ΗΠΑ: Ερευνούν το Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρνούνται ότι έχουν διπλά μέτρα και σταθμά.

by admin
0 views

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέψευσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή του νόμου στην περίπτωση καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ, αναφέρει το Reuters.

Ανέφερε ότι ερευνώνται πιθανές καταχρήσεις από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Γενικά, όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, εφαρμόζουμε το ίδιο πρότυπο για όλους», είπε σε μια ενημέρωση όπου παρουσίασε την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντίστοιχα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέμεινε ότι «αυτό δεν αλλάζει αν η χώρα είναι αντίπαλος, ανταγωνιστής, φίλος ή σύμμαχος».

Η έκθεση δείχνει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στον οποίο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχασαν τη ζωή τους, είχε «σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο» στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ.

Στα σημαντικά ζητήματα περιλαμβάνονται αξιόπιστες αναφορές για αυθαίρετες ή παράνομες δολοφονίες, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και αδικαιολόγητες συλλήψεις – συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων – το 2023.

Το έγγραφο προσθέτει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει λάβει αξιόπιστα μέτρα για να εντοπίσει και να τιμωρήσει αξιωματούχους που εμπλέκονται σε τέτοιες καταχρήσεις.

Το Reuters αναφέρει ότι σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές που ελέγχονται από τη Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων και παιδιών, και ότι η παλαιστινιακή επικράτεια καλύπτεται από ερείπια, ενώ οι σοβαρές ελλείψεις τροφίμων προκαλούν φόβους πείνας και σε αυτό το πλαίσιο παρακολουθείται όλο και πιο στενά η συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι προκαλεί σκόπιμα δεινά στη Γάζα και στοχεύει σκόπιμα αμάχους. Αντίθετα, οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί κτίρια πολιτών ως καταφύγια, τα οποία η ισλαμιστική ομάδα δεν αναγνωρίζει.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει πολλά περιστατικά απωλειών αμάχων κατά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και προειδοποίησαν ότι η βία κλιμακώνεται επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, οι ισραηλινές δυνάμεις και Εβραίοι έποικοι σκότωσαν στις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον 460 Παλαιστίνιοι.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν έχει διαπιστώσει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, έναν παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ που ωφελείται ετησίως από στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι αριστεροί Δημοκρατικοί των ΗΠΑ και οι αραβοαμερικανικές ομάδες επέκριναν την Ουάσιγκτον για την αμέριστη υποστήριξη του Ισραήλ και επέμειναν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ