Το Ozempic συνδέεται με σοβαρή πάθηση των ματιών

by admin
14 views

Τα άτομα που παίρνουν σεμαγλουτίδη (Ozempic ή Wegovy) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 ή για απώλεια βάρους, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μια οφθαλμική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη που έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (ΝΑΙΟΝ). Όσοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και λάμβαναν το ίδιο φάρμακο, είχαν επταπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσο. Η εν λόγω πάθηση προκαλείται από τη μειωμένη ροή αίματος στο οπτικό νεύρο, το οποίο συνδέεται τα μάτια με τον εγκέφαλο.

«Η χρήση αυτών των φαρμάκων έχει εκτοξευθεί σε όλες τις βιομηχανικές χώρες και έχουν προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη με πολλούς τρόπους, αλλά οι μελλοντικές συζητήσεις μεταξύ ενός ασθενούς και του γιατρού του θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την NAION ως πιθανό κίνδυνο», δήλωσε ο Τζόζεφ Ρίτσο, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Χάρβαρντ. «Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε, ωστόσο, ότι ο αυξημένος κίνδυνος σχετίζεται με μια διαταραχή που είναι σχετικά σπάνια» σημείωσε.

Η ΝΑΙΟΝ είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια και προσβάλλει ετησίως έως και 10 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης του οπτικού νεύρου μετά το γλαύκωμα. Η νόσος τυπικά προκαλεί αιφνίδια απώλεια όρασης στο ένα μάτι, χωρίς να εκδηλωθεί πόνος. Η απώλεια τυπικά παραμένει σχετικά σταθερή, χωρίς να βελτιωθεί. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία περισσότερων από 17.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία κατά τη διάρκεια των έξι ετών από την κυκλοφορία του Ozempic και στη συνέχεια χώρισαν τους ασθενείς σε αυτούς που είχαν διαγνωστεί είτε με διαβήτη είτε με παχυσαρκία. Οι ερευνητές συνέκριναν τους ασθενείς που έπαιρναν σεμαγλουτίδη με εκείνους που έπαιρναν άλλα φάρμακα για τον διαβήτη ή για απώλεια βάρους. Στη συνέχεια, ανέλυσαν το ποσοστό των διαγνώσεων ΝΑΙΟΝ στις ομάδες, το οποίο αποκάλυψε τη σημαντική αύξηση κινδύνου.

Ωστόσο, η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς, καθώς οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν στην πλειοψηφία τους λευκοί και ο αριθμός των περιπτώσεων NAION που παρατηρήθηκαν κατά την εξαετή περίοδο μελέτης ήταν σχετικά μικρός, σημείωσε ο Ρίτσο. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν επίσης να επιβεβαιώσουν εάν οι ασθενείς λάμβαναν τα φάρμακά τους ή αν τα σταμάτησαν κάποια στιγμή – κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως η σεμαγλουτίδη προκαλεί την πάθηση, απλώς υποδηλώνει μια συσχέτιση.

«Τα ευρήματά μας θα πρέπει να θεωρηθούν σημαντικά αλλά προσωρινά, καθώς απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να εξεταστούν αυτά τα ερωτήματα σε έναν πολύ μεγαλύτερο και ετερόκλητο πληθυσμό», είπε ο ερευνητής. «Αυτές είναι πληροφορίες που δεν είχαμε πριν και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις συζητήσεις μεταξύ των ασθενών και των γιατρών τους, ειδικά εάν οι ασθενείς έχουν και άλλα προβλήματα που επηρεάζουν το οπτικό νεύρο, όπως το γλαύκωμα, ή εάν υπάρχει προϋπάρχουσα σημαντική απώλεια όρασης από άλλες αιτίες» κατέληξε ο ερευνητής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology».

ΠΗΓΗ: Eurekalert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμοςΠερισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ