Χαβάη: To Μάουι φλέγεται- Πηδούν στον ωκεανό για να γλιτώσουν από τις φλόγες

by admin
7 views

Οι κάτοικοι στο Μάουι αναγκάστηκαν να πηδήξουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες καθώς σφοδρές πυρκαγιές σαρώνουν στη Χαβάη.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Χαβάη κάνουν λόγο για «σκηνές αποκάλυψης» στη Lahaina ενώ νεότερες πληροφορίες μιλούν για για 6 νεκρούς. Μέχρι στιγμής άγνωστος παραμένει ο αριθμός των κατοίκων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν για εγκαύματα και εισπνοή καπνού.
Χαβάη: Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί, εγκαυματίες στα νοσοκομεία

Η πυρκαγιά στη Lahaina είναι μία από τις τουλάχιστον επτά που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χαβάη.

Η αναπληρώτρια κυβερνήτης της Χαβάης, Σίλβια Λουκ, είπε στο CNN ότι το νοσοκομειακό σύστημα του Μάουι είναι «υπερφορτωμένο με εγκαυματίες και ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα».

«Το 100 είναι εκτός λειτουργίας. Η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας είναι εκτός λειτουργίας. Η τηλεφωνική υπηρεσία είναι εκτός λειτουργίας. Και αυτό ήταν ένα μόνο μέρος του προβλήματος», πρόσθεσε. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι ένας πυροσβέστης νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση αφού εισέπνευσε καπνό ενώ 3 ακόμα άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το BBC δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί στη Lahaina, μια πόλη περίπου 13.000 κατοίκων στο δυτικό τμήμα του Μάουι, το δεύτερο μεγαλύτερο και τρίτο πιο πυκνοκατοικημένο νησί στη Χαβάη. Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν καθώς νωρίτερα είχαν βουτήξει στον ωκεανό για να γλιτώσουν από τη φωτιά.

Αν και το μέγεθος της ζημιάς είναι ασαφές, βίντεο στα social meadia δείχνουν τον κεντρικό δρόμο της πόλης και πολλές τοπικές επιχειρήσεις να καίγονται.
Χαβάη: Δεν υπήρχαν πυροσβεστικά

«Τα κτίρια και στις δύο πλευρές καταποντίστηκαν», είπε στο CBS ο ιδιοκτήτης τοπικής επιχείρησης Άλαν Ντίκαρ. «Σε εκείνο το σημείο δεν υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα. Πολλοί άνθρωποι απλώς έχασαν τη δουλειά τους επειδή κάηκαν πολλές επιχειρήσεις. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. Αυτό θα είναι καταστροφικό για το Μάουι».

«Ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είχε εξαφανιστεί. Η εκκλησία μας, τα σχολεία μας, κάθε ανάμνηση που είχαμε σε αυτό το σπίτι» είπε ένας άλλος κάτοικος. «Όλα χάθηκαν εν ριπή οφθαλμού».

Η πυρκαγιά στη Lahaina είναι μία από τις πολλές στη Χαβάη που ξεκίνησε από τους ισχυρούς ανέμους του τυφώνα Ντόρα, τη χαμηλή υγρασία και τον ξηρό αέρα, σύμφωνα με το γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Χονολουλού. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι άνεμοι έχουν δυσκολεύσει τις προσπάθειες χρήσης εναέριων μέσων για τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης

Οι πυρκαγιές οδήγησαν σε εντολές εκκένωσης και αποκλεισμούς δρόμων σε όλο το Μάουι και σε τμήματα του κοντινού νησιού της Χαβάης, καθώς οι άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες.

Τέσσερα καταφύγια έχουν δημιουργηθεί για τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο είναι ασαφής, αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πάνω από 1.000, οι οποίοι στεγάζονται επί του παρόντος στη μεγαλύτερη από τις εγκαταστάσεις.
Περίπου 15.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα ενώ χθες το βράδυ η περιοχή κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη και ενεργοποιήθηκε η Εθνική Φρουρά.

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ