Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση στο Ισραήλ: Στο πλευρό του η ΕΕ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – Κάλεσμα για «αυτοσυγκράτηση»

by admin
2 views

Από την ώρα που ακούγονταν οι σειρήνες και οι εκρήξεις πάνω από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ, ξεκίνησε η διπλωματική προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Μπάιντεν συγκάλεσε τη σύνοδο των G7, ενώ σε λίγες ώρες θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ωστόσο να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα. Η Δύση καταδίκασε την επίθεση, ενώ η Ρωσία τόνισε το δικαίωμα του Ιράν στην αυτοάμυνα. Ανάλογη είναι η στάση της Κίνας.

Παράλληλα, στο Ισραήλ ο κόσμος έχει βγεί από τα καταφύγια και η ζωή φαίνεται να ξαναβρήκε τους φυσιολογικούς ρυθμούς.

ΗΠΑ: Ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ στην άμυνα του Ισραήλ

Την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ επαναβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα της τυχόν αντεπίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνέδραμαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εξαπολύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ και πρόσθεσε πως θα συγκαλέσει σήμερα σύνοδο των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν.

«Το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις -στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να αποτελεσματικά απειλήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του που κυκλοφόρησε από τον Λευκό Οίκο. «Θα συγκαλέσω τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 για να συντονίσουμε μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν», δήλωσε.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος διέκοψε ένα ταξίδι στο Ντέλαγουερ και επέστρεψε στο Ουάσινγκτον νωρίτερα το Σάββατο για να συναντηθεί με συμβούλους σχετικά με την επίθεση, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις δεν είχαν πληγεί.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν —καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη— εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, ανακοίνωσε.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο κ. Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Μακρόν: Η Γαλλία προσηλωμένη στην ασφάλεια του Ισραήλ, στους εταίρους μας και στην περιφερειακή σταθερότητα

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ισραηλινού στρατού οτι η Γαλλία συμμετείχε στην άμυνα του Ισραήλ, οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις χαρακτηρίζουν την αναχαίτηση «λίγων» drones ως «αυτοάμυνα» με σκοπό να προστατέψουν τις γαλλικές βάσεις στην Ιορδανία και Ιράκ. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Μακρόν σε ανάρτηση του στο Twitter/X  διαβεβαίωσε οτι: «η Γαλλία καλεί σε αυτοσυγκράτηση» και «εργάζεται για την αποκλιμάκωση με τους εταίρους της», με πρώτη  ευκαιρία την επείγουσα τηλεδιάσκεψη του G7 Κυριακή απόγευμα. 

Η Γαλλία δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Νετανιάχου, κρατάει αποστάσεις με στόχο να μην τεθεί από το Ισραήλ προ τετελεσμένων γεγονότων, εμπλεκόμενη σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Οπως υποστηρίζει παρασκηνιακά ο γαλλικός στρατός: «δεν είμαστε εκεί για να πολεμήσουμε». 

Βρετανία: Πιλότοι της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψαν «έναν αριθμό» μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν

Πιλότοι της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψαν «έναν αριθμό» μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης στο Ισραήλ, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι προήδρευσε έκτακτου συμβουλίου, το λεγόμενο Cobra, με αρμόδιους υπουργούς την Παρασκευή για να «συμφωνήσουν ένα σχέδιο δράσης» σχετικά με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και επιβεβαίωσε ότι πιλότοι της RAF στάλθηκαν για να ενισχύσουν την περιοχή.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη και περιττή κλιμάκωση την οποία καταδίκασα με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε ο κ. Σούνακ πριν από λίγο.

«Χάρη σε μια διεθνή συντονισμένη προσπάθεια, στην οποία συμμετείχε το Ηνωμένο Βασίλειο, αναχαιτίστηκαν σχεδόν όλοι αυτοί οι πύραυλοι, σώζοντας ζωές όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία».

Η βρετανική επιχείρηση χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Άμυνας ως επέκταση των μακροχρόνιων αποστολών κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, που ονομάζονται Επιχείρηση Shader.

Η Βασιλική Αεροπορία αναπλήρωσε επίσης την αμερικανική πολεμική αεροπορία σε επιχειρήσεις κατά του Isis, οπότε οι Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ελευθερώθηκαν ώστε να βοηθήσουν το Ισραήλ να καταρρίψει τα 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πηγές της Γκάρντιαν.

Όπως είθισται η κυβέρνηση θα ενημερώσει σχετικά με τη νομική βάση της βρετανικής στρατιωτικής εμπλοκής του νομοθέτες οπότε θα μάθουμε και τις λεπτομέρειες της επιχείρησης. 

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ενημερωνόταν και είχε ήδη τηλεφωνήματα σήμερα το πρωί, ενώ έχει προγραμματιστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της G7 αργότερα σήμερα.

Η Βρετανία καταβάλλει τώρα «όλες τις προσπάθειές της» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, καθώς κανείς δεν θέλει να δει «λάθος υπολογισμό ή κλιμάκωση».

Εν τω μεταξύ ο Τομπάιας Έλγουντ, πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας των Κοινοτήτων, προειδοποίησε ότι «κανείς δεν έχει τον πλήρη έλεγχο» της κλιμακούμενης σύγκρουσης, καθώς όλο και περισσότερες χώρες παρασύρονται σε αυτήν.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τώρα εμπλεκόμαστε και εμείς σε αυτό είπε ο πρώην υπουργό άμυνας εκτιμώντας ότι, αυτή η επίθεση απευθείας από το έδαφος του Ιράν, αντί να χρησιμοποιεί τους πληρεξουσίους του, μας οδηγεί σε ένα νέο, επικίνδυνο πεδίο. Τώρα έχει δημιουργηθεί ένα νέο ανησυχητικό προηγούμενο». είπε ο κ Έλγουντ.

Η Τουρκία επικοινώνησε πριν την επίθεση με το Ιράν και τις ΗΠΑ ζητώντας αυτοσυγκράτηση και οι αντιδράσεις να είναι «αναλογικές»

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην οποία αναφέρει ότι πριν από την ιρανική επίθεση η Τουρκία επικοινωνησε με το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και οι αντιδράσεις να είναι «αναλογικές».

Εξάλλου, το Ιράν φαίνεται να ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για τη σχεδιαζόμενη επιχείρησή του κατά του Ισραήλ, όπως τουλάχιστον δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι νωμένες Πολιτείες μετέφεραν στο Ιράν μέσω της Άγκυρας ότι η επιχείρησή του πρέπει να είναι “εντός συγκεκριμένων ορίων”.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του του Ιράν, Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν είπε στον Ιρανό υπουργό ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και ότι επιθυμεί «να σταματήσουν τα βήματα που θα αυξήσουν την ένταση».

Ο Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν, από την πλευρά του, φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ισραήλ έχει τερματιστεί και το Ιράν δεν θα προχωρήσει σε νέα επιχείρηση εκτός αν δεχθεί επίθεση. Εάν το Ιράν δεχθεί νέα επίθεση, θα απαντήσει πιο έντονα αυτή τη φορά, είπε στον Χακάν Φιντάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Γερμανία: Σε αυτοσυγκράτηση καλεί ο καγκελάριος Σολτς

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ έδειξε ότι είναι δυνατό και ότι μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα του απωθώντας την ιρανική επίθεση κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μαζί με ισχυρούς συμμάχους.

«Το Ιράν έχει απομονωθεί με την επιθετική συμπεριφορά του με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή», δήλωσε. «Και οι ικανότητες του Ισραήλ είναι ισχυρές. Το Ισραήλ μπορεί να προστατέψει τη χώρα του».

Το Ιράν έφερε «συνειδητά» τη Μέση Ανατολή «στο χείλος του γκρεμού» μετά την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του Ισραήλ, δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Το Ιράν «σχεδόν βύθισε μια ολόκληρη περιοχή στο χάος», επέμεινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας της στο Βερολίνο.

Η Μπέρμποκ κάλεσε το Ιράν να μην προβεί σε περαιτέρω επιθέσεις, μεταξύ άλλων μέσω αντιπροσώπων, καθώς μια περιφερειακή κλιμάκωση θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Κάλεσε επίσης «όλους τους παράγοντες στην περιοχή να ενεργήσουν με σύνεση», γιατί «ο φαύλος κύκλος της κλιμάκωσης πρέπει να σπάσει».

Παράλληλα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τα ιρανικά πλήγματα. «Δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε όλους, και κυρίως το Ιράν, να μην συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο καγκελάριος κατήγγειλε τη «σοβαρή κλιμάκωση» της έντασης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς το Ισραήλ.

Ανησυχία στην Ιταλία

Στην Ιταλία, υπάρχει η αντίληψη πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί ανά πάσα στιγμή. Η προσοχή της χώρας είναι στραμμένη κυρίως προς την αντίδραση του Ισραήλ, που η Ιταλία υποστηρίζει από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που έφερε στα ύψη το επίπεδο συναγερμού ανά την επικράτεια εδώ και 7 μήνες.

Από την πρώτη στιγμή η Ρώμη εξέφρασε έντονη ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή, και δήλωσε πως συνεχίζει να εργάζεται για την αποτροπή της κλιμάκωσης.

Νωρίτερα, ο ΥπΕξ Ταγιάνι δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai πως «πρέπει να εργαστούμε για να γίνουμε όλο και περισσότερο ειρηνοποιοί», ενώ θα πρέπει να τονίσουμε πως ο ίδιος την Παρασκευή μίλησε εκτενέστερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ζητώντας σύνεση για να αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης. Όμως από την συνομιλία φάνηκε ξεκάθαρα πως η επίθεση θα γινόταν ούτως ή άλλως, όπως και έγινε.

Γενικότερα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ιταλός ΥπΕσ Ματέο Πιαντεντόζι συγκάλεσε για αύριο Δευτέρα την Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας στο ΥπΕσ, εφόσον επικρατεί ο φόβος για μεμονωμένες δράσεις «μοναχικών λύκων».

Υπενθυμίζεται, πως το μεσημέρι ο Πάπας Φραγκίσκος στην καθιερωμένη τελετή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου απηύθυνε «θερμή έκκληση να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια σπείρα βίας» ενώ υπογράμμισε την υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών, καλώντας «όλα τα έθνη να πάρουν το μέρος της ειρήνης και να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ζήσουν σε δύο κράτη, δίπλα-δίπλα, με ασφάλεια». 

Η Μόσχα απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα εξαιρετική ανησυχία για τα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

«Εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του για τις ιρανικές επιθέσεις. «Καλούμε όλα τα ενεχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Η Ρωσία επισήμανε ότι η Τεχεράνη δήλωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δικαιώματος στην αυτοάμυνα μετά το πλήγμα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που η Μόσχα καταδίκασε.

Καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία καταδικάζει με έντονο τρόπο την επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την ως μία κλιμάκωση των γεγονότων και αναφέροντας ότι ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση, όπως τονίζεται σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο των Εξωτερικών στο Τόκιο.

«Η επίθεση αυτή επιδεινώνει περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Ανησυχούμε σοβαρά και καταδικάζουμε έντονα την κλιμάκωση αυτή», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Nα σταματήσει το Ιράν τις επιθέσεις

«Kαταδικάζω έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν στι Ισραήλ», αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, καλώντας «το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις».

Υπογραμμίζει ότι «όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή».

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ στην πλατφόρμα Χ.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Ευδοξία Λυμπέρη,  Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Γιάννης Μανδαλίδης, Κρίστιαν Μαυρής

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ