Η Αίγυπτος ανακτά το κεφάλι του αγάλματος του βασιλιά Ραμσή Β΄ ηλικίας 3.400 ετών

by admin
0 views

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι η Αίγυπτος έλαβε το κεφάλι ενός αγάλματος του βασιλιά Ραμσή Β’ που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 3.400 χρόνια αφότου είχε κλαπεί και μεταφερθεί λαθραία από τη χώρα πριν από τρεις δεκαετίες.

Το Υπουργείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι το τεμάχιο αυτό κατατέθηκε στις αποθήκες του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο ως προετοιμασία για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που θα πραγματοποιηθούν πριν εκτεθεί.

Το κεφάλι του αγάλματος κλάπηκε από τον ναό του Ραμσή Β’ στην αρχαία πόλη Άβυδος στη νότια Αίγυπτο πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Η ακριβής ημερομηνία της κλοπής δεν είναι γνωστή, αλλά ο Shaaban Abdel Jawad, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διοίκησης για την Ανάκτηση Αρχαιοτήτων και Επόπτης της Κεντρικής Διοίκησης Αρχαιολογικών Λιμένων, είπε ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κομμάτι είχε κλαπεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ή αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων είπε ότι οι αιγυπτιακές αρχές εντόπισαν το κεφάλι όταν αυτό εκτέθηκε προς πώληση σε έναν από τους εκθεσιακούς χώρους της βρετανικής πρωτεύουσας και στη συνέχεια μετακινήθηκε μεταξύ πολλών χωρών μέχρι να φτάσει στην Ελβετία.

Ο Shaaban Abdel Jawad είπε: “Αυτό το κεφάλι είναι μέρος ενός αγάλματος που απεικονίζει τον βασιλιά Ραμσή Β’ να κάθεται δίπλα σε πολλούς Αιγύπτιους θεούς.”

Η Αίγυπτος, σε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές, κατάφερε να αποδείξει το δικαίωμα της Αιγύπτου σε αυτό το κομμάτι και ότι έφυγε παράνομα από την Αίγυπτο. Η Ελβετία παρέδωσε το κομμάτι στην αιγυπτιακή πρεσβεία στη Βέρνη πέρυσι, αλλά δεν έφτασε στην Αίγυπτο μέχρι πρόσφατα.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ