Χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 50%

by admin
6 views

Ένα χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 50%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών. Τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών φάσης 3 που ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο Yale παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο.

Το νέο αυτό φάρμακο, που ονομάζεται οσιμερτινίμπη (Osimertinib), παρασκευάζεται από τον φαρμακευτικό όμιλο AstraZeneca και πωλείται με την ονομασία Tagrisso. Το χάπι αναπτύχθηκε ειδικά για τη θεραπεία του πιο κοινού τύπου καρκίνου του πνεύμονα, του μη μικροκυτταρικού. Οι ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου φέρουν συνήθως μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου EGFR (υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα).

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το χάπι που χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών κατά 51%. Συνολικά, το 88% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με το νέο αυτό φάρμακο επέζησαν για πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 78% εκείνων που έλαβαν μόνο το εικονικό φάρμακο.

«Το tagrisso μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά περισσότερο από το ήμισυ στην επικουρική θεραπεία, καθιερώνοντας περαιτέρω αυτό το μετασχηματιστικό φάρμακο ως βασική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα με μετάλλαξη EGFR. Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, του ελέγχου για μεταλλάξεις του EGFR και της θεραπείας όλων όσων έχουν μετάλλαξη EGFR με tagrisso», δήλωσε η Σούζαν Γκάλμπρέιθ, εκτελεστική αντιπρόεδρος στο τμήμα Ογκολογικής Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca.

Στην κλινική δοκιμή τελευταίας φάσης συμμετείχαν 680 ασθενείς ηλικίας 30 έως 86 ετών σε στάδια από 1b έως 3a, από 26 χώρες. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη εμφάνισαν μετάλλαξη του γονιδίου EGFR, που λέγεται ότι υπάρχει περίπου στο ένα τέταρτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως. Αυτή η μετάλλαξη ευθύνεται για το 40% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα στην Ασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταλλάξεις EGFR είναι πιο πιθανές στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και μπορούν να εντοπίζονται ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή που καπνίζουν ελάχιστα.

Ορισμένες χώρες έχουν εγκρίνει αυτό το φάρμακο

Το χάπι είναι ήδη διαθέσιμο σε ορισμένους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες. Βραχυπρόθεσμα, αυτή η πρωτοποριακή ανάπτυξη φαρμάκου παρέχει στους ασθενείς καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μετά τη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, στοιχίζοντας τη ζωή σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «The New England Journal of Medicine».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμοςΠερισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ