Έφυγε από την ζωή ο θρυλικός τραγουδιστής Αντώνης Τουρκογιώργης και το Αρχείο της ΕΡΤ μας θυμίζει τα κατορθώματά του στην ροκ σκηνή (video)

by admin
0 views

Μια από τις εμβληματικές φωνές του ελληνικού ροκ, ο Αντώνης Τουρκογιώργης, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1951 και συνδύασε το όνομα του με την πορεία του συγκροτήματος «Socrates Drank The Conium», του οποίου υπήρξε τραγουδιστής, μπασίστας και ιδρυτικό μέλος. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το 1972 και είχε για τίτλο το όνομα του συγκροτήματος. Ακολούθησαν οι δίσκοι «Taste of Conium» (1972), «On the Wings» (1973), «Phos» (1976), «Waiting for Something» (1980), «Breaking Through» (1981) και «Plaza» (1984). Μετά το τέλος του συγκροτήματος έκανε σόλο καριέρα, η οποία σφραγίστηκε με πολλές κι επιτυχημένες συνεργασίες, ενώ οι προσωπικοί του δίσκοι, όπως «Τα Μάτια 14» (1986), «Επεισόδιο» (1988), «Μόνον Όρθιοι» (1990), «Βήματα» (1992) κ.ά γνώρισαν επίσης μεγάλη επιτυχία. Το 2007 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Το Συγκρότημα», στο οποίο καταγράφει με χιούμορ πώς δημιουργείται ένα συγκρότημα, ενώ αναφέρεται στη μουσική του πορεία από τα πρώτα του βήματα στη μουσική.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
«Socrates, το θρυλικό ελληνικό συγκρότημα» (video)

Την ιστορία και την πορεία του θρυλικού συγκροτήματος Socrates  παρουσιάζει στην εκπομπή ο Χρίστος Βασιλόπουλος.
Ο Αντώνης Τουρκογιώργης και ο Γιάννης Σπάθας, θυμούνται τα σχολικά χρόνια στον Πειραιά, τότε που για να ακούσουν τον δίσκο του Τζίμι Χέντριξ πήγαιναν σε ένα σουβλατζίδικο της γειτονιάς τους. Εκείνη την εποχή ο Γιάννης Σπάθας, μαζί με τον Αντώνη Πιτσολάντη, είχαν το συγκρότημα Persons και κάλεσαν τον Αντώνη Τουρκογιώργη σαν μπασίστα, ενώ ντραμς έπαιζε ο συμμαθητής τους Ηλίας Μπουκουβάλας και τραγουδιστής ήταν ο Ηλίας Ασβεστόπουλος ο οποίος αργότερα έκανε τους 2002GR. Το συγκρότημα έγινε αμέσως γνωστό, αλλά διαλύθηκε το 1969. Τουρκογιώργης, Σπάθας και Μπουκουβάλας αποφασίζουν να αλλάξουν όνομα, ήχο και στίχο και προχωρούν στο επόμενο βήμα που ήταν το συγκρότημα Socrates Drank The Conium. Ξεκίνησαν εμφανίσεις και μπήκαν δυναμικά στη δισκογραφία. Η συναυλία τους στο γήπεδο του «Σπόρτινγκ» μαζί με τους Πελόμα Μπεκιού του Βλάση Μπονάτσου και τον Δημήτρη Πουλικάκο θεωρείται από τις ιστορικότερες του ελληνικού ροκ, ενώ στις εμφανίσεις τους στο θρυλικό «Κύτταρο» οι νέοι συνωστίζονταν για να τους δουν.

Ο ήχος των Socrates δεν προκάλεσε αίσθηση μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο δίσκος τους «On the wings», που κυκλοφόρησε το 1973 έγινε Νο 1 στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά προκάλεσε αίσθηση η εμφάνιση τους μαζί με τους «Middle of the Road» στο μικρό Woodstock που διοργανώθηκε στην πλαζ του Αγίου Κοσμά. Ακολουθεί το ταξίδι τους στο Παρίσι, που σηματοδοτεί και τη συνεργασία τους με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στο δίσκο «Φως», ο οποίος ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο το 1975, κυκλοφόρησε και στην Αμερική και θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους της δεκαετίας του ’70. Στα χρόνια που ακολούθησαν το συγκρότημα συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ δέχτηκε πρόταση για διεθνή καριέρα στις ΗΠΑ. Οι Socrates αρνήθηκαν να υπογράψουν το συμβόλαιο που τους προσφέρθηκε και έκαναν τελικά το δίσκο «Plaza», που σημείωσε μεγάλη επιτυχία εντός και εκτός Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της προώθησης του δίσκου τους, έπαιξαν σε εμβληματικούς χώρους της αγγλικής ροκ σκηνής, ως support group στους UFO. Όταν επέστρεψαν διαλύθηκαν και τα μέλη του ακολούθησαν πετυχημένες μουσικές καριέρες. Στην εκπομπή μιλούν επίσης, οι ντράμερ του συγκροτήματος Γιώργος Τρανταλίδης και Νίκος Αντύπας, ο ιδρυτής των 2002GR Ηλίας Ασβεστόπουλος και ο Δημήτρης Πουλικάκος.

Παρουσίαση-διεύθυνση σύνταξης: Χρίστος Βασιλόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαχνής
Έτος παραγωγής: 2016-2017

Δείτε περισσότερα: https://archive.ert.gr/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ