Δριμεία κριτική της προέδρου της Κομισιόν στους εκπροσώπους του Πούτιν για προσπάθεια να καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω

by admin
0 views

 Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποψήφια για δεύτερη θητεία, επέκρινε τη Δευτέρα τους εκπροσώπους του Πούτιν που προσπαθούν να καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω και υπερασπίστηκε το ιστορικό της στην πρώτη συζήτηση που διοργανώθηκε πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με εκπροσώπους επτά ευρωπαϊκών κομμάτων η  65χρονη Γερμανίδα  αξιωματούχος έγινε στόχος κριτικής, ειδικά από τον Δανό ευρωβουλευτή Anders Vistisen, μέλος της ομάδας ID (ακροδεξιά), ο οποίος είπε ότι η εντολή της στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν «μια καταστροφή».

Προερχόμενη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, δεξιά) , η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι του AfD (γερμανική ακροδεξιά, μέλος της ID) στις ευρωεκλογές είναι «υπό έρευνα», με την υποψία  ότι είναι στο μισθολόγιο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ζήτησε από αυτή την πολιτική ομάδα να «καθαρίσει το σπίτι της πριν ασκήσει κριτική».

 Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης που διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα, που διοργανώθηκε στο Μάαστριχτ (Ολλανδία), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατήγγειλε «τους πληρεξούσιους του Πούτιν που προσπαθούν να καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση από μέσα, μέσω της παραπληροφόρησης και της πόλωσης» και κατηγόρησε τον εκπρόσωπο του ID  ότι «είναι  ένα τέτοιο παράδειγμα».

Απέκλεισε κάθε συνεργασία με αυτήν την πολιτική ομάδα. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ομάδα ECR (συντηρητικοί εθνικιστές), που περιλαμβάνει τη Reconquête, τον σχηματισμό του Γάλλου Eric Zemmour, καθώς και το ισπανικό κόμμα Vox, εκτίμησε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση του  Κοινοβούλιο και ποιος είναι σε αυτήν την ομάδα “..

Μια απάντηση που «εξέπληξε» τον Λουξεμβουργιανό Nicolas Schmit, τον σημερινό Ευρωπαίο επίτροπο για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, που ορίστηκε «spitzenkandidat» (υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν) από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES). «Δεν μπορούμε να διαιρούμε αξίες και δικαιώματα βάσει πολιτικών διευθετήσεων», κατήγγειλε.

Στον υποψήφιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (PGE), τον Αυστριακό κομμουνιστή Walter Baier, ο οποίος υποστηρίζει μια «πολιτική λύση» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η Ursula von der Leyen απάντησε: «Αν θέλουμε να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο, αρκεί  μόνο ο Πούτιν να σταματήσει τις μάχες».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε επίσης το Πράσινο Σύμφωνο (Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σύμφωνο), το οποίο αποκρυστάλλωσε την οργή των αγροτών και πυροδότησε εκκλήσεις από ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, για ρυθμιστική «παύση».

«Κατά τη γνώμη μου, η προστασία του κλίματος, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη μπορούν να πάνε χέρι-χέρι», διαβεβαίωσε η πρώην Γερμανίδα  υπουργός, που κατηγορήθηκε από τον υποψήφιο των Πρασίνων, Bas Eickhout, ότι «αποδυνάμωσε το Πράσινο Σύμφωνο».

Σε αυτήν την εκδήλωση που οργανώθηκε από το Politico και το ερευνητικό κέντρο Studio Europa Maastricht και μεταδόθηκε στο YouTube, ρωτήθηκε επίσης σχετικά με τον νόμο που θεσπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος απαιτεί από την TikTok να διακόψει όλους τους δεσμούς με την Κίνα, εάν δεν επιθυμεί να απαγορευτεί. Η Von der Leyen δεν απέκλεισε τέτοιους περιορισμούς στην ΕΕ κατά αυτής της πλατφόρμας.

“Η Επιτροπή ήταν το πρώτο ίδρυμα στον κόσμο που απαγόρευσε το TikTok στις επαγγελματικές μας συσκευές τηλεφώνου. Γνωρίζουμε πολύ καλά τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το TikTok. Έχουμε κάνει πολλά  να ρυθμίσουμε τον τομέα» , επεσήμανε. Η πλατφόρμα αποτελεί ήδη αντικείμενο δύο ερευνών της ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία από την Παρασκευή έχει έναν ιστότοπο αφιερωμένο στην εκστρατεία της, “Ursula 2024”, έγινε επικεφαλής της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας το 2019. Η Ursula von der Leyen ήξερε πώς να επιβληθεί κατά τη διάρκεια μιας εντολής που κλονιζόταν από μια σειρά κρίσεων, όπως ο COVID ή ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά η απόκτηση νέας εντολής δεν είναι βεβαιότητα. Ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Μάριο Ντράγκι είναι ένα από τα πρόσωπα που το όνομά του αναφέρεται τακτικά ως πιθανός διάδοχός της.

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για έναν υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια σύνοδο κορυφής κατά την οποία θα κατανεμηθούν οι άλλες «κορυφαίες θέσεις», οι θέσεις επικεφαλής των κύριων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Ο διορισμός των νέων ηγετών θα πρέπει να αντανακλά την πολιτική ισορροπία στην ΕΕ μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου. Ο υποψήφιος του οποίου το όνομα θα επιλεγεί για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να λάβει την έγκριση των βουλευτών.

Agerpres.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ