«Διαβαθμισμένος θυμός»: Πότε και πόσο πρέπει να χάνετε την ψυχραιμία σας στην δουλειά

by admin
8 views

Η καταστροφική του πλευρά του θυμού είναι προφανής. Ωστόσο, στον εργασιακό χώρο, όπως και αλλού, η επίδραση του θυμού είναι πιο πολυσήμαντη από ό,τι φαίνεται, αναφέρει ο Economist. Γιαυτό και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «αν υπάρχει χώρος στο ημερολόγιο για τη Διεθνή Ημέρα Τζαζ, τότε σίγουρα υπάρχει λόγος για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβαθμισμένης Εκδήλωσης Θυμού».

Φόβος…

Είναι γεγονός, ότι δεν είναι πολύ ευχάριστο να εργάζεσαι με οργισμένους ανθρώπους. Ακόμη λιγότερο ευχάριστο είναι να εργάζεσαι για αυτούς.

Ένας οξύθυμος εργοδότης ή προϊστάμενος, το πιθανότερο, θα καλλιεργήσει φόβο στους υπαλλήλους και θα τους αποθαρρύνει από το να εκφράζονται με ειλικρίνεια.

Ο θυμός μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή απόδοση των εργαζομένων.
Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία…

Όποιος έχει εκνευριστεί από ένα αγενές ηλεκτρονικό μήνυμα ή από αγενείς συναδέλφους γνωρίζει πως σε τέτοιες περιστάσεις, ξαφνικά τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Κάθε διαθέσιμο κομμάτι νοητικής ενέργειας ανακατευθύνεται στην προσβολή. Οι άλλες εργασίες μπορούν να περιμένουν.

Το να είσαι θυμωμένος όλη την ώρα είναι κακή επίδραση τόσο για τα μεμονωμένα άτομα, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το να είσαι ικανοποιημένος από τα πάντα και όλη την ώρα.
Σημάδι ικανότητας – Δύσκολα για τις γυναίκες

Ο Jeffrey Pfeffer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος διδάσκει το πώς να κατακτά κανείς την εξουσία, εκτιμά ότι η επίδειξη θυμού είναι μια σημαντική δεξιότητα για όσους θέλουν να ανέβουν στην εταιρική κλίμακα.

Συνδέεται με την αποφασιστικότητα και την ικανότητα, αν και οι οργισμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα από ό,τι οι άνδρες

Οι γιατροί που θυμώνουν αν αμφισβητηθούν, δεν κρίνονται ως λιγότερο ικανοί. Αντίθετα, αν δείξουν ντροπιασμένοι, οι ασθενείς βλέπουν το θέμα με άσχημο μάτι.
Κινητοποιεί

Ο θυμός, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει κινητοποίηση.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, μελέτησε τις δηλώσεις των προπονητών στο ημίχρονο ενός αγώνα μαθητικού μπάσκετ. Διαπίστωσε ότι οι αρνητικοί σχολιασμοί που καταδείκνυαν θυμό και απογοήτευση, συνδέονταν τελικά με καλύτερα αποτελέσματα στο δεύτερο ημίχρονο. Αλλά μέχρι ενός σημείου. Όταν οι προπονητές το ξεπερνούσαν, κυρίως την ώρα του αγώνα, η οργή άρχιζε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Πετυχαίνει παραχωρήσεις

Ο θυμός σε μία διαπραγμάτευση από την άλλη, παρουσιάζει επίσης διακυμάνσεις. Μια εργασία του Πανεπιστημίου του Νορθγουέστερν διαπίστωσε ότι όσο οι άνθρωποι έδειχναν αναστατωμένοι, τόσο πιο πιθανό ήταν να επιτύχουν παραχωρήσεις υπέρ τους.

Αλλά το να είναι κανείς υπερβολικά θυμωμένος θεωρήθηκε μη επιτρεπτό. Και παρόλο που η επίδειξη θυμού μπορεί να λειτουργήσει σε μεμονωμένες διαπραγματεύσεις, πιθανόν να προκαλέσει αντίποινα σε επόμενες συναλλαγές.
Η «επίθεση» κάνει καλό στους δύστροπους

Ο θυμός έχει διαφορετικές επιδράσεις ανάλογα με τον τύπο των ανθρώπων.

Οι συναινετικοί τύποι εκτιμούν τη συνεργασία και την ευγένεια, οι αρνητικοί είναι πιο κυνικοί και πιο «εύκολοι» με τις συγκρούσεις.

Σε ένα πείραμα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ομάδες που αποτελούνταν από συναινετικούς και από δύστροπους ανθρώπους, δέχθηκαν σχόλια σχετικά με την απόδοσή τους από έναν ηθοποιό.

Τα λόγια ήταν τα ίδια κάθε φορά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ο ηθοποιός φαινόταν και ακουγόταν χαρούμενος και σε άλλες θυμωμένος.

Η επιθετική αξιολόγηση παρακίνησε τους «δύσκολους» χαρακτήρες να τα πάνε καλύτερα. Το αντίστροφο παρατηρήθηκε στις αντίθετες ομάδες.
Ισορροπίες

Ο θυμός, που συνεπάγεται απώλεια του ελέγχου, για να είναι αποτελεσματικός στον εργασιακό χώρο, πρέπει να ελέγχεται.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκρηκτικοί άνθρωποι πρέπει να βρουν τρόπους να χαλιναγωγούνται προτού εκτοξεύσουν μύδρους παντού.

Σημαίνει επίσης ότι οι ισορροπημένοι πρέπει να μάθουν να ξεσπούν περιστασιακά.

naftemporiki.gr

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ