Ένθετο Οικονομία: Ανοιχτή η μη ανανέωση της ρωσο-ουκρανικής σύμβασης για τη μεταφορά αερίου στην ανατολική Ευρώπη

by admin
4 views

Την παράταση της υποχρεωτικής μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου και για το 2025 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν οι χώρες μέλη. Στις 31 Δεκεμβρίου 2024 λήγει η διμερής ρωσοουκρανική σύμβαση για τη μεταφορά αερίου στην Ανατολική Ευρώπη. Αν δεν ανανεωθεί, θα υπάρξουν επιπτώσεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν και την τιμή του φυσικού αερίου. Περισσότερα στο ρεπορτάζ της Μαρίνας Δεμερτζιάν.

Προγράμματα κατάρτισης που θα αφορούν σε τουλάχιστον 130.000 πολίτες δρομολογεί για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Η απόκτηση δεξιοτήτων κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες θεωρείται κλειδί για την εξεύρεση καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας γι’ αυτό και ο στόχος είναι οι ωφελούμενοι να φτάσουν συνολικά στις 500.000 μέχρι το 2025. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Γράβου.

“Κλειδωμένα” θα παραμείνουν τα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών δανείων μέχρι και τον Μάιο του 2025. Ωστόσο, οι ελπίδες για ελάφρυνση της υφιστάμενης δόσης μετατίθενται για μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Τρέχον επιτόκιο: 4,5% + περιθώριο
Επιτόκιο με πλαφόν 3,3% + περιθώριο
Διαφορά από το πλαφόν 1,2%

Παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι τον Ιούνιο αποφάσισαν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+. Πάντως φαίνεται ότι στην αγορά του μαύρου χρυσού διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών υποχώρησε τον Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ειδικότερα ο δείκτης υποχώρησε στις 104,8 μονάδες, από 107,2 μονάδες τον Ιανουάριο.

Η αρνητική πορεία αποδίδεται στην εξασθένηση της κατανάλωσης και του τομέα των κατασκευών.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν έντονες αβεβαιότητες στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, που επηρεάζουν επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με διάφορους τρόπους, μέσω της ζήτησης όπως και του κόστους χρηματοδότησης, ενέργειας και πρώτων υλών.

Στον επιχειρηματικό τομέα, υπάρχει τάση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Στα νοικοκυριά, όμως, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η πίεση στα πραγματικά εισοδήματα από το υψηλό επίπεδο τιμών παραμένει.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ