ΗΠΑ: Αναβρασμός στα πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα – Έφοδος της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

by admin
0 views

Αναβρασμός επικρατεί στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με βίαιες συγκρούσεις, οδοφράγματα και καταλήψεις μεταξύ φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών και υποστηρικτών του Ισραήλ  στη σκιά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου σε πανεπιστήμια.

Σε έφοδο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες προχώρησαν πριν από λίγο οι αστυνομικές Αρχές για να διαλύσουν τη συγκέντρωση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες έχει μεταφερθεί η ένταση που έχουν πυροδοτήσει τα τελευταία 24ωρα οι φιλοπαλαιστιακές φοιτητικές διαδηλώσεις. 

Αστυνομικοί απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει φοιτητές. Χρησιμοποιούν δακρυγοντα για να διαλύσουν το πλήθος που έχει κατασκηνώσει έξω από την πανεπιστημιούπολη ενώ προχωρούν σε συλλήψεις.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Αρχών ότι θα συλληφθούν εάν δεν απομακρυνθούν, εκατοντάδες φοιτητές παραμέναν επί ώρες σε σκηνές κι είχαν οχυρωθεί πίσω από ξύλινα παραπετάσματα.

Eίχαν προηγηθεί βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ισραήλ και φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι καταγγέλλουν την αδιαφορία των Αρχών για τη βάναυση επίθεση που, όπως λένε, δέχθηκαν και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άτομα.

Έφοδος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Nωρίτερα, αστυνομικοί είχαν εισβάλει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ύστερα από αίτημα των πανεπιστημιακών Αρχών κι εντολή του δημάρχου της πόλης. Απομάκρυναν τους φοιτητές από κτίριο που είχαν καταλάβει, συλλαμβάνοντας πάνω από 300 άτομα.

Το προεκλογικό σκηνικό

Θυμίζοντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, οι διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια επηρεάζουν και το προεκλογικό σκηνικό με τον πρόεδρο Μπάινεν να δέχεται επικρίσεις για την σιωπή που έχει επιδείξει και τον τρόπο διαχείρισης των διαδηλώσεων.

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά στην κρίση με τα αμερικανικά πανεπιστήμια ζήτησε από τον Μπάιντεν ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εξήρε την παρέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η αναταραχή στα αμερικανικά πανεπιστημία διαρκεί εδώ κι εβδομάδες. Βασικό αίτημα των φοιτητών είναι τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να σταματήσουν να δέχονται δωρεές και οικονομικές ενισχύσεις από οργανώσεις φίλα προσκείμενες στο Ισραήλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ