Ισπανία: Διαπραγματεύσεις για την περιφερειακή εξουσία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο Βασκικό κοινοβούλιο

by admin
1 views

 Τα δύο μεγάλα κόμματα , το PNV και το PSE θα κερδίσουν ξανά την απόλυτη πλειοψηφία στο Βασκικό Κοινοβούλιο και τώρα ξεκινούν περίπου δύο μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ τους για τη διαίρεση της περιφερειακής εκτελεστικής εξουσίας στην οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σοσιαλιστές θα απαιτήσουν μεγαλύτερο ρόλο.

Τα δύο κόμματα επιβεβαίωσαν ότι θα επιδιώξουν να επαναλάβουν τη συνεργασία τους. Και τα δύο έχουν εκτενή εμπειρία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, μετά από οκτώ χρόνια κυβερνήσεων συνασπισμού των Βάσκων, συν εκείνων των δημοτικών συμβουλίων.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή ορίζεται η τελική έκβαση δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι εύκολες, επειδή πρόκειται για την κατανομή της εξουσίας.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες προθεσμίες, το σύνηθες είναι ότι οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης διαρκούν περίπου δύο μήνες, οπότε αποτέλεσμα αναμένεται στα τέλη Ιουνίου.

Πρώτον, πρέπει να συγκροτηθεί το Κοινοβούλιο και, θα ακολουθήσει το πρώτο άγνωστο της διαπραγμάτευσης: Θα θελήσει το PSE να έχει την προεδρία του Βασκικού Επιμελητηρίου; Την κατείχε στο παρελθόν με τον Jesús Eguiguren, ενώ το PNV θέλει να επανέλθει ο σημερινός πρόεδρος, Bakartxo Tejería.

Τότε θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί την κατανομή της κυβέρνησης, όπου οι σοσιαλιστές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι λογικά θα απαιτήσουν μεγαλύτερο βάρος, αφού μέχρι τώρα το PNV είχε 31 έδρες και το PSE 10 και τώρα οι Peneuvistas έχουν πετύχει 27 και οι σοσιαλιστές 12.

Η τρέχουσα κατανομή είναι οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι για το PNV – εννέα αν συνυπολογιστεί η προεδρία – και τρεις για το PSE, με έναν αντιπρόεδρο για τον καθένα.

Είναι όμως πιθανόν στο νέο εκτελεστικό να υπάρξουν δύο αντιπρόεδροι, γιατί θα το ζητήσει ξανά το PSE που έχει ήδη ένα και δεύτερον γιατί για να «ισορροπήσει» το PNV θα διατηρήσει άλλον.

Σε ότι αφορά τη διανομή χαρτοφυλακίων το PNV θεωρεί «πυρήνα» και θα ήταν πολύ περίεργο να τα απαρνηθεί, όπως αυτό του Οικονομικών, της Οικονομικής Ανάπτυξης και Βιομηχανίας, ή το χαρτοφυλάκιο της Ασφάλειας.

Ως εκ τούτου, το μεγάλο άγνωστο είναι ποιο τέταρτο χαρτοφυλάκιο θα θέλει το PSE, το οποίο έχει ήδη τρία και κυρίως αν θα είναι το Υγείας. Η διαχείριση της υγείας υπήρξε ο μεγάλος κινητήριος μοχλός της προεκλογικής εκστρατείας, λόγω της οργής των πολιτών με τις λίστες αναμονής.

Άρα η βελτίωση της διαχείρισης θα είναι η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. ¨Όλα αυτά μένουν ωστόσο να αποδειχθούν αφού τελειώσει ένα σύνθετο παζλ ανθρωπογεωγραφίας σε ότι αφορά τη νομή της εξουσίας, αναλόγως και την κομματική ταυτότητα των προτεινόμενων εκλεκτών, έτσι ώστε όλα τα κόμματα να είναι ικανοποιημένα.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ