Αυστρία: Μήνυση κατά του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης από την οργάνωση “None of Your Business”

by admin
3 views

Ο βιεννέζικος σύνδεσμος προστασίας προσωπικών δεδομένων NOYB ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέθεσε μήνυση στην Αυστρία κατά του προγράμματος παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης επειδή «το ChatGPT περιπλανάται» και ακόμη και ο εκδότης του, OpenAI, «δεν μπορεί να το σταματήσει», σύμφωνα με το AFP.

Αυτοί οι τύποι εργαλείων “εφευρίσκουν τακτικά απαντήσεις”, υπογραμμίζει, σε ένα δελτίο τύπου, η NOYB (ακρωνύμιο για το “None of Your Business”.

Όταν η ένωση ρώτησε το ChatGPT σχετικά με την ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή της, Max Schrems, για παράδειγμα, το chatbot «παρείχε συστηματικά ψευδείς πληροφορίες» αντί να παραδεχτεί ότι δεν γνώριζε.

“Εάν ένα σύστημα δεν μπορεί να παρέχει σωστά και διαφανή αποτελέσματα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία δεδομένων για ανθρώπους. Η τεχνολογία πρέπει να σέβεται το νόμο και όχι το αντίστροφο”, επιμένει η δικηγόρος Maartje de Graaf, που αναφέρεται στη δήλωση.

Αυτό είναι απλώς «απαράδεκτο», σύμφωνα με τη NOYB, η οποία επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) προβλέπει την υποχρέωση ακρίβειας.

Η εταιρεία OpenAI «απέρριψε το αίτημα του ενάγοντα να διορθώσει ή να διαγράψει το σφάλμα, ισχυριζόμενη ότι είναι αδύνατο».

Επίσης, η εταιρεία δεν απάντησε στο αίτημα του συλλόγου για πρόσβαση στα δεδομένα και τις πηγές πληροφοριών του, παραβιάζοντας εκ νέου το νόμο.

Στην καταγγελία της, η NOYB, ζητά από την Αυστριακή Αρχή Προστασίας Δεδομένων να ξεκινήσει έρευνα και να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία της Καλιφόρνια.

Το ChatGPT, το οποίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 και χρηματοδοτήθηκε από τη Microsoft, κατακλύζεται από χρήστες που εντυπωσιάστηκαν από την ικανότητά του να προσφέρει δοκίμια, ποιήματα ή μεταφράσεις σε δευτερόλεπτα.

Όμως, δεδομένων των κινδύνων, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες σε αρκετές χώρες. Η Ιταλία μπλόκαρε προσωρινά το πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2023, ενώ η γαλλική ρυθμιστική αρχή (CNIL) άρχισε να εξετάζει μια σειρά από καταγγελίες.

Συστάθηκε επίσης μια ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας για την ενθάρρυνση της συνεργασίας.

«Μένει να δούμε πού θα μας οδηγήσει αυτό», δήλωσε η NOYB, η οποία επί του παρόντος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις προσπάθειες των αρχών να ρυθμίσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ