Φωτιές: Φυλάκιση έως 3 έτη για εμπρησμό από αμέλεια

Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο

by onvolos
2 views

Ποινές έως και τρία έτη για εμπρησμό από αμέλεια προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια θα τιμωρείται με τρία έτη φυλάκισης, με τους καταδικασμένους να κινδυνεύουν να εκτίσουν μέρος της ποινής τους από 1 έως και 6 μήνες, κάτι που θα αξιολογεί το δικαστήριο, όπως για όλα τα πλημμελήματα.

Παράλληλα, ποινικά κολάσιμη είναι και η παράλειψη καθαρίσματος οικοπέδων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η ποινή στις συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια, εάν η παράλειψη αυτή συνετέλεσε στην εξάπλωση φωτιάς.

Με βάση την ίδια πηγή, το πλαίσιο ποινών δεν αλλάζει ως προς τον εμπρησμό από πρόθεση όπου αν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, τιμωρείται ακόμη και με ισόβια. Ωστόσο, αυτό που αλλάζει είναι ότι θεσμοθετούνται υψηλά πρόστιμα που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 100 ευρώ ημερησίως για κάθε ημέρα καταδίκης.

Επιπλέον, επιχειρείται να περιοριστούν οι αναβολές καθώς ακριβαίνει πολύ το παράβολο που καλείται να καταβάλλει ο δικηγόρος. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές ποσό.

Επίσης, γίνεται επίσημη αναφορά σε δικομανείς οι οποίοι πλέον στην περίπτωση που υποβάλλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις θα κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο διπλάσιο από εκείνο που θα πλήρωνε ο μηνυόμενος εάν καταδικαζόταν. Τέλος μπαίνει και στις ανώνυμες καταγγελίες οι οποίες πλέον θα μπαίνουν στο αρχείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ