Ιράν: Εξετάζεται αμερικανική πρόταση για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας μέσω επίτευξης της περιφερειακής αποκλιμάκωσης

by admin
0 views

Πηγή υψηλού επιπέδου στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν επιβεβαίωσε στην εφημερίδα του Κουβέιτ  Al-Jarida ότι η Τεχεράνη έλαβε αμερικανική επιστολή που προσφερόταν να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας μετά την επίτευξη συνεννόησης για την ασφάλεια, εξηγώντας ότι η πρόταση περιλαμβάνει υποσχέσεις για ακύρωση μεγάλου μέρους των οικονομικών και μη κυρώσεων εάν η Τεχεράνη συνεργαστεί στον περιορισμό της ατομικής της δραστηριότητα και τη περιφερειακή ηρεμία.

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να διεξαγάγουν συζητήσεις σε επίπεδο ασφάλειας με στόχο τον συντονισμό, στο Μουσκάτ του Ομάν  ή τη Γενεύη, με τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης και να υπογράψουν συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας εάν καταλήξουν σε αποδεκτές συμφωνίες. Δήλωσε ότι το μήνυμα παραδόθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη μέσω του Ιρανού Πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Αμίρ Σαΐντ Ιράνι.

Επεσήμανε ότι το Ιράν είχε λάβει ειδική άδεια από τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ που του επέτρεπε να πραγματοποιεί μυστικές συναντήσεις με Αμερικανούς πολιτικούς και προσωπικότητες ασφαλείας, με στόχο τον συντονισμό σχετικά με τον πυρηνικό φάκελο, προτού καταφέρει να επεκτείνει την ισχύ της άδειας. Σκοπός είναι  να συμπεριλάβει τη διεξαγωγή συντονισμού με τους Αμερικανούς για τον περιορισμό της περιφερειακής κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.  Oι έμμεσες επικοινωνίες πραγματοποιούνται μέσω εγκεκριμένων μεσολαβητών και ενδέχεται να περιλαμβάνουν ανεπίσημα πρόσωπα του Ιράν.

Δήλωσε ότι ένα από τα τρέχοντα ζητήματα είναι η απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ali Bagheri Kani από τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, επειδή τα περισσότερα μέλη του ιρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ακόμη και το Υπουργείο Εξωτερικών, πιστεύουν ότι δεν έχει την απαιτούμενη ικανότητα να διαπραγματευτεί παρά την επιμονή του Προέδρου  Ebrahim Raisi να τον κρατήσει στη θέση του.

  Η πηγή ανέφερε ότι το Ιράν έχει αρχίσει να μελετά την αμερικανική πρόταση, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πολλά σημεία που ζητήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός της πυρηνικής συμφωνίας και δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ