Η.Β: Πιο σκληρή στάση απέναντι σε Κίνα και Ρωσία θα ζητήσει από την Ε.Ε ο Βρετανός ΥΠΕΞ

by admin
0 views

Ο Λόρδος Ντ. Κάμερον θα καλέσει την Ευρώπη να είναι “πιο σκληρή και πιο διεκδικητική” απέναντι στη ρωσική και κινεζική επιθετικότητα σε μια σημαντική ομιλία του για την εξωτερική πολιτική.

Απευθυνόμενος στο Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών θα υποστηρίξει ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να υιοθετήσουν μια “πιο σκληρή πλευρά για έναν πιο σκληρό κόσμο”.

Ο Λόρδος Κάμερον θα καλέσει επίσης την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα, λέγοντας ότι ο στόχος των δαπανών για τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξηθεί από το 2% του ΑΕΠ στο 2,5%, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης για τις δαπάνες.

Οι παρατηρήσεις του έρχονται την επομένη της ανακοίνωσης ότι ο ακόλουθος άμυνας της Ρωσίας θα απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού αναγνωρίστηκε από Βρετανούς υπουργούς ως κατάσκοπος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αποκαλύφθηκε επίσης ότι ένα σύστημα του Υπουργείου Άμυνας που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των ονομάτων και των τραπεζικών στοιχείων των στρατιωτών είχε παραβιαστεί, με τους επικεφαλής του Whitehall να κατηγορούν την Κίνα.

Η ομιλία του Λόρδου Κάμερον χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών ως η πρώτη του πολιτική ομιλία που επιχειρεί να χαράξει τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προσεγγίσει έναν πιο επικίνδυνο κόσμο.

“Βλέπω πάρα πολλά παραδείγματα σε αυτή τη δουλειά που δείχνουν ότι αυτό το μάθημα δεν έχει γίνει μάθημα.

“Πάρτε για παράδειγμα την Ερυθρά Θάλασσα, όπου το ένα πλοίο μετά το άλλο δέχεται επιθέσεις. Ενώ πολλές χώρες έχουν επικρίνει τις επιθέσεις των Χούτι, μόνο οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήταν πρόθυμες και ικανές να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να τους επιτεθούν.

“Ή τις αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, όπου ακόμη κάποιοι δεν φαίνονται πρόθυμοι να επενδύσουν, ακόμη και όταν ο πόλεμος μαίνεται στην ήπειρό μας.

“Ή τα δικαιώματα των γυναικών, όπου κάποιοι είναι τόσο φοβισμένοι από τις κατηγορίες της αποικιοκρατίας που δεν καταδικάζουν πρακτικές όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αγνοώντας τις εκκλήσεις των επιζώντων για την εξάλειψή του.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η ομιλία καθιστά σαφή την απογοήτευση της Westminster για το γεγονός ότι οι ομοϊδεάτες χώρες δεν έχουν κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δύση τον τελευταίο καιρό.

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Σουνακ ανακοίνωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθούν από το 2,3% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει το ΝΑΤΟ να υιοθετήσει το ποσοστό του 2,5% ως στόχο για όλα τα μέλη, παρά το γεγονός ότι, μέχρι πρόσφατα, λιγότερα από τα μισά έθνη της συμμαχίας δαπανούσαν πάνω από το 2%.

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσσα Καντζάβελου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ