Γάζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε το σχέδιο Αιγύπτου και Κατάρ για εκεχειρία – «Η μπάλα τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ»

by admin
1 views

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου ότι αποδέχεται την πρότασή τους για εκεχειρία στη Γάζα. Η απόφαση αυτή έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους πανηγυρίζοντας στη Ράφα.

Αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ». Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση από το Τελ Αβίβ.

Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους να αρχίσουν να εκκενώνουν την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα ενόψει ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Το Ισραήλ τονίζει ότι η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Η Χαμάς κάλεσε την Ουάσιγκτον να «εμποδίσει μια σφαγή»

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου η οποία είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σχετικά με τις προσπάθειες για την εξασφάλιση συμφωνίας για τους ομήρους, μεταξύ άλλων μέσω των συνομιλιών που διεξάγονται σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε να διασφαλίσει ότι το πέρασμα Kερέμ Σαλόμ θα είναι ανοικτό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του για τη Ράφα».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, με πολύ μεγάλη προσοχή και ανησυχία παρακολουθούν στην Ουάσιγκτον τις κινήσεις του Ισραήλ στην Ράφα καθώς γνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη -πέραν της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης-θα προκαλέσει και σοβαρή κλιμάκωση και θα απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος καταβάλλει κάθε διπλωματική προσπάθεια μέσω και του επικεφαλής της CIA που βρίσκεται στην περιοχή εδώ και ημέρες για να επιτευχθεί μια συμφωνία έτσι ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επέμβασης στην Ράφα όμως με τα δεδομένα που ισχύουν αυτή την στιγμη, δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία. Παρόλα αυτά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει εξηγήσει επανειλημμένως στον Νετανιάχου ότι αντιτίθεται σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση ενώ όπως ανέφερε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ο πρόεδρος εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων είναι η καλύτερη λύση αυτή την στιγμή.

Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Πηγές: AFP, AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ