Υπερπανσέληνος Αυγούστου- Απόψε το σπάνιο «μπλε φεγγάρι»

by admin
6 views

Σήμερα θα ανατείλει στον ουρανό η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος του 2023.

Πρόκειται για τη γνωστή «μπλε υπερπανσέληνο», ωστόσο το φεγγάρι αναμένεται να έχει πορτοκαλί χρώμα. Η δεύτερη υπερπανσέληνος θα είναι ορατή στις 30 Αυγούστου στις 21:36 ώρα Ελλάδας. Να σημειωθεί πως το επόμενο «μπλε φεγγάρι» θα αργήσει τρία χρόνια, καθώς αναμένεται στις 31 Μαΐου 2026.

Η συγκεκριμένη υπερπανσέληνος θα είναι η δεύτερη του Αυγούστου, γεγονός σπάνιο καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι ένας τέλειος κύκλος, οπότε άλλοτε βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τη Γη και άλλοτε πιο κοντά.

Πότε «πέφτει» η επόμενη υπερπανσέληνος του 2023
Ο όρος «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τρίτη και πλησιέστερη από τις τέσσερις υπερπανσέληνους του 2023. Σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη, θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023.

Η επόμενη πανσέληνος, το «Φεγγάρι του Θερισμού» όπως είναι γνωστή, θα ανατείλει στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκτός του ότι είναι μία από τις πιο γνωστές πανσελήνους του έτους, είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023.

Έβρος: Οι αναζωπυρώσεις διατηρούν τον συναγερμό
Συνεχίζεται για 12η μέρα η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν καθ’όλη τη διάρκεια της περασμένης νύχτας για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται στις περιοχές Λευκίμμη, Κοτρωνιά και Τρεις Βρύσες, όπου σημειώνονται οι περισσότερες αναζωπυρώσεις. Παράλληλα αναζωπυρώσεις υπάρχουν και στην περιοχή των Κασσσιτερών.
Χθες, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα σημειώθηκε μια μεγάλη αναζωπύρωση στην Κοτρωνιά, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή με την οδηγία να κατευθυνθούν προς Γιαννούλη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα. Ανάμεσα στους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες στον Έβρο είναι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία.

Επιφυλακή για τις μικρές εστίες στην Πάρνηθα
Στην Πάρνηθα, όπου συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, η Πυροσβεστική πραγματοποιεί κατασβέσεις μικρών εστιών που εμφανίζονται μέσα στην καμένη περιοχή κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές και σήμερα
Παραμένει και σήμερα υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ