνισμα και μετριάζουν την κατανάλωση», επισημαίνει η CNPT.

Επίσης σχεδιάζεται η επέκταση των “χώρων χωρίς καπνό”, όπως παραλίες, καφετέριες, πανεπιστημιουπόλεις, πάρκα κλπ. Η CNPT προτείνει επίσης την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα. Η μέση τιμή ενός πακέτου στην Ισπανία είναι, περίπου 4,5 ευρώ, ελαφρώς μικρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,4), αλλά πολύ χαμηλότερη από ό,τι σε χώρες όπως η Ιρλανδία (13,4) ή η Γαλλία (10,2).

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ